Да, сакав и јас да споделам мислење за цените. Навистина се високи, а услугата не е баш на ниво. Јас сум во земја од ЕУ момемтално, не е Западна Европа ) ама пак е малку поразвиена и имаат повисоки плати, а цените на услугите се исто како во мкд или поевтини. На пример за спермограм плаќавме околу 2.000ден, со детална анализа на глави/опашки/врат... Кога дојдовме во Систина плативме 3500 мислам. И други примери имам (оти се' сме правеле и во странство и во мкд за ваучерот), ама да не пишувам есеи.Споредувам приватно здравство со приватно. И никогаш ни се нема случено во ходник пред други луѓе да ме прашуваат кој ден од циклус ми е / да не крева слушалка сестрата / да немаш конкретен термин или да чекаш 2-3 саати / да има само една вработена која знае да чита и праќа мејлови...
Не ми е јасно со цениве. До пред два месеци беше на пример newborn 36.000 ивф на спонтан. исто и систина негде 38.500 беше. сега се јавувам и ми вика пункција 16.500, трансфер 43.500 Викам целиот чиклус колку е? Во трансферов спаќа ли и пункијата, а неее 60.000 е така. ова е поскапување од 100%. Немаат мозок овие.
Pred mesec dena bev vo Sistina na konsultacija, mi predlozija ivf na spontan ciklus i mi gi rekoa ovie ceni: punkcija 200evra, transfer 600 evra.. na celata maka ni fali ushte poskapo da plakjame..
Би требало некако да образложат зошто толку покачуваат...што е?имаат зголемени трошоци, ФЗО не им ги исплаќа парите од ваучерите...или што? Тоа јес дека можат да покачат, ама би требало да имат некаква етичка одговорност спрема пациентите. А не да ловат во матно.
од овој месец им се покачени цените. во април беа стари цени: пункција 10.600, трансфер 37.500, а сега се пункција 16.500, а трансфер 43.500, ова за систина. сега се јавив во Ремедика, вака е: пункција и трансфер е 68.000. само пункција 16.500, доколку нема ј.к. доколку при пункција има ј.к., но за ден - два нема оплодување тогаш ти наплаќаат 33.000.
Во Систина барем не ја наплаќаат башка постапката за оплодувањето, во случај ако не се оплодат, тогаш само пункција се плаќа, а ако е успешно оплодувањето, се плаќа посебно трансферот и тоа е ок. А ова шо читам за во другиве клиники да се наплаќа посебно оплодување, е нон сенс.
Дали некоја од вас примала и пролутекс и прогестерон депо,пролутекс ги примам 5 дена пред трансфер секој ден,и на секои 7 дена по една прогестреон депо,и ми рекоа суште така да продолжам,незнам ме буни како многу прогестерон да е
Јас така примав. Со што депо почнав на секој 4ти ден, па понатаму на секој 7ми, па на 10ти. Се додека до кај 12та недела не ми ја прекинаа скроз.
Девојки бев на консултација кај Поповиќ во систина ми рече не ти препорачувам инвитро друго додека не се направи лапароскопија мисли дека има некоја преграда или незнам што... Заклучок прво лапароскопија потоа следно инвитро ми го препорача за лапароскопија Д-р Младен Ристевски во Чаир само незнам некако ми е многу млад дали има добро искуство мислење препорака од вас?
Лапараскопија нели е за каналите на јајниците? Да не мислел хистероскопија, бидејќи за ин витро немаш потреба од отпушени канали.
Дане е хистероскопија ? Правилно од страна на докторот колку што се сеќавам ти имаше биохемиска како мене но дали се дозна причината ? Кај мене е проблем раната од царскиот рез и мене Тања ми препорача хистеро...Значи на исто сме...те пратам...
Devojki denes mi bese punkcija izvadeni 12 j.k.od terapija imam crinon gel I vaginalni...Pa koi prvo da gi stavam I dali na odreden period .crinon samo navecer a Lactogyin2*1
Jas ti go preporacuvam Zoran Ilievski vo Cair, pravev dijagnosticka laparaskopija i histeroskopija vo fevruari, prezadovolna sum i od dr i cel personal, jas imav 3 neuspesni invitra posle intervencijata(imav hidrosalping) ova invitro mi bese uspesno.
Освен тоа, јас дополнително би и пишала и пратила документ на Точи, да ги даде у јавност и да ги притисне од Министерство за здравство да видат како уценуваат пациенти и дали ќе прават така и понатаму. Многу ниско е ова, не им личи. Изгледа решиле да ги надокнадат сите бесплатни консултации што им беа до сега. Али генерално гледам се креваат цениве, не знам зошто. И тоа не по некое 10, 20% покачување, туку скоро дупло. Ќе почнеме изгледа у Бугарија да одиме, да им развиваме ивф туризам. @Luni а ХСГ имаш правено? Ако имаш, може нешто друго сака да види со јајцеводите. При лапараскопија пуштаат низ јајцеводите некоја течност да видат проодност, нешто метил плаво беше, не памтам добро, но исто така и ги гледаат внатре со камера, може сака баш да се видат убаво, зошто само проодност и со ХСГ се гледа. Најдобро послушај го, чим те праќа во Чаир, не сака да ќари некој денар плус, туку веројатно смета дека нешто треба да се провери. Едит Од друга страна за ивф не ти ни требаат јајцеводи, може сака да те провери за инсеминација или природно забременување. У секој случај ја би отишла, ништо не губиш и на државно не е ни скапо.
Да имам направено ХСГ кога ја гледаше снимката кажа има потреба да се направи лапароскопија некако сигурен беше и да се прави инвитро по втор пат би било неуспешно