Колку што имам слупнато за варикочелата на тестисите е дека мора биопсија. Тоа не е операција мал хирушки зафат. Нешто како тесе мислам
Варикочелата сама по себе не дава индикации за биопсија. Дали ќе има потреба од хируршки зафат, се’ зависи која е дијагнозата, најчесто станува збор за намалена подвижност, но не значи дека треба да се оперира задолжително, тоа го оценува уролог.
Sto piese za crniot drob Nema vrska mm pred mozda 10 god gi piese profertil I imase drasticno podobruvanje na spermogramot ama nie go poracavme od avstrija togas
И јас мислам дека за подобар спермограм треба да се сменат и животните навики. Џабе пијат витамини, ако многу пушат и се хранат нездраво. Јас го имам истиот проблем дома, џабе Профертил на пример пие, ако пуши по 2, 3 кутии на ден. Сега демек намали, ама морам да му стојам над глава и да го проверувам како мало дете. Мислам и докторите се криви во нашиов случај, цело време се потенцираше мојот проблем, додека не утврдивме висока ДНА фрагментација на сперматозоиди. Терајте ги да ги менуваат навиките, стерилитетот е заеднички проблем. Ништо не правиме ако само ние внимаваме, а они не, односно потешко е, мора заеднички пристап.
Така е, не е само до суплементите. Големо влијание има и исхраната, стресот, алкохол, цигари, тесна облека, зрачење од електронските уреди, со кои сме 24/7, физичка активност итн.
А, тоа е најстрашно од се’, глобален проблем. Не сакав да навлегувам во детали овој пат, да делува поублажено , иначе да не збориме за пестициди, гмо и различни хемии во храната што ја јадеме.
Veruvajte mi. Ni alkohol ,ni cigari ,ni kofein ,nisto od toa i sve na zdrava hrana go teram da jade ama nema nikakov uspeh. Samo toa ni edinstev spas ama strav ni e bidejki imalo slucai kade od hiruskiot zafat moze da nema voopsto spermatozoidi
Уфффф... Ај да не донавлегуваме, позитивните муабети беа поубави @Irisveceflow123 мисли позитивно. Колкупати сме читале тука дека на тој начин си добиле дечиња. Ќе биде добро, гледај ја позтивната страна.
Никогаш не беше најдобар, ама цело време не убедуваа дека со ИКСИ ќе одберат морфолошки добар, така да нема гајле за него. Дна Фрагментација проверивме во Систина, на мое барање и излезе висока. Тоа значи дека ако морфолошки изгледа добар сперматозоидот, внатре може е фрагментиран и ќе предизвика спонтан или нема да дојде до инплантација. Во Плодност има некоја Макс метода што помага, ама јас сметам дека промената на животните навики може исто многу да помогне, барем на она на кое имаме влијание. @Irisveceflow123 кај вас може друг е проблемот, не сум упатена во тоа со варикочела, ама може затоа нема резултат со исхрана и витамини. Видете со урологот најдобро.
Воопшто не е страшна операција, а може многу да ја подобри состојбата. Може најбезболно да се направи лапароскопски, само 3 дупчиња, една вечер во болница и брзо опоравување. Ја правевме во декември кај др Мицковски во ремедика. Маж ми по 3 дена веќе почна на работа. Ни препиша терапија 3 месеци, еве уште малку го завршуваме вториот. Ви го препорачувам од срце Може да нема да, ама уште подобрата варијанта е дека со отклонување на варикоцелата може да стигнете од состојба на ивф до инсеминација, а тоа не е малку.