И јас сакав истово да го кажам како Ана и се согласувам. Испаѓа работава дека зимаат од непроверени донори и болници треба кога купувааш еве од 3, минимум една да стаса до 5ден вака испаѓа дека испаничиле што останале на 1 на трети ден и за сигурно да си обезбедат трансфер ти ја вратиле. Ако ја оставеле може и таа немало да се развие. Прашај њу борн мислам дека беше најевтино за ј.клетки лани кога прашував.
Највероватно донаторките примаат ептен мала стимулација, а ако извадат повеке, мое мислење е дека ги делат помегју повеке жени, на кои што им се потребни.
И мене ме изреволтира ова со донираните јк. Не за бројот зошто се знае кога купуваш од банките колку јк за кој износ но за квалитетот се изненадив негативно. Ај не можат да гарантираат бременост тоа никој не може да гарантира ама да не се оплодат и да не стигнат до трансфер малку ми е чудно. Не сакам и јас да ставам грев на душа но премногу ми е чудно.
Па затоа мислам дека треба да споделуваме мислења, иако нас не не прашуваат, па се фаќаме за сламка и убаво е да се спореди со друг. Не дека нешто има гаранција, ни јас немаше да знам да не дојдов во оваа ситуација, ама за да не не мотаат и лажат.
Значи тебе не те интерсира дали имале или не каде да ги чуваат не те интересира дали каснат и зошто. Според мене треба да ти гарантираат оплодување на јк а дали ќе има имплантација или не тоа е веќе виша сила. Мој совет да си ја истераш работата таму, не реагирала на спермата на сопругот? А жива јк била или поради задоцнет транспорт умрела? На трети ден развој само и толку ? Ете изреагирала таа јк на спермата зошто не се оплодила ? Жал ми е душичке навистина ама почнувам да се сомневам и во таа третата што ти ја вратиле. Врати му се на Димитров барај конкретни одговори. "Не знам, има многу причини, ете не добивме соодветен одговор" не се причини. Барај си го своето право или нека ти дадат нови јк или пријави ги. Каде се измачуваме како маченици уште и машинерија за пари да им бидеме. Срам да им е!!!
Па веројатно не е до нашите само, а ги прашував која е веројатноста и колку посто успех имаат, никој ништо не кажа, освен ембриологот кој рече има многу, дали да се пофали или стварно е така не знам.
Исто мислам и јас и сепак мислам дека транспортот го прават на замрзнати ј.к. како тоа не го преживеала транспортот..некако ми е сомнително и баш се изнервирав
Каснеше транспортот од банката на јк, не било до нив, иначе нема да признаат дека нема каде да ги чуваат. Сега сум разочарана, па може и јас да почнам да обвинувам. Ќе прашам секако, фала ти
Убав соврт ти даде ана на мама одете со сопругот таму и здрмајте ги малку па што е ова срамота е рековме за имплатација не бара никој гаранција зошто за тоа нема гаранција. Но за квалитетот и оплодувањето мора да има па тоа се јк од банки каде не се зема било која јк туку оние најдобрите. За транспортот не е твоја работа штом клиниката склучила договор со банката за јк должна е да се грижи за се транспорт чување и др. Ако не се способни и немаат услови нека не се нафаќаат. Ауу ама се изнервирав за тебе жално вака што прават испаѓа дека не не множат со нула. Како да ни е мала маката па уште ова да го прават.
Затоа луѓето одат надвор бараат чаре, а овде изгледа секој е специјалист во својата област и никој не соработува. Не знам што треба да се направи, јас се расправам 2 год, уште со цветаноски кај ујп што ме лажеше и нејќеше да ми даде упат за специјалист а јас имав хормонско пореметување. Не знам после колку доктори сменив. Толку знаат, за жал. И во мојов случај јас сама испитував, по цел ден сум на нет, доктор станав, знам дека и многу други има така. Иако, во некои случаи успеваат да го решат проблемот ако е помал, ама ова нема гаранција, и мал е процентот на успех, а не гарантираат зашто е направена нарачката и сите се оградуваат од одговорност иначе одма ќе тужиме.
