Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

248 глас(а)
    15,1%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

189 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

57 глас(а)
    3,5%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

34 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

97 глас(а)
    5,9%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

77 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

109 глас(а)
    6,6%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

104 глас(а)
    6,3%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

300 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

263 глас(а)
    16,0%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

31 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,4%
  15. ГАК (Сите доктори)

45 глас(а)
    2,7%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. ismi

ismi Активен член

Се зачлени на:
    28 август 2013
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    zdr.jas sum za prv pat pozdrav dosite imam edno prasanje ako sakateda mi odgovorite.Imav nekolku nedeli redoven sex i dobiv tocno na vreme bes bolki vo stomakot otkako zavrsiv so ciklusot me bolat gradite i dolniot del od stomakot pomognete sto moze da mi bide vi blagodaram

2. veli4ekate

veli4ekate Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    588
    Допаѓања:
    547
    mila da ne te plasam ama i jas redovno imav menstruacija ama sum bila vonmatericno bremena najdobro i najsigurno e da si ispites preku krv dali postoi bremenost

3. veli4ekate

veli4ekate Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    588
    Допаѓања:
    547
    ismi sto napravi mila

4. instruktor

instruktor Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2012
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    38
    Феминки мои, имали некоја да се пофали со добиен ваучер или успешна ин витро бременост. Ајде чекаме добри вести. И јас планирам ако до петок не стигне писмо, од вторник да се јавам во фондот да прашам. :) Се надевам дека ќе стигне позитивен одговор

5. veli4ekate

veli4ekate Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    588
    Допаѓања:
    547
    daj boze mila samo so pozitivni misli ke dojde i tvojot odgovor ke go dobies vaucerot.pozz instruktor

6. volsebna

volsebna Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2012
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    806
    по мала пауза еве ме и мене... значи моментално чекам , бев на инсеминација во ремедика, па ке видеме дали е успешна... минатиот четврток бев, до утре една недела, уште една ако дај боже не добијам ќе правам тест... инаку околу 10 000 е целокупната цена во ремедика, значи без плави картони, упути од матичен,... ... и со закажување одма, неморате да чекате неколку месеци Мене ме правеше Хаџи Лега, прво ми даде кломифен од 5 мг, ама не изреагирав, па се правеше еден месец пауза, па ми кажа да пијам кломифен дупла доза, и имав 4 фоликули, и веднаш ме праша сакаш ли да пробаме со инсеминација, ми даде инекција да ја примам ден пред инсеминацијата за овулација, и Маж ми даде „материјал“, малку го прочистија, и толку... па сега ќе видиме дали е успешно а пред тоа неколку месеци правев и хсг, проосност на канали, значи за инсеминација мора да се завршени тие процедури со испитување на хормони, испитување на проодност на канали, оно ово сега точно, поскапо е по приватните клиники, од државна болница, таму било околу 2 000 ама барем е чисто,не се оди по упути од матичен, и не се чека ред по неколку месеци... а ако се има предвид дека не сме од скопје, исто доага ајде поздрав на сите па ќе пишам што ќе биде

7. Lori-30

Lori-30 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    709
    Ti posakuvam da uspees, veke ti pisav vo druga tema i sega te ciram i tuka.....i imam prasanje do tebe i do site sto znaat nesto...dali pri inseminacija e zadolzitelno da se pie klomifenot ? zasto ja imav tri inseminacii, no ni ednas ne piev klomifen, samo mi zemaa krv i mi davaa inekcija za doma za koja telefonski me izvestuvaa,dali da ja primam ili ne, zavisno od rezultatot od krvta!!! sto mislite vie?

8. volsebna

volsebna Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2012
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    806
    Лори мила, кломифенот е за исфрлање на повеке фоликулли, а со тоа се зголемува шансата една од нив да биде оплодена кај мене прво ми препишаа од 5 мг, се пие од 5 до 9 ден значи 5, 6, 7, 8 и 9 ден од циклусот и на 10 ден се врши мерење на фоликулите, колку е поголем толку е посозреан и има шанса за оплодување е кај мене првиот пат, со дозата од 5 мг не делувало, значи се појави само еден фоликул и ми го измерија беше 8 мм, што е малку и тогаш не одев на инсеминација па правевме пауза еден месец и докторот кажа штом не делувале 5 мг, одиме со 10 и пак ги пиев сега по 2 апчиња дневно пак од 5 до 9 ден, едно наутро едно навечер и сум изреагирала на 11 ден бев на преглед имав овајпат 4 фоликули, и тоа со добра големина едниот 15, другиот 17, третиот 18 и цетвртиот дури 20 мм, што ми кажаа дека е добро и ме прашаа дали сакам да пробаме со инсеминација јас се согласив, затоа што јас мислам дека имам проблем со тесно грло на матка, па затоа не можат фоликулите да се оплодат , а каналите ми се чисти е сега после терапија со кломифен се можни и близнаци, дај боже :$ ( гладна кокошка просо сонува ) :P значи ако една (или две) фоликули се оплодат, се затвара матката и другите фоликули неможат да се оплодат, а ако не се случи тоа, сите си се исфлаат како менструација
    а за оние што имаат запушени или искривени канали не се препорачува инсеминација туку се оди директно на инвитро

