@niticka Dobre dojde mila senadevam tuka kratko ke se druzime ne sum imala problem od Fostimonite, da ne si ja stavila malku loso, vidi i denes kako ke ti bide pa ako e isto pojdi, javise prasaj.
Uff..bas od tebe kukla cekav odgovor, ti si mi nekako naj strucna. Site grcat ramena. Ako se vakciniram, propadnaa dokumentite, ke moram se odnovo, a plus i da cekam 7 meseci. Jas prasuvav dali postoi varijanta, na pimer, da apstinirame od odnosi za vreme na procesot i bremenosta (daj boze), a potoa da se vakciniram. Ako moze da birame pomegu toa da cekame recisi 1 godini za bebe, ili da apstinirame od intima, togas i dvajcata ke se soglasime da apstinirame. Vo petok ke odime imame zakazano uste so Birol i Tatjana da se konsultirame, pa ke odlucime. Ili ke se vakciniram i ke cekame dodeka da zavrsat vakcinite, ili... neznam sto.
E ajde de...covek da mu dojde da si izleze od koza. Jas ne znam od kaj dojde ova cudo, od labaratorija ni rekoa deka mnogu vakvi slucai imalo vo posledno vreme, osobeno od zabno. Navodno od tamu najcesto se dobivalo. Glavata ke mi pukne od bolka, ova ni dojde kako grom od vedro nebo.
@Natasa. P mila, stisni zabi, ne e lesno znam pogotovo ako treba da cekasi pokraj celo cekanje. Jas vaka te sovetuvam: dosoberisigi dokumentite I pustigi go fondot, go meguvreme vakciniraj se,primi ja cela terapija sto treba da ja primus od 3 vakcini, vaucerot koga ke ti go odobrat mislam deka IMA validnost od 6 meseci I vremeto ke ti dojde tamam. Vidi razgovaraj so maticniot za OVAs opcija,ama jas mislam deka ti e najpamentna em me se zastitis ti kako edinka em ne me Mora ponovo so dokumentite, a mila go sekoj slucaj Mora da primis terapija, treba zdrava mama da bides. Znam deka ti izgleda kako dolg period aka me pomine odma ti kazuvam od licno iskustvo,jas tri pati po 6 meseci pauzirav..te guskam najsilno I bid I silna..tuka SME za tebe..
Мaдo ,јaви се,јaс се јaвив уште вo Пoнеделник зoштo знaеш чекaм уште oд јули и ми рекoa oд пoнеделник дa се јaвaм дa прашам дaли пoминaл предметoт.Ке се сoстaнувaaт oвaa неделa.Ајде ке ни ги пуштaт здрaвје ,нoв месец нoви сили се нaдевaм и мнoгу успешени инвитрa.Ти имaш ли oдлученo кaј кoј дoктoр?Дa те прaшaм и зa oвие кoнтрaцептивите имaше ли некoј исцедoк ,јaс пoсле 12 тoтo aпче (микрoгинoн)се имaм исцедoк,кoгa пoјaк,кoгa пoслaб .Веке ги зaвршив нo незнaм и немoжaм дa откријам дaли ми е циклус или oд aпчињaтa е.Плллссс пишете и другите искуствa oд aпчињaвa зoштo мнoгу ке ми е oд кoрист.
Blagodaram mila, sega bas ja razgleduvavme i taa opcja, mozam dokumentite da gi pustam na krajot od septemvri, da ne gi brzam vednas, i tamam ke mi dojde da gi doprimam vakcinite i da go iskoristam vaucerot. Utre ke razgovarame i so doktor kade planirame da go pravime in vitroto, pa so Gospod napred. Mnogu ti blagodaram za podrskata i sovetot, Vi blagodaram na site, ke bese nezamislivo potesko da ne bevte site vie tuka. Ve sakam feminki, Gospod neka e so vas i neka vi go olesnuva patot. Site ke uspeeme, site ke imame beubusi..
Ако ти се верува мм не оди на забар (а претходно одеше на редовни контроли на 6 месеци) само затоа што му увртев во глава дека хепатит се фаќа на забар најлесно. Што и да ти кажам се замислувам јас како би реагирала. Би си ја лупала главата, плачки, јас сум најголем малер.. Најотворено ти кажувам. Незнам дали би решила да се вакцинирам. Дневно низ нашето тело минуваат милиони вируси. Ако мт е само носител, може бил во контакт и баш тогаш сте се тестирале.. незнам.. Може ако имам зелено светло од докторот кој ќе ми ја води постапката сепак би решила да терам даље, а односи или со заштита или апстиненција.. Не е баш едноставна работа. Од друга страна, убаво те советуваа, ваучерот важи 6 месеци, ако го поднесеш за еден месец, ќе имаш доволно време и за вакцини и за постапка. А после последната вакцина не треба некое време да се почека?! А и вакцината е имунизација, незнам зошто би била проблем?!
