Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 vote(s)
    15.2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 vote(s)
    11.5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 vote(s)
    2.0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 vote(s)
    1.2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 vote(s)
    5.7%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 vote(s)
    4.7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 vote(s)
    6.5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 vote(s)
    6.2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

312 vote(s)
    18.2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 vote(s)
    16.3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 vote(s)
    1.9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 vote(s)
    0.6%
  1. eta

eta Популарен член

Комбуха има во секоја аптека како сируп.
    Можеби можеш да најдеш и некој дома што ја чува. Комбухата е габа што се прави со зелен чај.

Sienna_MK and Meckicja like this.
  2. dunika

dunika Форумски идол

@bella.gk честитки :l:
    Уживај во бременоста,нека ти е лесна и полна со убави мигови се дур си фатиш бебче во раце:angel::hug:

LunaGrey, didi1982, bella.gk and 4 others like this.
  3. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Честитки девојче! Со лесно бременоста до крај :hug:

4. Nora.A

Nora.A Популарен член

Девојчиња убави, апдејт од мене..
    Вчера бевме на преглед, едното бебче е супер, има и :l: акција, другото е помало и сеуште нема
    За 2 недели на контрола,па да видиме,.. Терапија иста.. Со Господ напред, со лесно на сите, сите да се радувате!
    Терапија после трансфер аспирин 1х 1,фолна 1х1, естрофем 3х2 кринон гел 1х1 и еутирокс 100 со 150 мг по шема
    Ве чекам да се дружиме во труднички, огромна поддршка ми бевте во најтешките моменти
    Сите да ве стрефи мојата среќа:*

lejlla, Coco31, NNA and 32 others like this.
  5. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Само така нека продолжат да се развиваат,месеците да ти летнат во позитивно размислување,среќа и радост и на крај да си се гушкате со бебушите:l::l::hug:

За еутирокс дали и претходно ти беше таа доза или ти ја зголемија откако настана бременост?

NNA, Желба, maremaca29 and 2 others like this.
  6. maremaca29

maremaca29 Истакнат член

Ajde so lesno i so ubavo. Ke se razvie drugoto embrionce i za devet meseci ke si imas polni race sreka.
    Noricka bas mi e drago te guskam ❤

NNA, Sienna_MK, Nora.A and 2 others like this.
  7. Nora.A

Nora.A Популарен член

@Sienna_MK, пред да почнам со стимулации бев на контрола и др ми пиша шема од 150мг 2 дена, 100мг 7 дена во неделата
    Со таа доза мене ми се одржува во нормална граница. Инаку тсх ми беше 3,29 во март
    Вчера пак се консултирав, иста доза, контрола по 1 месец
    :hug::*

ancebanance, NNA and Sienna_MK like this.
  8. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Мила некако многу ми се чини ова со 100-ка и 150-ка,јас кога прв пат почнав да пијам еутирокс во декември ми беше 6 и нешто па пиев еутирокс од 50 мг и ја симнав многу брзо,продолжив со 50-ка и ја симнав под референтната вредност,сега комбинирам со 25 мг 4 дена и 50 мг 3 дена и сега треба пак да ја проверам.Докторката ми рече дека ќе ја зголеми дозата откако ќе има позитивна бета:)

Last edited: Apr 25, 2019
    Nora.A likes this.
  9. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Јас сум бремена пијам од 75 и 100. Во месеците пред да останам бремена пиев само од 50 и 75, па ТСХ ми отиде до 7.7 и ми дадоа и од 100мг. Сега сум 4ти месец уште сум со таа терапија.

NNA, Nora.A and Sienna_MK like this.
  10. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Мене не ми ја зголемија дозата на еутирокс цела бременост си ја терав иста доза како пред бременоста а после породувањето и ми ја намалија дозата на еутирокс инаку сега скоро читав тие што се на еутирокс на пети ден од ет се препорачува да се испита тсх оти ради терапијата и ради бременост знаел да се покачи

Sienna_MK likes this.
  11. Arapcence

Arapcence Нов член

Здраво на сите,јас сум нова во форумот.Во болницата во Плодност имав две неуспешни пункции.Анти Мулериан хормонот ми е 0,13.Најпрво бев со стимулација девет дена со кломифен по една таблета и по три дена по 2 ампули Мерионал на ден.Изршена е пункција на еден фоликул,но безуспешно,не се пронајдени јајце клетки.Последната пункција беше пред неколку денови,претходно пиев само кломофен по пола апче.Д-р.Таше ми рече дека ке пробаме вака,кај тебе не реагира терапијата со инекции,чабе да не даваш пари.Имаше фоликул од 18 мм,докторот беше оптимист...но повторно безуспешна пункција,не се пронајдени јајце клетки.Сакам да слушнам мислење од поискусните во оваа област,дали да продолжам во Плодност или да пробам во друга болница.Бев заинтересирана за кај Др.Митко во Систина,но имаше термин дури после еден месец,а по една недела веќе требаше да отидам во Плодност и тука останав.Пред два дена сакав да закажам за во Систина кај др.Митко,но на броевите што ми ги даде сестрата никој не се јавуваше.Хормонот FSH ми беше 21,8 а LH 15,7...двата високи.На последната пункција естрадиолот Е2 ми беше добар 352.Ке ве молам за совет што да правам дали да останам во Плодност или да ми препорачате кој е најдобар доктор за оваа област и како да стспам во контакт.

