Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

260 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,7%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

106 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

311 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. bokace

bokace Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.983
    @mimidjon kade vo koja bolnica zamrznavte sperma i kolku ve koshtashe?
    Nie sme so ista dijagnoza, azoospermija plus policisticni jajnici menstruacija dva pati godisno i eden poodminat spontan vo 24 nedela i se obiduvame dolgo vreme..

На stevemila му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Amorce2

Amorce2 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    1.622
    Леле женски, ја зошто уште редовно си ве читам и никако да се тргнам од темава, ептен ми е при срце...читам што се проблеми имаме (дали од женска страна, дал од машка) и си викам што бре генерација ќе бевме (претпоставувам сите сме тука некаде со години +/-), со што не зрачеле, ранеле, растеле....па волку што сме "фалични" и волку проблеми имаме за зачнување. И тоа сме растеле во некое поздраво време од ова сега, па што ќе биде со нашите деца, за кои што вака силно се бориме и тешко ги добиваме?
    Извинете оф топик сум малку ама многу ми е жал и мука кога читам што се преживуваме и трпиме, прво ние како жени, а после и како брачна двојка. :(

На annel, only44you, stevemila и 6 други им се допаѓа ова.
  3. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    amorce2 јас сепак мислам дека ние сме само поединци кои ете ја немале таа среќа, во цела моја околина помали од мене постари небитно сите се со деца ..само јас и мм сме без дете, баш ко што викаш ти ко фалична се осеќам. А исто сме раснеле со моите другарки, исто сме се хранеле, јас лично за мене секогаш сум настојувала здраво да се хранам и моите дома исто, алкохол цигари во уста немам ставено па дури ни кафе, па еве ме. Тоа е тешка судбина имаме едноставно :(

На annel, only44you и stevemila им се допаѓа ова.
  4. Amorce2

Amorce2 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    1.622
    @alisijad незнам мила што да кажам, еве јас во мое блиско опкружување имам три-четири пара кои што не можат да зачнат и се на инсеминации или инвитро и уште толку кои што зачнале по потешкиов пат. Да, има и такви од прва и без проблем ама "проблематичниве" како да се множат. Овде на форумов за вештачко само нови членки се појавуваат со истиот проблем како ние веќе што сме тука, а уште колку не читаат и не пишуваат бог знае. Јас имам чувство дека веќе секој втор пар е со проблем за зачнување, а и гужвиве во болниците и деловите за асистирана репродукција го покажува тоа. Жално е...Господ да помогне на сите што побрзо, стварно кога ќе прочитам или слушнам низ што се' поминуваме срце ми се кине.

На only44you, Natasa. P, MADO и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    јас имам читано дека 1 од 6 брачни пара има проблеми за зачнување, не знам може кај мене се погодило така ама веруваш сите добија деца без проблем и искрена да бидам тоа уште толку ми ствара притисок што се осеќам ко црна овца :( ај што не можеме природно да забремениме се помирив одамна со тоа ама што не бива бе и вака е со ова не можам да се помирам, се поболев. Конечно забременив со инсеминација и ете го изгубив што живот ќе беше ова :(;(

6. swordfish

swordfish Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2013
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    157
    Здраво на сите
    Подолго време ве читам и јас да ја споделам мојата приказна.
    Со мажот ми веќе 3 години се обидуваме да имаме деца.Најпрво почнавме со кломифен по препорака на матичниот гинеколог ама немаше резултати. Потоа на моја иницијатива почнавме со испитувања излезе дека проблемот е во слабиот спермограм АСТЕНОТЕРАТОЗОООСПЕРМИЈА . По препорака на моја колешка отидовме во Ремедика на консултации. Таму ни предложија да направиме инсеминација.Кога требаше да ја направивме инсеминацијата спермограмот беше уште полош ама решивме да ја направиме и се разбира беше неуспешно. Тогаш почнавме да собираме за ИВФ на крајот на декември го добивме ваучерот и во јануар почнавме со постапката на 24 декември имав пункција на јајце клетки извадија 9, на 27 јануар беше трансферот, ми вратија 2 оплодени јајце клетки, потоа следеше 14 дневното чекање за проверка на бхцг. Сабајлето ми земаа крв и си отидов дома, во 14 часот отидовме во ремедика го чекавме докторот каснеше , сестрата после 20 мин доаѓа во чекалната и ми вика "ај честито" јас викам што? таа ми вика па не знаете позитивно е бев ПРЕСРЕЌНА :). Докторот дојде и ја потврди бременоста.Немав никакви симптоми немаше повраќање немаше ништо освен што многу ми се мочаше.Бидејќи имам 35год. ми дадоа да одам на патолошка бременост и седев дома. На сите контроли беше супер, се беше во најдобар ред правев и приска во 12 недела и тоа беше со низок ризик бев среќна. Кога отидов на редовна контрола во Ремедика во 15 недела кога седнав на столот кај докторот почна да ме гледа и му се смени изразот на лицето, јас му викам нешто не е во ред, ми вика нема срцева реакција плодот е мртов, бев во шок незнаев како да реагирам, докторот вика се случува, ми рече дека кје морам да одам да ми го извадат, незнам како излегов од ординацијата плачев многу. Одма отидов кај матичниот и ми даде упат за на клиника, ме примија одма вечерта се заврши се и другиот ден ме пуштија. Сега одам на дополнителни испитувања да дознаеме што се случило, знам дека нема да дознаеме зошто се случило ама јас одам понатака, се спремам повторно да поднесам документо за ИВФ па се надевам дека сега ќе успееме. НЕ СЕ ПРЕДАВАМ ОДИМЕ ПОНАТАКА.
    Се надевам дека сите што сме на форумов ќе имамае СРЕЌА оваа година да се ИЗРАДУВАМЕ.(fingers)

