Девојки јас бев денес во Плодност..докторот ми вика немаш ти проблем со зачнување..матката ти е супер,слузницата ти р супер,јајниците со веќе 5/6 фоликули..е сега ХСГ ми вика ти пишува дека и десниот канал ти е непрооден ама јас вика негледам некој проблем +и останав бремена преку тој канал...здравје боже се надевам на почеток на терапија за ивф од септември..hugs
Mene zlatna ova mi vtor pat, zatoa si go cekam datumot. Mora da izminat 6 meseci za da imam povtorno pravo za fondot da mi gi pokrie troskovite. A 6 meseci mi pominuvaat vo septemvri..taka sto, so soprugot uste od sega gi imame na kupce dokumentite za da ne gubime vreme potoa. A za kojdokumenti se potrebni, gi imas navedeno site na stranata na fondot, eve ke ti gi kopiram: Прегледи и анализи не постари од една година, потребни за вклучување на осигуреното лице (парот) во постапка за БПО: 1.Медицинска документација дека се извршени една или повеќе од следните методи: ХСГ и/или лапараскопија и хистероскопија, и/или лапаротомија; ехографско испитување не е доказна метода освен 4DV ултразвук на кавум утери во случај на: •Утврден машки фактор на неплодност, со број на подвижни сперматозоиди и по припрема помал од милион. •Тешко нарушување на машкиот фактор, со помалку од 4% сперматозоиди со нормална морфологија. 2.документи за направени две или повеќе анализи на спермата со најмаку еден месец разлика меѓу нив во повеќе од една здравствена установа, која има дозвола од Министерството за здравство за вршење на таа дејност, а последната анализа да не е извршена пред повеќе од една година пред поднесувањето на барањето; 3.податоци за неплодност за период од најмалку три години, лекувана со конвенционални методи, со реализирани најмалку четири циклуси на интраутерина инсеминација (IUI); 4.резултати од извршена анализа на хормонален статус: FSH, LH, PRL, E2, TSH – трет ден од циклус, (не постари од шест месеци); 5.PAP skrining (не постар од една година доколку бил уреден); 6.Микробиолошки брисеви од вагина и цервикс вклучувајќи и Chlamidia trachomatis (не постари од шест месеци); 7.Маркери за Hepatit B i C, HIV за двајцата брачни партнери (не постари од шест месеци); 8.Крвна слика, гликемија, седиментација (не постари од шест месеци); Друга медицинска документација во зависност од здравствената состојба на брачниот пар (извршени дијагностички или оперативни интервенции во врска со стерилитет, извршени инсеминации, извршени ин витро фертилизации, останати заболувања, терапија и мислење од специјалисти, останато).
Devojki a zosto ja nema ninichka da ni pise? Jas devojki kako se priblizuva vremeto cuvstvuvam se pogolema napnatost,strav,emocii,vozbuda,na momenti sigurno deka ke uspee,od druga strana golema nesigurnost...se trudam maksimalno da bidam opustena ama ne bidiva.I kaj mm se javuva toa cuvstvo. Inaku bev na 5 D kaj Organdziski,da vidime za pocetok matka,jajnici,kanali,sega za sega se e vo red pa so Gospod napred. Ovie denovi mm ke pravi spermokoltura pa red so red ke cekame menzis i taka...pozdrav devojcinja imajte ubav den
Odlicno, kaj nas uste hepatitite nedosasuvaat. Ke gi naravime do krajot na mesecov i tie...i gi prakame.
Уште оваа недела можиш хепатитите..само еден упат од општ матичен до инфектолог и за пола час си готова...ајде па заедно септември на терапија..ти ја пуштам цела среќа...п.с и хив ќе ти испитаат со хепатитите
Srcka mqlku me buni ova so spermogramot. Jas sum od strumica.Maticnio gin mI kaza eden da napravi maz mi vo Medica toa e privatna labaratorija I eden vo remedika kaj so ke pram I in vitro.Dali e vo red,da ne ni gi vratat dokumentite .I uste nesto ti imas veke iskustvo preku fondot da gi fotokopiram dokumentite ili original da gi pratam?
Mila, spermogramot mora da bide napraven vo bolnica koja ima dozvola od ministerstvoto za vrsenje na taa dejnost. Nie, prviot pat koga apliciravme, edniot go napravivme vo Plodnost, a drugiot vo Remedika. Maticnata ni rece deka ako pravime po privatni labaratorii, moze da ne ni go priznaat. Zatoa odevme vo onie koi imaat skluceno dogovor so fondot. a za dokumentite, jas si napraviv kopii. Sega istite spermogrami mi vazat i ke gi iskoristam blagodarenie na kopiite. Ti napravi si kopii da si imas, a koga ke gi davas dokumentite, sto ke ti pobaraat toa davaj.
Vo pravo e doktorot,dva spermogrami od dve razlicni institucii,sekako nema da bide problem,taka i pisuva vo fondot,a dokumentite za tebe ke gi fotokopiras,originalite se za vo fond (HSG snimkata original si ostanuva kaj tebe),ma tvoite dokumenti ke ti stavat pecat vo fondot
Snta plus e stara samo imeto e smeneto porano bese SV.Lazar pa posle MAY HOSPITAL I SEGA E SANTA PLUS
Sto se slucuva so ovaa bolnica, tolku iminja smeni.. Dali mozebi mislat deka taka ke privlecat pacienti?!
Гледам агресивно се рекламираат. Мислам овие Санте Плус од Турција имаат инвестирано во или купено Св.Лазар па затоа?! Кој ги знае. Гледаж доста доктори и оддели имаат.
Девојки како оди ова со замрзнување на ембриони...се плаќа додатно нешто и како е ако е преку фонд..читам за ова а немам некоја информација..ме унтересира за здравје во иднина..
Така и си претпоставив ама ај реков елбете шо си викам јас, можит државичкава дават уште нешто ..ви благодарам на одговорите..