Andonia and Sienna_MK like this.
  12. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Здраво мила,јас како совет можам да ти препорачам да отидеш во Њу Борн,не се чека за термин и разговорот со доктор е бесплатен.Можеш да отидеш кај Тања Гуржанова има членка тука што е со сличен проблем ко твојот и она е многу задоволна од трпението на докторката и посветеноста,еве може она лично да ти објасни подетално @ана на мама можеш да отидеш и кај мојот доктор Владимир Трајковски,и за него имам само пофални зборови и може да ти ги разгледа документите и да ти даде свое мислење.Во меѓувреме закажи си и во Систина кај Митко и види и таму какво мислење ќе ти дадат.За полесно и побрзо да дојдеш до доктор ти препорачувам Њу Борн Клиник.Среќно и секое добро!!!

Fifi84, Andonia, NNA and 5 others like this.
  13. Arapcence

Arapcence Нов член

Ви благодарам:l:

Meckicja and Sienna_MK like this.
  14. Arapcence

Arapcence Нов член

Здраво,ми препорачаја да зборнам со вас, сме имале сличен проблем,ке ве замолам да го прочитате споделеното

Last edited by a moderator: Apr 26, 2019
  15. Queen8

Queen8 Популарен член

Девојче, индивидуално е. Некои членки немаат успех во одредена клиника, па се префрлаат во друга, на пример од Њу борн се префрлаат во Систина, или од Плодност во Ремедика и слично. Секој случај си е засебен, правила нема, но посветеноста на докторот е многу битна. По ова што го сподели, веројатно кај тебе треба да се оди на природен или природен модифициран циклус. Има многу членки со успешни приказни на природен циклус.
    @Лаура82 имаше некое слично искуство, веќе е бремена, @darcy и @joan на природен и @Mimmi39 успеа на природен модифициран, си имаaт бебенца, ако следат, нека споделат лично искуство.
    Како и да е, биди упорна и само храбро до целта! (fingers) Ти посакувам успех!

Едит: За закажување, за кај кој било доктор, биди упорна, ќе закажеш, месец дена (ако така ти кажале во Систина) и не е некој период, поминува брзо. Може да почекаш додека еднаш да влезеш, после си во шема и прегледите си се закажуваат ланчано без чекање. Одлуката за избор на доктор треба да биде само твоја, а претходно можеш да закажеш консултации и кај двајца-тројца доктори, па ќе си оцениш на кој ќе му ја подариш довербата.

Last edited: Apr 26, 2019
  16. Лаура82

Лаура82 Популарен член

@Arapcence kako sto ti kazaa i drugite clenki se e individualno...jas bev kaj Mitko Sistina i bev prezadovolna od negoviot odnos no sepak po neuspesnoto ivf sakav da slusnam i drugo mislenje .Zakazi si konsultacii vo Newborn i Sistina pa odluci sama...za slucaevi kako sto sme nie so mnogu nizok amh najdobro e na priroden ili prirodno modifickran ciklus.No vo meguvreme posveti si vnimanie na opstoto zdravje zemaj suplementi ako ne zemas sega.Ti posakuvam uspeh.

NNA, Andonia, Желба and 6 others like this.
  17. Stara

Stara Популарен член

Честитки!

18. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

@Queen8 :hug::hug::hug:
    @Arapcence кога амх е ниско, очекувано е фоликулот да биде празен. Кај тебе докторот одел со блага стимулација, но не ми е јасно зошто со кломифен (така проценил тој, иако кломифен веќе ретко се применува, но ОК). Треба да се начека вистинскиот фоликул со добра и здрава јајце клетка, а за тоа треба многу трпение.
    И јас имав ниско амх и имав празни фоликули и на природен циклус и на долг со стимулации. Успеав со природен модифициран циклус, со блага стимулација со Гонал Ф, во Систина, кај д-р Поповиќ.
    Појди на консултации кај повеќе доктори и сама ќе си одлучиш, интуицијата ќе ти покаже дали да менуваш доктор и кој да го одбереш.
    Дали пиеш витамини и други суплементи? ДХЕА се препорачува при ниско амх. Q10, витамин Д......многу членки земаат суплементи, разгледај низ темава, многу ќе ти помогне. :hug:

NNA, Желба, Arapcence and 8 others like this.
  19. princess5

princess5 Форумски идол

Феминки мои...малку вон тема но имам огромна молба до вас... (кога правев бета за првото ифв си го вратив шишенцето супрефакт во болницата да и се најде на некоја да не купува) и сега испадна дека ми треба уште мн малку супрефакт да е има некоја члненка останато за да не купувам цело шишенце за 2боцкања по 0.2 ???

veli4ekate and kukla21 like this.
  20. tina2018

tina2018 Популарен член

Колку ти беа АМХ и ФСХ? Фала