Велат после војната сите капетани се паметни, ама јас искрено не би ни прифатила таа една да ми ја вратат. "Замрзнете ми ја и дајте ми две нови јк". Малку сурово ама тоа е исто како на пазар за порачаш патлиџани па од три да ти дадат два скапани и да мораш да ги земеш зошто се за тебе нарачани. Уште еднаш најискрено и најдлабоко ти се извинувам ама сум премногу лута и огорчена од немоќ. Можеби и мене истото ќе ме снајде можеби и мене ќе ми требаат донаторски јк па затоа и бурно реагирам. Него, спомна дека си имала хормонално пореметување. Го имав и јас, бев на сто доктори и сите ми викаа абе менопауза те фаќа. Докторе од стрес може ли да е хормонално пореметување ? Да, ама кај тебе е менопауза. И знаеш што, на крај си ги земав работите во свои раце и излезе дека стварно е нарушување а не менопауза. Од 18 ФСХ го симнав на 11. Не ми е мерено неколку месеци може и да е пониско. Да не ти давам лажна надеж, убаво кажа дека сурфаш по нет, ај направи си сама терапија (нормално од суплементи и природни лекови) и земи си ДХЕА. Пробај, нека ти е ова попатен "експеримент" ти пак оди си нормално по лекари ништо не губиш.
Пиев дхеа, овунорм, витамини, и некои капки од витакс, се симна фсх за 10, а сега не сум мерела, ама веќе јк се потрошени предвреме зашто добивав 2 пати месечно, а никој не знаеше што ми е. Можда е ова премногу инфо за форум, и касно е, поздрав до сите, добра ноќ
@tina2018 jas bev pacient na remedika imav I uste imam golem broj na jk i koga ke ti napravat punkcija ti nudat zamrznuvanje , vo slucaj da nemas pari da go platis davaat opcija da doniras 3 jk i toj sto ke gi zeme ti go plaka smrznuvanjeto vo ovie slucai bolnica trguva i pravi biznis so jk. A jas bev donor i uspesno bese od prva i plus zamrzna 3 embrioni
Како бе така донор од Мк во Мк ? Нели се практикува од една во друга држава за да се избегнат можни понатамошни проблеми и теоретските шанси за вкрстување да бидат на нула. На крајот навистина ќе излеземе добар извор на пари само, ништо друго. Никаква емпатија никаква хуманост да се немало. Ќе ти ги купат јк за 500 евра ќе ти ги продадат за 3500. Жално и морбидно навистина. На крај нема да ме чуди да излезе на виделина и манипулацијата со вишокот замрзнати јк, што кажуваше една членка за телефонското откажување на замрзнати јк.
I da se nadopolnam vo new born da kupis 3 jk mislam deka bese okolu 4000 evra a 7 okolu 6000 evra slobodno javi se po drugi kliniki prasaj Ova e vistinata za zal mi imat nudeno na mene a na edna punkcija zena od stip taka zamrzna donirase 3 i nejzinite besplatno gi smrzna moze ke ima i drugi clenki so vakvo iskustvo
Ова не е легално Почнувам да се сомневам дека шиткаат ј.клетки од некоја што имала постапка кај нив па затоа "каснеле". Исто Тинаа кажа дека продолжила со терапија бидејки клетките каснеле не биле на време. Е да извинат ама ако матката покажува знаци дека треба да се врати ј.клетката на 15ден така и треба да се направи со макс задоцнување од 1 ден плус минус, а не плус 10дена од потребниот. Тогаш е веќе презреан ендометриумот и се спрема за добивање. Како бе вака кај ќе им одаат душите! Башка ако си попаметен ќе си најдеш ти некој што му требаат ј.клетки(еден куп се) и ќе му ги продадеш за 1500еур. Ем они ќар (не платиле 3500), ем ти ќе имаш 500еур за замрзнување и плус си 1000еур добивка. А вака само болницата ќари 3500еур, на терет на обичниот народ.
Tebe ti vikaat taka ama po nekoja logika bolnicata ti plaka a oni posle si prodavaat Jas bev donor na.moja drugarka vo druga bolnica
Браво за хуманоста, не знаеш како е дур не те снајде, си и се нашла на другарка ти. Не знам што се случува по болнициве, ама како што кажав претходно, треба да споделуваме за да знаеме. Иначе и јас би платила некому ако има шанси за добри јк, барем нема болницата да ја финансирам. Поздрав и секое добро