Da, milicki, bremena sum 7ma nedela. Invitro pravev kaj Petanovski vo Remedika! Na site do edna vi posakuvam uspeh mnooogu skoro!
Lelee bas denes ja razgleduvav temata i gledav ne si odamna pisala, a posleden pat procitav deka si trudnicko i bas si mislev kade si, sto napravi? Te nema da pises....Kolku bebenca se? Neka ti e so srekja i so lesno da si ja iznosis bremenosta
Ti blagodaram milicka Edno bebe e, iako jas mnooogu sakav da bidat dve. Duri i dodeka bese transferot, mu vikam na dokrorot,,ve molam vratete tri embrioncinja, za da bidat pogolemi sansite za bliznaci...i se podzamisli malku, no rece so embriologot taka odlucivme da vratime dve,, No presrekna sum i so edno, samo da e se vo red do kraj,neka bide zivo i zdravo ke bide najgolema moja radost
Deara, izgleda pogresno si me razbrala...Nemav jas prazni folikuli. Ova mi bese prvo invitro.Mi izvadija 11 jk,od koi 10 se oplodija. Od terapija primav puregon inekcii, a protokolot se vodese kako kratok. Podetalno imam pisuvano vo moite postovi nanazad, mozes da vidis. Ti posakuvam mnogu sreka!
@Ninichka edno ama vredno,neka bide zivo i zdravo,dusa na mama i tato,i pocesto od septemvri da ni pises,da ne ne zaboravis,sega epten mi treba podrska ,pozdrav majka
Ninicka lesna bremenost bas Mi e Milo srce JAs deneska bev Kai Petanovski na pregled Mi kadza prvo malce dijeta folna i omega da zemam i koga ke dobijam od 3 den ciklo proginova da pocnam terapija i neka e lesna procedurata
Jas sum na 11 kaj Petanovski.Se mislam dq zakazam I vo Hemolab.So edno idenje sk da iskoristam.Za Tie ispituvanjAta so gi pravev tamu,na rezultatite pisuva posle primenata dvomesecna terapija kontrola.Da se javam ponedelnik da prasam
Neka e so lesno mila, sega opusteno i samo slusaj gi sovetite na doktorot. Vo dobri race si, za mene Petanovski e No1
Јас нарачав матичен млеч. Ме прашаа дали да ми го мешаат со мед и прав од полен или така чист. Како е подобро? Пчеларот ми препорача да пиам и чај од здравец. Дали пиела некоја од вас? Какво мислење имате?
@деара гледам прашуваш за празни фоликули. Јас имав таков проблем при моето ИВФ. После тоа прочитав еден куп литература за темава и ова што ќе ти го напишам е базирано на целото тоа мое „истражување“. Не постојат празни фоликули. Тоа што докторите го викаат празен фоликул, воопшто не е така. Тоа е симплифициран назив на многу посложен процес кој се случува. Синдром на празни фоликули се констатира тогаш кога при 10тина фоликули, нема да има ниту една ј.клетка или ќе има само неколку. Зошто се случува ова? Постојат две причини - 1. грешки во фоликулигенеза - ј.клетката не се одвојува правилно од фоликулот и не може да се аспирира и 2. „собирање“ на ј.клетките многу рано т.е. во незрела фаза и фоликулигенезата останува неактивирана. Причините за ова второто најчесто лежат во тајмингот ИЛИ во квалитетот на ХЦГ (стоп) инекцијата која се прима за да „прснат“ фоликулите и да дојде до „ослободување“ на ј.клетката. Оваа состојба се јавува мн ретко (кај мах 7% од популацијата која е во ИВФ постапка) и шансите да се повтори се многу мали! Тебе колку пати ти се случило ова?
Инаку јас имам секундарен стерилитет (имам 10 год. девојче). Првата бременост ми била без вакви проблеми. Тебе каква стимулација ти дале за ИВФ? Ако не се лажам ка Лазаревски бече?!
примав пурегони, 7 дена по 2 дози. Ти веќе имаш правено ИВФ? Како знаеш дека ти се празни фоликулите?
јас имам пиено црвен здравец, се пие по една чаша дневно во голтки, кај мене никаков ефект немаше ко водичка да пиев па и таков вкус ми имаше
Ти пишав погоре, мене Byrol ми рече ако имаш ниско ниво на LH тоа значи дека често имаш циклуси со празни фоликули. Баш провери кај тебе колку е точно LH и пиши ми Јас сум примила ваква терапија за инсеминации, Byrol рече дека е грешна. Читај погоре, како цитат на твојот комент пишав поопширно.
Баш ми е чудно што со толку мала доза ти правеле пункција. Јас не сум нешто многу истражувала ама министерствово наше со ваучер дава мин дози а за пурегон тоа се 30 што ти следуваат. Мене терапијата ми беше 9 дена по 3 дози и таа ми ја кажаа као мин доза (под 3 не практикувале) пошто кај мене нема никаков проблем. Да не грешам душа ама да беше кај друг некој др ќе речев сигурно те измафтале дека сама си плаќаш да им идеш пак
Моето ЛХ ниво е ок. На последните хормони ми е скоро исто со ФСХ. ЛХ е хормон на овулација. Јас имав "јака" реакција и за време на инсеминциите. Знам дека фондот дава 30, а јас со 14 примив стоп инекција. На консултацијата после Лазаевски ми кажа треба појака доза иако и со малку реагирам бурно. Исто и Петановски. Појаката доза би требало да ги созрее подобро фоликулите и да се одвои ј.клетката од фоликулот. Затоа ми е страв да почнам постапка пак.