@bella.gk честитки имај си лесна бременост Женички и јас да споделам дека мојот трансфер ќе биде во вторник. Многу сум возбудена како првпат да правам
Мила, вит. Д ти е многу малку под долна граница, во ивф постапка обично примаме од 2000 единици, а минимум 1000. Консултирај се со гинекологот кај што ќе правиш ивф и ќе ти препорача доза. Трансфузиологот ќе даде препорака за фолна киселина, б6 и б12, Аспирин и Клексан. Генерално резултатите ти се добри, само да почнеш со вит. Д малку да го покачиш за до ивф-то.
За ендокринолог упат може да ти даде матичниот гинеколог таму на ендокринологија ќе ти ги испитаат сите хормони и ќе ти направат и огтт тест со инсулинемија и ќе ти ги испитаат и машките хормони Јас примам 3000 ие витамин д и на 2 месеци правам контрола
Не само витамин д инсулин и скриен шеќер за метилираната со генетсските мутации излегов хомозигот на мтхр фактор и ми рекоа уште тогаш за метилирана фолна 1000мг...инаку јас земам капки витамин д сега 10 капки 2000иу @Anetaoh od denes sum so shema i na estrofem pa zdravje sega vo maj
Честитки мила, ни требаше вака убава вест да ни живне малку темава, да си имаш лесна бременост до крај, да ти се придружиме сите што поскоро во труднички
Jas go ispituvav na 2 den od Mens I mi bese 103 Dr Mi kaza oti e nizok. Normalna granica kolku treba da e I sigurno zavisi na koj den e ispitan
Баш и тоа ме интересираше за скриен шеќер,а дали ти и тироидната ја испитуваше и ендокринолог ти препишуваше терапија?
Витаминот Д во суштина е стероиден хормон. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/24739090/ Класифицирање само по себе како витамин, го занемарува фактот дека истиот може да се синтетизира во телото под влијание на УВ радијација. @Sienna_MK репродуктивна литература препорачува околу 2000 единици дневно. Јас би ти препорачала ударна доза, од 4000 на краток период, проследен со долгорочно земање на 2000 единици. Истото го направив и за себе, 1 месец земав 4000, па намалив. Околу 20 ми беше лабораториската вредност. После тоа не сум испитала. Сепак не сум доктор, но од искуството мислам дека нема зијан, а ќар.
Ги има во аптеката спроти државна, воопшто не се скапи, околу 90 денари се. Но мораш да се кослултираш се ендокринолог. Мене ми ги даде зошто ми беше ептен низок. Ми беше 8,01, испитан на ендокринологија кај што референтните вредности се од 25 до 110. Тебе не ти е толку низок.