Nz duso nekoj ima bolki vo.jajnicite se do terapijata e kako.organizmot podnesyva nekoj ima grcevi I taka se sozdava implantacijata nekoj krvari nekoja kapka dokolku ima implantacija 3,4den od trransfer nekoj nisto nema od tos pa uspesno mu e,neznam.ova e bozja volja
Дали мора хсг да правам за документите за ваучеер? според правилникот на ФЗО 4 DV ултразвук на кавум утери се признава и доколку тоа е направено може да го замени ХСГ?
Колку што знам задолжително е.Ете мене ни на 4д ехо неможеа да го видат септумот,а на ХСГ се виде и со хистероскопија ми отстранија 30mm преграда. За твое добро направи си не е ништо страшно.
Може и без хцг Во правилникот пишува доказ дека се извршени една или повеќе од наведените интервенции, така да 4 Д ехо е една од нив Само внимавај истото да има и опис, тоа е објаснување во 2 реченици
За тебе само. А ХСГ не го бараат кога имаш хистероскопија или лапароскопија. Најветојатно зависи од дијагнозата што ке побараат. Јас сега скоро добив ваучер по четврти пат и ниту еднаш немам поднесувано ХСГ.
А крвна група? Ај ве молам мислење помеѓу ПЛОДНОСТ и ЊУБОРН? ме предомислуваат за њуборн. плодност било поарно.
@Veki4kaa немам искуство јас со Мк клиниките за да ти посочам,ама ти мила само терапија ке добиеш,стимулации,и ке го пратат растот,останатото ке е во Турција,целата лабораториска процедура ке е таму ако добро те сватив.Не знам колку ке ти смени Плодност или Њу борн.Сепак сама одлучи,ама да знаеш дека она главното,во твојот случај ке е во Турција.
Денеска се слушнав, и рекоа само за ембрионите ќе дошле да ги земат за испитување само ако можат ако биле слободни во тој момент, па најверојатно или ќе дојдат они или јас ќе одам таму, е сега трансферот нз кај ќе биде - дали тука дали таму.
@Veki4kaa мислам дека хсг треба но сепак еве некои членки велат нетребало ... за него знам ако го направиш не е со важност 6месеци како др испитувања... а за предомислување види и во плодност ако сакаш колку што знам тебе ти е најважно да го испитаат ембрионот пред да го вратат во тебе ако таму не го прават тоа тогаш исто ти се фаќа каде ако си од ск нз колку ќе ти се исплати ск бт а ако си пд таму некаде тогаш поблиску ти е... одлуката сепак најдобро сама да ја донесеш...
А што ако не се слободни? Ке треба ти да одиш така? Ова испланирај го убаво,со детал,чим го добиеш ваучерот во рака.Мораш да знаеш датуми,да видиш дали има авионски карти,престој за таму да средиш да е блиску до клиниката... За во Мк ти кажав,може секој др да ти пише терапија врз основа на хормонска слика само,така да биди негде најблизу. ХСГ во твојот случај ми е апсурдно да ти бараат,сосем друг е твојот проблем,а за ифв не ти требаат туби воопшто.
Хсг според мене ќе и треба. Или подобра варијанта е дијагностичка хистероскопија. Да ја исклучи можноста да постои уште некој проблем на пример септум кој би направил проблем во случај да е успешно ин витрото. Многу пари и малтретирање има тука за да го остави на случајност ова. Сепак би си го направила лично за своја душа и да не треба како документ за ваучер. Мое мислење е ова
Грешиш душо ако го пратат ембрионот во турска тие без хсг не почнуват, не требат каналите за ивф ама гледат дали каналите произведуват некој течност што ги убива ембрионите затоа е потребен хсг. И ако го праќат ембрионот во турска мислам дека таа работа фондот не го покрива, и да оди во турска за пункција и трансфер сигурно ке треба да го плати сама не верувам дека фондот го покрива тоа. Јас прв пат кога отидов турска имав хсг од мк ама не ми го прифатиа правев таму друг, па наредниот пат кога добив почна со постапката на ивф. И за ваучер ти треба мора хсг или лапороскопија или хистероскопија не ти дават ваучер без еден од овие документи.Поздрав
@NNA ова не го знаев,дека каналите имаат удел во неуспешност за имлантација,и дека испуштаат некаква течност. Кај Векичка веќе се постигнати две бремености,неуспешни за жал,па ми беше логично да се проодни нејзините канали,бар едниот.Убаво што пиша ти,сакав да те означам за да споделиш искуство со неа,и да и дадеш некоја насока можеби за Турција