Ajde Nataska,moras da bides trpeliva. Sreka sto do sega ne ti e prenesen virusot,primi ja celata terapija za da si bides mirna i posle da si uzivas vo bremenosta A vremeto mnogu brzo minuva,iako znam si razmisluvas,,zosto sega i ova da ne snajde,,...no razmisluvaj pozitivno i dodeka ja primis terapijata,vaucerot seuste ke ti vazi.
Pa da bidam iskrena nozete mi se presekoa vcera koga razgovaravme so infektologot. Cel svet mi se srusi vrz glava, mislev deka ke se onesvestam. Go poglednav soprugot pod oko...krv nemase vo nego. Sedese taka srusen i premalen, sto nemozese zbor da progovori. Mi se napolnija ocite solzi, mislev ako trepnam i ke potecat. No nemozev...nemozev toa da mu go napravam. Gi stisnav zabite i si ja nosev grutkata vo grloto bez da iznesam nikakva emocija. Sto i da e, si rekov... zaedno ke pominuvame. Sto ni podgotvi gospod na patot nas, ke go precekame so rasireni race. Nema drugo. Inaku, nemalo potreba da se ceka posle vakcinacijata kolku sto razbrav jas. A zosto e problem??? ..neznam. Vo petok ke razgovarame i vidime sto e sto. No sepak, kako sto i samata rece, ako imame zeleno svetlo od doktorot koj ke ja vodi postapkata, ke prodolzime. Ako ne, vakcinata sekako ne mi bega. Prasanjeto e samo koga da ja primam, dali pred postapkata ili posle.
Малку ми е нелогично да не можеш помеѓу вакцинациите, а после последната одма да можеш. Затоа прашав..
So sreka dusicke I so lesno.Imqm I jas sisence samo neznam dali trajnosta mu vazi.Moeto posledno in vitro bese minatata god mart.Inaku pri kraj sum so sobiranje dokumenti.Edvaj cekam da pocnam
Ke prasam podetalno da mi objasnat... sega za sega mi ostanuva samo da si gi zapisam mnogute prasanja za da ne zaboravam nekoe tamu,
@S.Snezana супрефактот ќе ти стигне не купувај за џабе. Башка ако те боцкаат во болница и ти прифали за една две дози имаат. Јас кога одев во ремедика не неколку пати видов жени доаѓаа и ги носеа остатоците па и сестрата ми рече овие ги чуваме за на некој ако му прифали или го забораил шишенцето @Natasa. P баш ми е криво пак пречка што имаш и на онака тешкиот пат ама и јас би калкулирала со времето. Ти поднеси баш пред да ти истечат анализите (тука ќе ќариш некој месец) лагано ќе си чекаш ваучер и од издавање имаш уште 6 месеци да почнеш така да таман ќе ти дојде дури и мислам дека ќе ти се поклопат баш коцките
Денес најголем процент проблемот за неплодноста е кај мажите, огромен број на мажи имаат неквалитетна сперма а стапот го јадеме ние жените. Кога велам стапот мислам пред се на сето она малтретирање кое следи пред вештачкото оплодување. Реално пред да се омажиме треба прво да им бараме спермограми за да видиме дали е се во ред со нивните тестиси па тек после пред матичар. Но за да трагедијата биде поголема голем број од нив одбиваат да поверуваат дека воопшто пробемот е во нив па ја мрцварат жената прво да се испитува па тек на крај оди тој да направат спермограм намето тоа да биде првото нешто. Замислете во помалите места сеуште и покрај се вината за неплодноста ја префрлаат кај жената. Ако мојот недај боже се погоди неспособен јас ќе си најдам познат донор, кој ќе се мрцвари по доктори
Ај сиктер од тука! Дојде сол на рана да триеш?! По сите теми се нешто теоретизиташ. Животот не е црно-бел. Фала многу пријатно.
Не е до големината на градот, туку до големината на мозокот. Сепак последната реченица не ти требаше. Сите што ме тука, треба да бидеме неспособните? Дури и спермата на мм да ги нема способностите како некои други мажи кои имале поубава генетика, секак е мојот маж, со кој на свесна глава одлучувам да стапам во брак. И ова е наш проблем, не негов. Се надевам животот ќе те третира добро и нема да треба да поминуваш низ вакви или слични патишта. Сепак подобро не коментирај на вакви теми.