И јас здравје планирам да одам кај Хаџи лега ама сакам да слуснам и мислења за други лекари од Ремедика за да можам конечно да одлучам. Ве молам споделете го вашето искуство
Се прасувам сто повеке влијае на едно инвцитро да биде успесно?! ја правев три инсеминации и две инвитра и сите без успесно!!! Докторот ни рече дека имаме големи санси за успех, од причина сто со мене е се во ред, само кај маз ми малку имаме слаб спермограм! и бев убедена дека ке успеам усте со првата инсеминација, но ете низ сто поминав и сето тоа безуспех! Па се прасувам дали успехот повеке зависи од самиот организам(индивидуално) или пак во поголема мера зависи и од стручноста на докторот?!!! сто мислите? ја во медјувреме бев кај друг гинеколог сто ми препорача негов колега, и рече дека сите сто иделе кај него многу бргу забременувале! засега кренав раце, ресив нисто да не правам, да почекам усте некој месец, но ако не се случи нисто во план сум да го посетам тој гинеколог, специјалист за вестачки оплодувања!доколку имате мислење писете, дали мислите дека успесноста повеке зависи од докторот?!
Mila Lori. I jas se prasuvam istoto. Pravev HSG , laparaskopija i histeroskopija i sekade so porazitelni rezultati, vo smisla nereslivost na neplodnosta. Zatoa smetam deka pozitivnata misla ponekogas moze da bide i razocaruvacka. JAS SAKAM DOKTOR KOJ KE ME sedne i otvoreno kartite na masa ke kaze sto i kako, od edna strana, a od druga strana sto ke znae koga sto treba da pravi individualno, a ne po nekoj propisan protokol. Mene mi e vazen lekarot zatoa sto uspesnosta zavisi od nego, a ne od nas. Ako ja poznava i seriozno ja sfati problematikata kaj zenata ili mazot ke se nasoci pravilno i tocno ke znae vo koj momemnt sto treba da pravi. Jas malku se rasprikazav, ama moram da go iskazam ona sto mojata potsvest go misli
Volsebna da ti kazam pravev samo 1 inseminacija posto jas bev na privatno ne sakav poveke inseminacii.Inseminacijata e gola voda od 100 posto mozni se 5 posto smesna brojka.Isto da ti kazam jas veke imam edna kerka 5 god ostanav normalno bez nikakov problem.Potoa so soprugot se macevme 1 god i otkrivme problem vo spermogramot i po preporaka od drug doktor toj me upati kaj Hagi Lega.Doktorot e nemam zborovi da te islusa da ti objasni so eden zbor perfektno.In vitroto ne e do doktorot kako sto mnogumina mislat.Toj samo si go izvrsuva svojot proces a organizmot odnosno matkata kako ke prifati.Potesko e kaj zeni sto nemat rodeno ni ednas za prv pat sto odat in vitro ,a polesno e kaj zeni sto imaat rodeno bidejki matkata raspoznava.Pozdrav do site i srekno pa pisi kako pomina kaj doktorot.
Volsebna da ti kazam pravev samo 1 inseminacija posto jas bev na privatno ne sakav poveke inseminacii.Inseminacijata e gola voda od 100 posto mozni se 5 posto smesna brojka.Isto da ti kazam jas veke imam edna kerka 5 god ostanav normalno bez nikakov problem.Potoa so soprugot se macevme 1 god i otkrivme problem vo spermogramot i po preporaka od drug doktor toj me upati kaj Hagi Lega.Doktorot e nemam zborovi da te islusa da ti objasni so eden zbor perfektno.In vitroto ne e do doktorot kako sto mnogumina mislat.Toj samo si go izvrsuva svojot proces a organizmot odnosno matkata kako ke prifati.Potesko e kaj zeni sto nemat rodeno ni ednas za prv pat sto odat in vitro ,a polesno e kaj zeni sto imaat rodeno bidejki matkata raspoznava.Pozdrav do site i srekno pa pisi kako pomina kaj doktorot.
Се слозувам дека инсеминациите се гола вода, и во најголем дел неуспесни!!! а за инвитрото,ја мислев дека најголем процент за успесност зависи од организмот индивидуално, но дека исто така зависи и од лекарот, нели има разни семи, е сега мојов лекар ехото многу брзо го правесе, само ке изброесе колку фоликули се ги мери и толку, не се задрзувасе несто повеке, дали и една минутка!!! незнам дали тоа е ок?! инаку ја усте немам родено , и не сум знаела дека и тоа зависи за успесно инвитро, сепак благодарам за информациите поздрав
Еве ме и мене, денес добив, повеќе среќа следниот пат. Ви посакувам среќа на сите. Ме интересира кога најрано може да го правам следното инвитро. Поздрав
Еве ме и мене, денес добив, повеќе среќа следниот пат. Ви посакувам среќа на сите. Ме интересира кога најрано може да го правам следното инвитро. Поздрав
Oooo срце, не се разочарувај многу, ќе биде еден ден и тоа, ќе бидеш мамичка. Дојди ако ти е полесно во темата Поддршка за сите оние што сакаат да забременат, ќе видиш колку не' има и колку-толку ќе ти биде полесно
Sekogas bidi hrabra i misli pozitvno bitno e ti da bides ziva i zdrava i se ke si dojde vo svoe vreme na svoe mesto pozdrav i sekoe dobro .patem pisi mi procesot kako tecese i kako si zadovolana od doktorot jas odam vo sistina ma da pocnav da se somnevam vo doktorkata nesto ne mi stima imav i jas neuspesno ivf,i 2ivf vo priroden ciklus ne uspesni a pred toa si imav dve bremenosti po priroden par,prvata zavrsi so spontan vtorata bese vo matericna ,pa ne mi se jasni nekoi raboti za toa prasuvam pocituvam mislenje za drug doktor .