На malecka*, annel, only44you и 2 други им се допаѓа ова.
  7. malecka*

malecka* Активен член

Се зачлени на:
    11 јули 2015
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    100
    src mazot samo hiv hepatit treba i normalno spermogram i spermokultura..

На Natasa. P и stevemila им се допаѓа ова.
  8. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Zal mi y dusicke.Imav I jas spontan pred 6,7god.Od togas se borime.Imav 2 inseminacii,3in vitra od koe treto mi pokaza pozitiven test a posle nekolku dena na krvta nemase nisto,bhcg bese mnogu niska.Sega spremqm dokumenti za preku fond pri kraj sum.Oti site 3pati bev privatno.Mora da sme silni.Ova e pretesko ama ke uspeeme.:clap:

На annel и only44you им се допаѓа ова.
  9. mimidjon

mimidjon Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2010
    Пораки:
    1.323
    Допаѓања:
    2.321
    срцка ние во систина правевме биопсија и одма таму го замрзнавме тоа тестикуларно ткиво мислам така беше ,а за пари ич незнам ем јас плакав зошто маж ми не го пуштаа да се движи,се вкупно мислам околу 55000 ден со биопсијата но не ме факај за збор.Ако ја најдам сметката ке ти пишам.

10. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    На annel, stevemila и MADO им се допаѓа ова.
  11. bokace

bokace Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.983
    Значи поскапено е ние имаме една биопсија ама државно и не зачувавме материјал, и сега треба приватно. Фала ти :*

12. Емилија Коцева

Емилија Коцева Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2015
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    8
    Здраво на сите, сакам да ве прашам за една информација се работи за сестра ми, дали некоја од вас има искуство со гребење на матката (постапка која се превела пред инвитро за да се отстранеле некои клетки за да бидело успешно оваа инвитро, и оваа постапка чинеча 36000ден.). Фала ви однапред... :)

13. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    немам лично искуство ама се почесто и почесто ја прават, каде и побарале толку пари? Во ремедика мислам чини 16.000

14. Емилија Коцева

Се зачлени на:
    15 август 2015
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    8
    Во Битола во Плодност

На stevemila и annel им се допаѓа ова.
  15. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    Nemam takvo iskustvo, no toa e zastarena metoda. Od mene sovet e da pojdi vo Newborn clinic, cisto na informativen razgovor i da slusne mislenje i od toj embriolog. Tamu pocnaa so novi metodi i procentot na uspesnost kako sto kazuvaat e golem. Taka sto, nisto ne gubi, neka otidi samo na razgovor i da slusne uste edno mislenje.

На blessed2, stevemila, annel и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Емилија Коцева

Се зачлени на:
    15 август 2015
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    8
    Таа има направено до сега 5 инвитро оплодувања, сека оваа ќе и е 6то, поради тоа што до сега немала слушнато за таа метода и е исплашена да не се искомплицира или да се здобие со некоја повреда.

17. blessed2

blessed2 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јуни 2015
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    265
    Neka se javi vo Newborn clinic, moze da I napravat so istoto grebenje I coculture, isto taka za zgolemuvanje na sansite za uspeh. Neka se informira tamu. 500 evra e. Imaat I web sajt I na fb. Pozdrav

На Natasa. P, stevemila и annel им се допаѓа ова.
  18. annel

annel Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    428
    Vidi vaka duso, jas iskustvo so grebenje na matkata nemam no imam iskustvo so 5 ivf od koi 4i5 uspesno, no z sakam da ti kazam da si se radprasa poubavo zosto kosta nekade okolu 55000 den i vo plodlost. Tie velat 36000 no na baska naplakale anesteza ova ona i k ke si zaminuvas ke si plates +20000 den. A baska od seto imam prijatelki koi pravele grebenje i pak nisto, znaci se e sreka i Gospod na site napomos

19. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014

Мене ми се чини дека овие покажуваат толку процент на успешност поради значително помал број пациенти во споредба со систина и ремедика.кога ќе го стигнат тој број на пациенти процентот ќе им падне

На Kiflicka05, stevemila и annel им се допаѓа ова.
  20. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Дали знае некој каде може да се најде инфо за болнициве колку пациенти почнале ивф, имале трансфер, забремениле и родиле?

На деара и stevemila им се допаѓа ова.