Ова е страшно, читам и ми врват морници! Како бе луѓе донори од иста земја??? Па прво има законска регулатива држава со минимум колку жители може да донира материјал, па на колку минимум оддалеченост меѓу државите кои разменуваат материјал. Ова е страшно! На нашата мака, немаат грам осет и чевечност. Ако малку повеќе не си го бараме чарето сами (како што правиме) можат да не возат како сакаат. Многу се вознемирив...
Не, терапијата ми ја продолжија за уште месец кога дознаа дека ќе каснат, а после ми дадоа и естрофем и утрогестан, ама муабетот ми беше дека не знам каде ги чуваат у меѓувреме, можда у обичен фрижидер, од каде да знам веќе. А можда и не ми било судено. Фала на поддршката
Стварно темава е многу деликатна. Јас уште се почудувам кога ќе ми текне дека од 9 ј.к. извадени, 8 оплодени, и секој ден ме известуваат дека се во ред, на сам ден на трансфер кога се расчепатив ми кажуваат две само останаа. Викам како така нели добри беа, нема за замрзнување ништо? И следеше малце чудна фаца, "Ајде ќе видиме во текот на денот за уште две како ќе биде"...Бидна трансферот (фала Богу успешно) , и за цело време дур лежев таму никаква инфо. за тие кои можеби ќе можеле да се замрзнат. Скроз на искачање им викам "Ништо од замрзнувањето"? ... "Епа,ништо,ништо"! ...Луѓе знам дека и вие сте биле во вакви ситуации до последно да се многу во ред и на последен ден да ви кажат едвај 1 или 2 успеале. Незнам,чудно ми е. Не сакам да мислам на лошо стварно ама ете вака кога ве читам плус, на се помислува човек.
И јас бев донор на јајце клетки што има врска дека сме од иста земја,јас сама си одлучив макар да во Њу борн ме советуваа сите да бидат за мене јас бев решена да дадам...
Како и да е, сите неуспеси да останат во старата 2018 година и во Новата 2019 год., сите да се усреќиме барем со по едно бебенце во раце, а може и со по две, зошто да не!?! Да се множат позитивни приказни, форумов да го преплавиме со убави вести! Господ да е со сите нас, ќе биде убава претстојната година!
Здраво девојки,јас сум нова на форумот но цело време ве читам.5 години се бориме за да добиеме бебе,имав една бременост пред 2 години која заврши со моссаборт.Прво инвитро почнавме во октомври на пункција извадени 28јк од кои само 6 стигнаа до бластоцити.Ги замрзнавме затоа што имав хиперстимулација.Еве денес ми е 6ти ден од ЕТ ама сум загрижена бодејќи немам никакви симптоми освен што ме наболуваат градите,дури почна и да се губи болката .Ве молам за искуства,и извинете на долгиот пост.
Не си барај симптоми мила, посебно што ти е 6-ти ден од ет, многу е рано за какви било симптоми, може да имаш од хормонската терапија и растот на нивото на хормоните во организмот, смирено почекај си уште малку, ќе си биде се’ во ред. Бременост може да има и без, и со некои од симптомите. Ти посакувам висока бета и бебенце во 2019 год.
Еве и од мене поддршка и совет да не бараш симптоми зашто знае и ич да нема. За ден,два можеш домашен тест, ќе ти покаже!
Еве мое искуство во Ремедика со јк. Мене ми извадија 20јк,од кои 18 се оплодија, а до бластоцисти се развија 12,и сите ги замрзнав, затоа што имав хиперстимулација,па трансферите ми беа одложени. И пред да ги замрзнам,баш ги прашав,може ли да ги донирам, тие што ќе ми останат,не ми требаат пари,едноставно сакам ако можам да помогнам на некого,да го усреќам,и ми го рекоа следново: За да бидеш донор,треба да имате двајцата направено еден куп генетски испитувања, и уште не знам ти таму што, па ако е се ок,тогаш да бидам донор на јк, и тоа не во МК, туку во банка надвор од МК,затоа што кај нас не било дозволено донорот на јк,да биде од МК.
Отворивме нова тема https://forum.femina.mk/threads/Донирање-јајце-клетки.29777/ Доколку има интерес би можело дискусијата да се префрли во соодветната тема и да се развие истата.
Да ви пријавам, земав мацина трева пред првата пункција ќе ја пијам. Тоа ми е новина која не сум ја пробала.
Јас имам пиено одамна, кога се’ уште се обидувавме само по природен пат, ама никогаш не се знае, пробај си. Имаше таму препорачан начин на употреба, се пиеше од после циклус до овулација само. Изгуглај, ќе најдеш нешо...
Тетката беше многу фина па ми даде ливче со упатство Си кажав јас од сега се што ќе слушнам ќе пробам, нормално да е во разумни граници
Дали имате некое инфо за Снежана Адамоска, јас за неа немам никакво а пријателка почнува процедура па и ја препорачала матичната
Јас и донирав на една членка од форумов,истиот ден кога беше мојата пункција ги оплодија и моите и донираните,се оплодија но не продолжија да се развиваат за жал..
Jas bev kaj nea, mi praveshe 3 inseminacii od koi prvite dve zavrshija kako biohemiska bremenost. Se "nalutiv" na nea bidejkji vo nitu eden moment ne me upati na ispituvanja za da dojdeme do info zoshto mi se slucuvashe taka. Generalno sum zadovolna no kaj nea ne bi se vratila.