Здраво, јас сум нова на форумов па ве замолувам да ми каже некој дали знае каква е постапката за инвитро но со донатор, бидејќи сме приморани на тоа поради лошите резултати на мм.Поконкретно ме интересира дали донаторот го бараме ние самите или за тоа се грижи болницата во која ќе го правиме инвитрото.
добродојде на форумов вака јас правев ивф со донор на сперма и можеш преку фондот само ваучерот го добиваш и за него плаќаш 100 евра и плус некој денар ако ја надминеш терапијата што ќе ти ја дадат по шема ,а донорот го плаќаш привотно е тоа и ние правевме во ремедика е 500 евра,и се е анонимно само знаеш од каде е донацијата на спермата и ембриологот ги зима податоците за крвната група на мажот ,боја на очи,боја на коса и висина ,и ќе ви дадат докумнети кои треба да ги потпишате и двајцата и да ги заверите кај нотар и ги враќате во болницата каде ќе го правите ивф ,ете тоа е се што треба да знаеш од прилика за постапката доколку ти е нешто не ти е јасно пиши ми во пп ќе ти одговорам по опширно поздрав и со среќа
Zdravo sakam edno mislenje od vas.Kolku e preporaclivo in vitro i odmor.Sekako prvo so doktor ke se konsultiram.Vo petok odam za srceva reakcija do sega e se vo red bthcg pokaza bremenost pred 2 nedeli i od togas preku den si pravam testovi se e pozitivno.Pa se nadevam i petok ke bide se ok.Pozdrav pa ke vi pisam pak.Sakam krajot na avgust da odam ama najbitno e bebceto.
Денес бев кај матичниот да ми го потпише образецот за ин витро и да си ја земам целата документација да си ја средам , нормално сама. Меѓу другото сакам да кажам некои работи кои стварно ме вадат од такт. 1. Матичниот гинеколог не ми даде упат за испитуванје на крвна слика, и Се гликемија (тоа требало кај општиот лекар ) 2. Му велам направи ми ехо пиши ми извештај за состојба на матка и јајници ( ми вика зошто ехо и сликичка ќе ти напишам извештај) Извештајот е од 2 реченици, утерус бо и аднекси бо (се е во ред со две збора) а му реков дека може да ми наведе фоликули, ендометриум 3. За испитување кај мажот ми претходно се карам со неговата матична не сака да дава упати како ние за арно да ги бараме боже мили ............ Па не ми е јасно како може Фондот да пишува дека целата постапка треба ја води МАТИЧНИОТ ГИНЕКОЛОГ (и за мажот и зажената ) а во РЕАЛНОСТА тоа нема врска. Документите сами по себе се многу за собирање, но малтретирањето од лекар на лекар е поголемо. СТВАРНО ОВА Е ЛУДА ДРЖАВА. Затоа мислам дека повеќето парови и покрај лошата материјална состојба се одлучуваат за приватно ин витро баш да го избегнат малтретирањето од една страна, а да не зборувам за непрофесионалност и немањето дискреција и почитување на приватноста на пациентите од друга страна. Јас доаѓам од помал град така да одејќи по сите врати цел град и околината те разбира што ти е и како ти е СТВАРНО ЖАЛНО. П.С Извинете што вака пишувам но морам да го кажам моето мислење јавно. Од друга страна да кажам дека ни остана уште 1 спермограм во среда на хистологија, па ме интересира за колку време ги даваат резултатите. Се надевам до следниот петок дека ке ги пратам па што даде Господ натака да чекаме ПОЗДРАВ ДО СИТЕ МОИ ФЕМИНКИ КОИ ГО МИНУВААТ ОВОЈ ТРНЛИВ ПАТ ДО БЕБЕ
Zdravo sakam edno mislenje od vas.Kolku e preporaclivo in vitro i odmor.Sekako prvo so doktor ke se konsultiram.Vo petok odam za srceva reakcija do sega e se vo red bthcg pokaza bremenost pred 2 nedeli i od togas preku den si pravam testovi se e pozitivno.Pa se nadevam i petok ke bide se ok.Pozdrav pa ke vi pisam pak.Sakam krajot na avgust da odam ama najbitno e bebceto.
Дали некој може да ми каже за колку време се готови резултатите од спермограмот на хистологија. Ве молам за одговор