Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 vote(s)
    15.2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 vote(s)
    11.5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 vote(s)
    2.0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 vote(s)
    1.2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 vote(s)
    5.7%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 vote(s)
    4.7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 vote(s)
    6.5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 vote(s)
    6.2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

312 vote(s)
    18.2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 vote(s)
    16.3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 vote(s)
    1.9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 vote(s)
    0.6%
  1. Queen8

Queen8 Популарен член

Има таксисти што одат постојано, не е некој проблем и тоа. И да платиш за услугата, ќе си земеш повеќе пакетчиња и ќе си имаш подолг период, во секој случај поисплатливо!

2. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Исплатливо можда ама не секој сака да го разберат и други оти има потреба од лекови од странство или некој како јас што несакам да молам многу многу за било што да ми се заврше

3. brm_brm

brm_brm Форумски идол

баш ми е криво да ти кажам право. уште некни нели пишав дека ми е чудно, чекаат да се доразвие,...како така?
    во њуборн не сум била, ама во Систина на пример, уште наредниот ден после пункција ти се јавуваат и информираат секој нареден ден за напредокот. не разбирам баш што значи тоа, само еднаш ги отвараат да ги следат.
    и веќе ако се закажува трансфер, тоа значи дека ембрионот е добар, а ова вака кај тебе што испадна баш ми е чудно и искрено се разочарав.
    знам колку значи денот на трансфер,...но од друга страна, добро што кажале дека не е добар,...ама многу касно ова, ако не се лажам 6-7 ден ти е после пункција?!

Sienna_MK and Meckicja like this.
  4. bela.m

bela.m Популарен член

@Sienna_MK денес имаш право да се растажиш и цел гнев од душа да го исфрлиш. Ама од утре драга, со нови сили, се бориш и продолжуваш напред.
    Господ за сите нас чува некое чудо. Верувај дека баш наредниот пат ќе ти се случи.
    Те гушкам :*

ZvezdicaLea, Luni, Stara and 3 others like this.
  5. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Така е мила,на 6 ден од пункција,они според искуство треба подобро да знаат,ова ќе му дојде како играње со емоции,се јавува вчера сестрата и ми дава инструкции за трансфер,тоа според мене веќе е завршена работа бидејќи се во корелација со ембриологот,јас не сакам да мислам дека не се сигурни или дека ме лажат.Докторот ми објасни дека тоа е пракса кај нив да ги чекаат на 5-ти ден а за Систина може и на 2 да ги вратат и пак ништо,вака кај мене дошло до оплодување ама не се развило и затоа нема трансфер.И по терапијата што ми ја даде докторот се виде дека не верувал бидејќи не ми ги даде сите потребни лекарства на пример јас треба да примам клексани,тоа не стоеше во рецептата.Како и да е само пофални зборови имам за докторот,сепак е позитивен и јас прифаќам да нема трансфер при ваков ембрион,само ете пристапот одпосле не им е баш како треба,бидејќи се гледа дека они веќе знаеле дека нема да го бидне.Туку да не ширам негатива,бидна што бидна,моето чудо треба да се случи и јас ќе се борам за тоа.
    Фала ти за поддршката,те гушкам :hug: :hug: :hug:

ZvezdicaLea, Luni, Talesia and 5 others like this.
  6. veli4ekate

veli4ekate Истакнат член

@Sienna_MK a se vide so embriologot ti dadoa slika od embrionot da vidis kakov ili samo so dr trajkovski razgovaravte

7. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Мила те гушкам силноо денес исплачи се изнавикај се од утре со нови сили за понатаму од мене знајте едно Господ ги дава најтешките битки на најсилните борци јас по тоа се водев кога се борев со неплодност а и сега оти во понеделник ме чека ново снимање на и магнетна резонанца на хипофизата оти претходно ми се ширеше хипофизата па после со бромергон се среди ама сега пак ми се вратија истите симптоми кои ги имав кога ми се ширеше хипофизата молам Бога сега пак да не се шире

8. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Не се видовме со ембриологот,само со докторот и ни дадоа сликичка на крај,се гледа дека е оплодена ама сепак не беше многуклеточен,сликичката е многу малечка

veli4ekate likes this.
  9. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Мила јас ќе кажам реално оти ова не ми се допаѓа што толку чекаат во Њу борн клиник за ет пет,шест дена кога се нема повеќе ембриони да кажеме пет шест ембриони отприлика иако јас имав успешно ивф кај нив ова е стварно стресно да чекаш пет дена и накрајта да. нема ет јас сега ќе го цитирам др Лазаревски кога го прашав зашто ги враќаат ембрионите на втор ден и он ми кажа за ембрионите поубаво место од матката нема и во право беше затоа Др според мене

veli4ekate and Sienna_MK like this.
  10. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Ти мила имаше успешна приказна во Њу Борн.На кој ден ти беа вратени,мене ова ич не ми е јасно,само дека е индивидуално:?:

11. Ана на мама

Ана на мама Популарен член

The Blastocyst StageResearchers soon discovered that certain nutrients were critical to aid in embryo development past day 3. Labs implemented new standards for embryo development, and embryos were able to survive in the lab for up to 5 or 6 days. At this point, after 5 to 6 days of development, the embryos had reached the blastocyst stage of development. According to the American Society for Reproductive Medicine, 35 to 50 percent of all fertilized oocytes will develop to this blastocyst stage.

