@Ана на мама , @маласани, пред некој ден имавме дискусија за на природен циклус. обавезно се мери Е2, Лх,... тоа знам беше дискусија со @bibiiii . ,сум имала повеќе пати на природен и тоа е по протокол. ехото и хормонот одат заедно (нема никаква разлика со класичен ивф, со тоа што кога се иде на природен циклус не одиш на 2-3 ден туку околу 8 ден). ова го кажувам од пракса, не е само да збориме, зашто како што бхцг треба да се зголемува при бременост, така и Е2 треба да се зголемува од ден на ден. @Ана на мама каде правеше на природен, без мерење на Е2?! ме интересира
Постапката е многу полесна и помалку стресна, почнува да те следи докторот на ехо од некаде 7-8 ден, се следи водечкиот фоликул, после се зачестени прегледите, на два дена од прилика, обично е без стимулации, но може да одлучи докторот да оди со минимална стимулација од неколку инекции, доколку има потреба. Се мери Естрадиол и Лх два пати преку крв, кога ќе достигне Е2 вредност од колку 150, значи дека водечкиот фоликул е доволно пораснат, се одредува стоп-инекција, може и Цитротид да се вклучи пред пункцијата, за да не прсне пред време фоликулот, пункцијата се изведува без анестезија, многу кратко трае и не е многу болно, онака издржливо, потоа следи оплодување и трансфер.
Девојкиии нема крај на маките мој! И едното ембрионче што се оплодило вчера денес не се развило! Ми рекоа ако имало измени ќе ми се јавеле.. ама не знам колку би се сменило...
Fotokopiite sto ostanuvaat kaj vas dali gi zaveruvafte na notar,od fondot mi velat deka oni samo brojce davat a zaverka na notar.Imam izvaden jajevod toj e traen dokument dali da go zaveram na notar .
Жал ми е мила, имај трпение уште малку, се додека не ти потврдат дефинитивно,инаку каде го правеше инвитрото и колку јајце клетки извадија?
Кај Адамоска во Систина го правев. 12 ми извадоа , 7 оплодиа а само едно се оплоди но неуспешно и тоа..
Се сочувствувам со твојата болка,ова е навистина одлична бројка на ј.к за на крај да не остане ниту една оплодена. Одмори се од долгиот пат ,тешко се собираат сили ,знам ,но барем искористи го пролетното сонце да си ги наполниш батериите за следната борба....
Mila brojkata na jk e odlicna neznam kako moze vakov rezultat,odmori dva meseci i so novi sili vo nova borba uspesnajas sum so dve jk izvadeni dve oplodeni primeneto iksi maks embioskopija i time laps za sledniot pat ti ja preporacuvam so lesno i so sreka vo narednata borba
Доказ дека и една/две ј.к. може да завршат работа, доколку се квалитетни и правилно се оплодат. Лесна бременост!
@Justpositive многу ми е жал,нема ни како да те утешам,само ти посакувам брзо да себереш сила и следното да е успешно И обавезно да бараш објаснување од клиниката,како може од 12 само една да се оплоди па и да не се развие? Со икси ли беше оплодувањето? Може си пишала ама не се сеќавам,извини. Од она што читав,статистички,мин. 1/3 од извадените ј.к се оплодуваат и развиваат до 3 односно до 5ти ден. Женски,има ли вакви случаи на ниту една развиена ј.к? Многу обесхрабрувачки е ова,полошо и од негативен тест,толку мака за да не успее човек ни да помечтае 2 недели.
Mene mi izvadoija 12 site se oplodija ama samo 2 ostanaja 2 blastocisti 5 den i imav transfer so zamrznati edno mi vratija edno zamrznav. I eve ednoto se fati. Ne e gitna brojkata i edno dve da se ama da bidat kako sto treba
Како не е битна бројката? Од 4 да остане една во ред.Но од 12 седум да се оплодат и да остане една треба да се бара одговор кај ембриолозите.Зошто да минува девојчето низ макотрпна терапија ако можела да замрзне неколку? Бројката е многу битна.
Ама ембриологот сега го нема , не одговара на тел. , а и некни после оплодувањето на јајце клетките си замина надвор од државава и ме известува кој ќе стаса од болницата каква е состојбата со ембрионите а и за утре како незаинетересирани дали ќе има промени имам чувство дека докторкава не се интересира воопшто и за ништо не сум информирана како што треба од нејзина страна.
Sekako treba da bara odgovor od doktorot i embriolozite zosto e nesvatliva situacijava,a brojkata ne e bitna jas sum so 2jk izvadeni 2oplodeni i sum vo 7nedela