Фала многу за одговорот. Другите спермограми се на разлика од 3 месеци, од последниот до оној на гак имаше 1 месец, само овие два се на една недела разлика. Процентот на сперматозоиди брзо подвижни 17% споро подвижни 5% и во сите бројката е скоро иста, додека во оној на хистологија се над 50% подвижни што е многу збунивачко. Веројатно на база на тој спермограм сега ни бараат инсеминација. Кај мене се е во ред освен мало покачување на пролактинот сега е во ред но се уште сум под терапија бромергон. Јас ја прашав на докторката уште пред да ги пратиме документите што доколку ни побаараат инсеминација таа ми рече моли се да не ти побараатби било губење време со оваа дијагноза. На крајот ме стигна тоа од кое се плашев. Немам големи надежи дека ќе останам бремена на тој начин но мора да се обидеме и да се оди понатаму. Утре одам кај матичната па ќе видеме што понатаму.
Јас се согласувам со матичната 5% е само губење време, и ние сме со толку и не ни бараа инсеминации (за воља на вистината јас имам и проблем со тубите па и тоа допринело верувам). Пробај си ја среќата и направете нов спермограм во Румунска болница и ако излезе ист како другите, пишете молба, пишете дека имате 2-3-4 спермограми исти (приложете ги без оглед на датумите) и дека од хисто е грешен и побарајте да не ви бараат инсеминации. Ништо нема да загубите само ќе заштедите 8 месеци.
На трет ден од циклус 52,9, а во постапка на ифв на природен цуклус 310 на 12 ден и имаше празни 2 фоликули
Мене ми се има случено слично. Сите спермограми од мм беа со 2%, 3% или 0% правилни брзи сперматозоиди (само ни беа од странство). Пред да поднесеме направивме еден ви Систина (испадна 4% правилно), и еден во Авицена 14%...тоа ептен беше сумливо. Ги пративме така и во меѓувреме отидовме во Сустина да си пробаме една инсеминација - по обработка испаднаа 800.000 добри спер. и секако со таков резултат не се прави инс., законски не е дозволено. И после и тоа го приложивме кон документите. И од фондот ни побараа: една инсеминација и за мене снимање на канали. Бидејќи тоа е спротивно на правилата од нивниот Правилник ние пишавме приговор. Ни го прифатија и само ну побара уште еден спермограм. Направивме во гак и ни одобрија ваучер. Тоа со резултати од спермограм е дискутабилно, се испитува делче од спрмата и како ќе се погоди таму, така пишуваат. И во странство исто приметивме во некои клиники испаѓаше редовно 0%, а во други 2,3,4%
Делче од спермата ? Не знам каде си правела ама ние што испитувавме беше на цел ејакулат. На делче само тоа ми е сомнително, како може да ти каже правилна или неправилна форма, подвижни и неподвижни, ако испитуваат само делче и сето тоа изразено во бројки и проценти.
Цела сперма цел ејакулат се дава, но се снимаат и се анализираат делчиња. Се снима дигитално, и после се анализира колку се со неправилни глави, со неправилни опашки...многу детално, но сепак тоа не е 100% точно. Затоа е излегуваат вакви неточни спермограми, како кај нас во Авицена и кај девојчево во хистологија
Јас секаде каде што сме правеле било со микроскоп и на цел ејакулат. Да не верувам дека некој од државниве клиники има со дигитално снимање, најдобра опрема има 8ми Септември ама за жал не знаат да ја користат па ти даваат шкртки со пенкало.
Здраво девојки. После повеќе неуспешни ивф , решивме да пробаме надвор од Македонија. Во моментов се консултирам со една болница во Грција, но доколку некоја од вас има чуено или има добро искуство со некоја болница во Турција да ми каже. Сакам и таму да пратам , па да решиме. Ви благодарам.
Обично кога е високо Е2 го намалува ФСХ. Јас имам висок ФСХ и низок АМХ, а Е2 на трет ден ми е обично околу 20, 30 или под граница. Само кога пиев ДХЕА ми се покачуваше и тогаш се намалуваше и ФСХ. Е2 52,9 не е премногу за трет ден, но за ваучер не смее да биде над 60, веројатно тоа го сметаат за граница кога почнува да го намалува ФСХ. Мислев да не ти е Е2 високо, па затоа имаш нелогично низок ФСХ при низок АМХ, мада според мојот Е2 твојов е повисок... И ова 310 пред пункција, а празни фоликули.. Барем 1 јк би се очекувало да има. Цетротид ти даваа пред пункција?
@NNA сега баш пред некој ден имаше пишано за Турција, таа има успешно инвитро таму. Побарај неколку страни наназад.
Да, на петти ден ми го вратија, бластоциста, веројатно чекаа да бидат сигурни во развојот, што сметам дека е многу коректно од нивна страна иако нас исчекувањето до трансфер ни изгледа бескрајно долго. Кога ќе биде трансферот кај тебе?
Еве душо ти одговориле веке, ти посакувам да го бираш најдобрата болница и да имаш позитивен резултат. Поздрав
Исчекувањето не да убива ,денеска е петти ден и ќе ги гледаат за да видат дали ќе се развијат до крај,најверојатно бластоциста,бидејќи е еден и затоа така правеле,инаку и јас мислам дека е фер од нивна страна ,не би сакала лажно да се надевам ако во старт не е квалитетен.Останува да видиме до крајот на денот