На **Ubava_K** му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Lori-30

Lori-30 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    709
    Ti blagodaram za postov:) ke ti pisam licna poraka

10. lasica88

lasica88 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2013
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    25
    Здраво девојки дали може некоја да ми каже (затоа што јас појма немам од ова) ;( со мм се обидуваме за бебенце скоро 1 година, пред 6 месеци имав спонтан , потоа пак со Кломифен прошлиот месец пробавме но безуспешно :sweat: иако имав 5 фоликули ;( Ве молам да ми кажете колку пари е вештачкото оплодување на приватно, а колку на државно?? Кои се условите, и какви документи треба да поднесам во ФЗО за преку него? Колку време треба да помине од обидите за бебе, до вештачко опл.? Можеби е глупаво ова што го прашувам , но навистина не знам а и не се страмам од тоа затоа што навистина сум немала потреба и познавање од оваа област досега. Не знам кај да одам и кај да прашам??? :rock: ВЕ МОЛАМ да ми кажете. Благодарам однапред :)

11. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    Ласица88 ИВФ на приватно е околу 2500-3000 евра, зависно колку и како ќе ти биде терапијата. А преку фонд плаќаш само партиципација 6000 ден и толку.
    За преку фонд треба да имаш 4 неуспешни инсеминации, направени преку 2 циклуса, 2 спермограма 1 спермокултура, ХСГ, хистеро или лапароскопија, 4Д ехо, хормони на 3 ден од циклус, и сите брисеви твои да бидат уредни.

12. lasica88

lasica88 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2013
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    25
    Искрено, благодарам на одговорот ;) од овие услови што ми ги кажа јас имам само резултати од 2 бриса резултатот од нив е во ред, и испитувања на хормони од 3, 6, 9 и 11 ден. Друго немам ништо :( оффффф си мислев дека лесно ке биди да одам директно на вештачко :$ секој месец се надеваме безуспешноо ;( нерви еден куп....оффффф ке :@

13. instruktor

instruktor Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2012
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    38
    Ласица88 прво направи ХСГ, па натака во зависност од резултатот ќе ти кажат што и како, не мора секогаш да се прави лапарохистероскопија, ама во тој случај ќе мораш со инсеминиции ако каналите ти се во ред. И секако направете спермограм за сопругот за да се види и машкиот фактор

14. volsebna

volsebna Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2012
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    806

15. lasica88

lasica88 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2013
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    25
    Okk женски фала ви на сите што ми објаснавте :* . Сега ми е јасно ;) мислам дека нема потреба да ги испитувам каналите затоа што еднаш останав бремена но заврши со спонтан во 6 г недела ;( мора да се испитуваат каналите? За спрермограм знам дека треба да се направи затоа што немаме направено во последниов период, направивме во октомври лани. |( Ок сепак, фала ви на сите, сега останува само да одам на инсеминација кога веќе знам ;) а колку е сигурна инсеминацијата мислам колкави се шансите за бременост од прва :drunk:

На Damjana5 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. veli4ekate

veli4ekate Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    588
    Допаѓања:
    547
    mila jas imam bris papa test krvna slika mi ustanuva uste eden spermogram za mas mi a jas nemam kanali mi kazaa direkno na invitro dali ke mi praat problem so nemam inseminacii preku fondot jas mislam deka nema da imam jas potreba od inseminacii bidejki jas nemam kanali imam samo eden jajnik

17. volsebna

volsebna Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2012
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    806
    па тогаш директно ин витро... пробај и преку фондот, може ке ти одобрат, а и преку приватно е кошта околу 100 евра, другото го врака државата

18. veli4ekate

veli4ekate Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    588
    Допаѓања:
    547
    mila jas imam bris, papa test, krvna slika ,na 3 den hormoni ,spermogram, mi ustanuva uste eden spermogram za mas mi a jas nemam kanali mi kazaa direkno na invitro dali ke mi praat problem so nemam inseminacii preku fondot jas mislam deka nema da imam jas potreba od inseminacii bidejki jas nemam kanali imam samo eden jajnik

19. volsebna

volsebna Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2012
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    806
    душо, јас мислам дека треба да направиш микробиолошки тестови, со бриз од вагина,да не си случајно позитивна на некоја бактерија, или на кламидија? Таа знае да предизвика спонтан абортус, јас ја испитав пред да ми прават ХСГ, проверка на проодност на канали, и излезе дека сум позитивна, ама лесно се лечи и зената и мажот пијат 3 дена антибиотик, и ја снемува. Сега можеби и ја немаш, ама за секој случај провери си... а каналите би требало да ти се проодни штом си останала бремена :^) ајде со среќа, а инсеминацијата незнам колку е сигурна, јас правев, па за 2 дена ако не добијам ќе правам тест :P

20. instruktor

instruktor Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2012
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    38
    Феминки, да се пофалам дека ми е одобрен ваучер за ин витро. Се јавив денес во Фондот, вчера го рзгледувале предметот и се решило. До петок ќе ми дојде писмото дома :)

Ајде битката ќе почне полека

На Serafima, HEV, Lori-30 и 2 други им се допаѓа ова.