Здраво женски, најпрво честитки до новите трудници, да си имате лесна бременост и здрави деца. Јас на жалост се враќам пак на темава. Бременоста ми е ок, ама плодот има аномалии и решивме да се абортира. Ова е чиста лоша среќа, ама сите доктори како причина ги наведоа годините. Јас имам 37 и според нив шансите за било каква аномалија над 35 се многу големи за разлика од помлад. Па ме интересира генерално кој е вашиот став за годините, знам дека има и постари членки овде; дали сте за прво дете или? Мене досега ич не ме плашеа годините, посебно пошо вадат јк еден куп, ама сега после ова ме фаќа малце паника. Поздрав женски
Многу ми е жал Знам точно како ти е, два пати поминувам низ истата ситуација. Јас сум повозрасна членка, веке спагјам во групата 43+. Останав два пати природно бремена минатата година, после три неуспешни ин витра и дијагноза целосно запушени јајцеводи. Двата пати имав missed abortion, еднаш во 9- за, вториот пат во 7- та гестацијска недела. И двата пати докторите рекоа дека е поради аномалија на плодот, поради годините. Дури и инсистираа да не се дава плодот на испитивање, за да не трошиме пари, бидејки се сигурни дека е хромозомска грешка. И уште ми напоменуваат дека и при следна бременост доколку се случи, да бидам спремна на истото. Но, ти си многу помлада од мене. Можеби овој пат така требало да биде. Во медицината два и два не се четри, и никој не може ништо да ни гарантира. Јас би рекла се е божја волја. Другарка ми роди на 44 години, здраво дете.
Со лесно, честитки! @охриѓанка Жал ми е многу Ти посакувам што побрзо пак да си останеш бремена и да биде се' во ред Инаку, за годините сметам дека секогаш постои опасност од аномалии, независно од годините.
Да не се замараш ич Јас сум ти личен пример На 19 родив бебе со аномалија Годините немат врска Коа немат одговор др се научиле до годините е до срес е дрн дрн
Navistina mi e zal, no nemoj da ocajuvas I da mislis deka e poradi godinite. Nema pravilo za toa. Jas eve 45 ama nesakam da razmisluvam taka. Na rabota edna Bugarka mi dojde so kerkicka 7meseci a taa 48god. Edna anglicanka isto clientka 47 se porodi pred 3 meseci kerkicka, edna of Skopje zena 51godina nemala maz ama resila da ne bide sama pa so donor od prv pat uspesno masko. Eve drugarka mi mi kazuva go seta vo park maloto, pa zenava od Leontina studio...... listata e golema. Veruvaj si vo sebe I Gospod milostiv da ne blagoslovi site so zdrav I prav porod.
Imame biopsija, laparo histero, 2d,4d, cetiri spermogrami dve insemimacii mnogu izvestai od specijalisti ama izgleda ke baraat uste inseminacii
Ризикот постои секогаш, но е поголем со возраста и тоа е факт. Не е нешто што го кажуваат од што не знаат што да кажат, туку е така. Не е пријатно да се каже и да се слушне, но за жал е така и не е дрн дрн муабет. Aко ризикот е 1 на 1000 на млада возраст, може да се погодиш баш во тој ризик. На поголема возраст е 1 на 100, пример (лупам), и поголеми се шансите да се погодиш тука споредено со 25-годишна жена. @охриѓанка, премногу жени раѓаат бебиња на поголема возраст и ќе родиш и ти. Сепак шансите за здраво бебе се поголеми од шансите за аномалии. Многу ми е жал што било неуспешно овојпат. Но ќе биде добро нареден!
И ние истото го имавме,само немавме биопсија исто со две иуи бевме и кога се јавив да прашам зошто уште две иуи бараат рекоа дека се друго било во ред со документите само морало 4 иуи а кога прашав за мислењето од Др ми рекоа дека не е прифатено... Ајде можеби ти ќе имаш повеќе среќа и ќе успееш да земеш ваучер со две иуи.
Кешки да почнев на 37, имаш време, не се разочарувај. Јас сум 42 и со веќе потрошени резерви, ама планирам да одам на второ ивф со донор. Се надевам ќе биде во ред, а исто и кај тебе, ма какви години, нема врска..Едвај најдов некој нормален, нема откажување. Поздрав
Браво душо, и јас така си се тешам, барем маж ми, ми е погоден, си имаме љубов и разбирачка, па сега ако не помилува господ со едно детенце ептен ке биде убаво . Е сега му ја вадам душата кога ке ме фатат депресивни периоди, а ме факјат многу често во последно време ама тоа е . Вели дека потполно ме разбира и ке си трпи .
Дааа, и мене ми бараат по аптекиве во СК, па си мислев тие нешто да не грешат. А колку пари се во Грција?
Неколку дена се немав вклучено и многу им се израдував на убавите вести од тазе трудници. Им честитам и им посакувам убава бременост и уште поубави бебуши. Охригјанка, баш ми е жал за то што се случило, но веке наведоа многу примери на жени на многу поголема возраст кои на крај успеале, и покрај малите "статистички" шанси. Јас од неодамна знам случај на жена од 50 години што роди здраво и право детенце, после неколку ивф. Јас имам едно прашање - моментално сум на море, а во јуни ми одобрија ваучер, па од Септември, со дедо Бог напред, ке одам на ивф. Но, што мислите за капењето во море пред постапката за ивф??? Многу ми е шубе и не знам што е умно?!?!?!
И јас сум со иста дијагноза и мене ми препорачаа лапараскопија ама се мислам да одам директно на ин витро...здравје од септември почнувам со документи. Иначе и мене ми рече докторот дека со оваа дијагноза одма ќе ми одобрат па со лесно на сите.
Здраво девојки,еве и јас да ја соопштам мојата тажна вест,радувањето кратко траеше,бевме на чекор да го слушнеме срценцето на ехо ама се' почна вчера кога прокрварев и морав итно да отидам на Клиника,каде што видов еден сакус од 8 мм што одговара на 3-4 ГН ама срценце немаше, требаше крварењето да запре,примив и прогестерон депо ама кога се вратив дома за сат прокрварев обилно.Многу беше стресно, и денеска пак бевме на ехо во Њуборн каде доктор Трајковски не виде сакус,беше се' замаглено од крварење и немаше срцева акција.Ми ја прекина терапијата и ми кажа дека треба да прокрварам,тоа би било надобро за да не дојдам до киретажа ама откако си дојдов дома после постојано движење крварењето скроз ми запре.Ве молам за совет и искуства,утре секако ќе се јавам на Клиника ама не знам што да очекувам.Ова ми е прва бременост и прв спонтан што допрва треба да се случи во целост,кажете ми што да очекувам,грчеви,остри болови,обилно крварење? Многу нервози претрпевме уште сега треба да се спремам и за најтешкото Како се изведува киретажа и дали има некои последици?
Оххх бе боже зошто??!! Мила навистина ми е жал,додека те читав очите ми се насолзија. Денес исплачи се,а од утре главата горе нема откажување. Знам нема збор што ќе те утеши во моментов но биди јака,силна...
Многу ми е жал. Но, штом еднаш имало бременост, ќе има повторно. Киретажата се прави со целосна анестезија, кратко трае постапката и за неколку часа си одиш дома (барем така е во Ремедика). Нема последици. Биди храбра.
Алал да ти е на оптимизмот И јас се тешам некако....дур сите мажи бараа јас сакав да шетам. После едвај најдов асален маж...зато се каснам со годиниве...ама ќе биде