Немам искуство со трансфер ама ова го најдов по интернет. А Трајковски важи за голем оптимист (иако кај мене се откажа) , мислам влевал надеж до последно дека ќе успее. Иако малку искрено е нефер со играње на чувства ама барем дале се од себе да успее. Се договоривме, следниот пат ќе успееш ;)

dunika, Лаура82, Adams and 2 others like this.
  12. Thallia

Thallia Популарен член

Искрено, не знаеш колку ми е жал, и мене ми се скрши срцето кога прочитав дека немало трансфер, а цел ден те очекувавме со убави вести, отворив два три пати денес чекајќи пост од тебе :hug::hug::hug:
    Знам дека не ти е лесно, но верувај дека после дождот доаѓа сонце, ќе помине овој облак :sun:
    Ќе успееш наредниот пат, само верувај и никако не губи надеж! :l:

13. Meckicja

Meckicja Форумски идол

На трети ден ми беа вратени ембрионите на мене

Sienna_MK likes this.
  14. Желба

Желба Истакнат член

@Sienna_MK навистина ми е жал, знам кое разочарување е да чекаш трансфер и да се откаже. Од друга страна, после 3 спонтани, научив и дека подобро е и вака да заврши, доколку не е добар ембрионот, отколку да се пролонгира се, надежите да растат и после посилно да треснеш на земја од разочарување и тага.
    Не мисли сега колку пати го гледале ембрионот, кој ден и сл., бидејќи освен што ќе се измачуваш дополнително и ќе си дотураш сол на рана, ништо друго нема да смениш. Поштеди се сама себе колку можеш.
    Ако продолжи да те измачува мислата, можеш да закажеш разговор со ембриологот во Њуборн, да ти објасни што се случило, зошто одлучил да чека толку, каков бил реално ембрионот и кој е планот за понатаму.
    Ние имавме два пати консултација со Бирол додека беше таму, сигурно може и со новиов ембриологот да поразговарате.
    Те гушкам и ти посакувам наредно успешно ин витро :hug:

@Sara85 најдобро да си провериш повторно хормони на трет ден, појасна слика се добива со неколку проверки

dunika, Alishan30, eta and 6 others like this.
  15. Sara85

Sara85 Истакнат член

Биди силна се ќе помине само од мое искуство сум имала 2 ифв каде што првиот пат беше вратена една бластоциста и една повеќеклеточна и тогаш во ремедика ми кажаа дека едниот е со послаб квалитет затоа не се развил во бластоциста на тоа влијаат многу околности од лабараторија и самиот квалитет на јајце клетката и сперматозоид но за жал на крај се заврши со блаидет овум, така да не очајувај некогаш некој работи не се случуваат случајно секое лошо за добро е

DunjoMoja, Sienna_MK and Thallia like this.
  16. Sara85

Sara85 Истакнат член

Ти благодарам за советот секако сега за брзо ќе проверам пиев прималут нор после пункција во кој што беше празен фоликулот чекам сега циклус и одма одам да проверам инаку до сега за овие 5 години борба со неплодност имам проверено околу 10 тина пати секогаш се е ок но за жал не може конкретно да се открие вистинскиот проблем

17. Желба

Желба Истакнат член

@Sara85 на мене ФСХ ми варира, од скоро 20, па дури и до 6. Ова 6 еднаш ми се појави, без никаква терапија, не знам како.
    Инаку предходно го симнував со ДХЕА, па чим тебе ти е природно на горна граница, може затоа и ФСХ ти е нормално.
    Во секој случај, среќа во несреќа е да имаш природно повисоко ДХЕА, не мора да се труеш да го дотураш со апчиња и плус ти го држи Е2 на добро ниво. Ова е моја лаичка претпоставка :)
    Во секој случај, со среќа на наредното ивф, не се разочарувај, се случува често на природен циклус да нема јк или пак да не е квалитетна. Ќе биде добро наредното (fingers)

veli4ekate, eta and Sienna_MK like this.
  18. Sara85

Sara85 Истакнат член

Ова ќе ми виде трет ваучер сега во мај имам право да поднесам се надевам дека ќе биде успешно, искрено све што поминав нуз овие пет години се научив да не се разочарувам имав секогаш сила за понатаму неуспехот мора да се прифати и многу да не се нервираме, ти благодарам за поддршката:)

19. Sara85

Sara85 Истакнат член

Инаку фсх варирало од 5.30 до 7.45

Желба likes this.
  20. Anexy

Anexy Истакнат член

Ве молам за мислење...Резултативе океј се или...ме интересира, на преглед сум дури среда..

Attached Files: