Zdravo devojcinja Dali nekoja znae koga Dr. Slobodan Lazarevski ke koristi odmor ova leto? Imam spremni dokumenti, vo dvoumenje sum dali da gi pustam vo FOND, da ne zamine doktorot na odmor i vase mislenje za IVF letno vreme
Најдобро јави се во Систина на пултот или кај сестрата и прашај си за посигурно, кажи заради што прашуваш и таман ќе си знаеш. Рачунај дека додека да ти го одобрат ваучерот, односно додека да ти стигне дома, ќе поминат најмалку две недели, после можеш да го искористиш во рок од шест месеци од денот на прием, а докторот и да оди на одмор тоа би било една недела, што значи ништо не губиш. Можеш слободно да си ги поднесеш документите. За ивф во летен период, не знам што да ти кажам, индивидуално е по однос на успешност, но ако поднесеш документи одма, ваучерот ќе го добиеш во Мај, се разбира ако ти одобрат одма, после зависи со каков протокол ќе одите, ако со долг, ќе почнеш со стимулации во Јуни, пункција и ет може да ти се фати и Јули. Можеш и да отидеш кај докторот на консултација и да се договорите. Нека сподели искуство некоја членка што правела ивф летен период, иако правила нема. Ако случајно не правиш летоска, ваучерот ќе ти важи до Ноември од прилика, ќе имаш доволно време да си направиш кога ќе си одлучиш. Кога и да е, со лесно и со успех!
Јас почнав со терапија летен период јули месец трансфер ми беше 3 септември и беше успешно. Мислам нема врска тоа лето зима првото ивф ми беше зимно време па беше неуспешно.
nez Mila mnogu rab mozat da bidat pricina za biohemiska bremenost vrodena trombofilija septumi na matka kariotip Јас имав биохемиска бременост и после тоа се откри оти сум имала Септум на матката и вродена тромбофилија
Здраво на сите! Сакам да споделам една информација која можеби на некоја ќе и користи особено за постари пациентки кај кои нема имплантација. Дознав дека Ултрамедика правеле генетско испитување на ембриони PGS во македонска лабораторија. Цената била 1500 еур до 3 ембриони со тоа што ги испитувале за 2 дена и ги враќале истиот циклус. Ова ми беше чудно зошто мислев дека тука не се прави па ако некоја има подетална информација нека сподели. Друго прашував тука за NK cells и не добив одговор. Знам дека се испитува во Бугарија ама и тука испитувале во РАМУС лабораторија во Капиштец цената е 3350 ден со тоа што примерокот го праќале во Бугарија и од таму добивале резултат.
И јас да споделам една информација,може ќе ви користи. Доколку некоја од вас е вакцинирана за морбили,3 месеци не треба да останува бремена по вакцинирањето. Денес зборев со микробиолог,педијатар и епидемиолог.да знаете, да имате во предвид. Јас ќе морам да се вакцинирам, па 3 месеци ќе ми се оддолжи инвитрото
Јас имам ризик од пациенти и мора да се вакцинирам, задолжително е за негувателки, мед.сестри, учителки и други професии во контакт со деца што се. Антитела се испитуваат минимум 2 недели после изложеноста на морбили, ако е скоро изложеноста тие нема да покажат дека се зголемени. На епидемиологија ги чуваат книгите од нашите вакцинирања, јавете се и прашајте. Јас прашав и се сум уредно вакцинирана, и ревакцинирањето сум го поминала.
Повеќе си упатена како медицинско лице, а за други градови како оди тоа,каде треба да се упатиме за да прашаме и дали постои одреден период кога мора да се изврши вакцинирање или како?
Во центар за јавно здравје ќе прашате, сите книги се чуваат,да знаете. За вакцина ризичните професии од погоре ќе бидат вакцинирани задолжително. Тие во контакт кои биле, прво антитела ќе испитаат па потоа вакцина
А добро немаш ли претходно примено вакцина па мораш пак да примаш и што викаат кога најрано може да се вакцинираат бебињата со таа вакцина
Јас имам примено и вакцина и ревакцина,пред 30 години.сега ќе бидам изложена на мн пациенти и затоа незнаат колку би ме заштитиле моите примени вакцини.има мајки вакцинирани и повторно заболиле од своите деца За бебиња најрано е 6 месечна возраст