Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 vote(s)
    15.2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 vote(s)
    11.5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

59 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

36 vote(s)
    2.1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 vote(s)
    1.2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

99 vote(s)
    5.8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 vote(s)
    4.7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 vote(s)
    6.5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 vote(s)
    6.2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

313 vote(s)
    18.2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 vote(s)
    16.2%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 vote(s)
    1.9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 vote(s)
    0.6%
  1. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Neka ti e so sreka mila vaucerot, daj boze da si go pretvoris vo bebence so lesno :l::sun:
    Za drugovo..neznam sto da ti recam. No dokolku od start imas neubavo cuvstvo i ispolneta si so negativna energija, menjaj doktor. Psiholoskata sostojba e mnogu biten faktor vo postapkata koja ti pretstoi. Odenjeto treba da te motivira, da ti vleva doverba i sigurnost a ne da te frustrira i da ti pretstavuva nervoza. Kaj ti e krajot ako edna nedela pred sekoe odenje ti si pod vakov pritisok i iziritirana od odnosot i pristapot prema tebe? Plus...toj sto trebalo da ti kaze dali e vreme ili ne e vreme za da pocnes so postapkata ti dal vaucer, i sega ti si cekala 6 meseci za vaucer, si go dobila ...i nekoj te uci deka ne problem da prodolzis da si sedis so vaucerot doma uste nekoe vreme :puke: . Site treba da razberat deka nie sami dovolno sme si posideli doma i ne sme se brzale, duri potoa sme trgnale na ovoj pat, bidejki veke ne sakame da sedime sami i bogami ni se brza za da se prosetame so golemo mese. Sekoj neka si ja raboti svojata rabota, a ako se vo guzva ili imaat drug problem..togas i za tebe e podobro da smenis doktor.

Proxima, stevemila, MADO and 3 others like this.
  2. S.Snezana

S.Snezana Истакнат член

devojke eve me mene si dojdov od new born i denes mi naplatija 2000 den za edno sisence od 7 ml superfakt zatoa sto prvoto mi e pri kraj nema da mi stigni i 800 den za ispituvanje na progesteron ne odele ovie raboti so vaucerot. iskreno neznam sto da mislam nekako me zbunija ednas vaka ednas taka ke vidime do kraj uste sto ne odi preku fondot.
    a od denes mi go namalija superfakt na 0,3 , pocnuvam so puregon i vo petok sum pak za folikulometrija

stevemila, MADO, pandelka and 2 others like this.
  3. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Sneze, sega bas eve proveruvav, imam doma edno sisence superfact isto od 7ml koe vo Plodnost mi go naplatija bidejki ne odele dve, a edno malku mi bese i mene. No site devojki kazuvaat deka vo Sistina ne mu gi naplakale, e sega ne sum sigurno vo Remedika kako e. No kako sto gledam na obrazecov od fondot, ni sleduvaat dve ampuli superfakt od po 7ml. A ti bese li kaj Birol..razgovarase li so nego?

stevemila likes this.
  4. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

stevemila, MADO and emkaemka like this.
  5. emkaemka

emkaemka Форумски идол

@S.Snezana lele sramota nova klinika a uste na start vakvi manipulacii!!!! :(
    I zosto suprefakt ti naplatile 2000 koga jas proslata nedela go kupiv 1240 den. I kakvo merenje na progesteron??? Estradiol da ne mislis??? Imas 3 besplatni merenja inaku, odobreni so vaucer ubavo si pisuva.
    Sto da se kaze cim veke si na oro bez nervozi, I ete so pokus dzeb za zabe.

6. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

E kako ne ti sleduva hormonsko ispituvanje na progesteron...ti sleduvaat 3 hormonski. A na kratok ili dolg protokol bese ti?

stevemila likes this.
  7. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Da sekogas od 7ml sisenca suprefakt mi davale, I sekogas dve.

stevemila and Natasa. P like this.
  8. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Lele kako se iznervirav..eve go listot pred mene go gledam, duri fondot pisuva "DVE AMPULI SUPERFAKT OD PO 7.5ml".
    A za hormonskive standardno se pravat 3 ispituvanja, i toa kaj dolgiot protokol so agonisti se tretira nivoto na estadriol, a kaj protokolot so antagonisti se tretira estadriol, LH i progesteron.

9. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

@S.Snezana , razgovarase li so doktorkata i so Birol, kako tecese razgovorot, sto ti rekoa... kako ti go objasnija toa deka treba privatno da si platis?

10. emkaemka

emkaemka Форумски идол

@Natasa. P mila 2 pati pravev inf so dolg protokol, suprefakt/ fostimon I osven onie 6000 den ni denar poveke ne sum doplatila ni mi pobarale. A gledam sega I niv gi ukinale znacu cela postapka ke mu dojde besplatna.
    Da vidov I za progesteronot no I toj kako I da e koga vi go merat vleguva vo besplatno merenje pokrieno so vaucer

S.Snezana and stevemila like this.
  11. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Za tie 6000 seuste ne se vlezeni vo sila, rekoa deka ke se implementira pocetokot na oktomvri, sto sepak e super brzo otkako ja najavija merkata. No za ostanative raboti navistina veke me vadi od takt vakvoto bezobrazno odnesuvanje. Prossto nemozam da svaram vo ovaa mojata glava kako moze nekoj da padne na toa nivo da te pravi budala na kristalno ocigledni raboti. Pa majkamu stara...zemi izmisli podobro nekoe drugo ispituvanje i pak naplati +1000-2000 denari, no nemoj na puli oci budala da go pravis pacientot. Za ovoj progesteronot..ako e na dolg protokol, ajde, da najdeme opravudvanje deka dopolnitelno treba da si go plati, no za superfaktot nema opraavduvanje.

S.Snezana, only44you, MADO and 2 others like this.
  12. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Ovaa rabota kako dojde, kade i da odis isto ti se faka. Ima edna neprimerna misla, ke mi prostite ama mnogu soodvetna za sostojbata so klinikite za bpo. Veli...biraj, magare da ti go fukne ili zmija da klukne.

Proxima, only44you, kukla21 and 3 others like this.
  13. emkaemka

emkaemka Форумски идол

@Natasa. P ma ni za progesterone ni suprefakt ne se soglasuvam da plakam. Kjori ne sme, pismeni sme, glupi pa ic, pa zatoa iskreno vrega momentov koga nekoj so sila budali ne pravi. Sto pari davame, vreme, zdravje, zivci gubime I uste nekoj odozgora da ne dribla I pari da ni iznuduv, se napnav I isfrustrirav epten da kazam :(

S.Snezana, Proxima and only44you like this.
  14. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Ne sum pametna.. od edna strana, bez problem mozes da se razvikas i da gi napravis sami da se bendisaat, od druga strana od niv zavisis i vo nivni race si. Da si puknis od maka. No bas me interesira dali @S.Snezana razgovara i so Birol i sto i rekle.

annel, MADO, stevemila and 1 other person like this.
  15. srekice

srekice Популарен член

И јас се чудам зашто и наплатиле.Јас двата пати во ремедика кога идеш со ваучерот они го земаат потпишуваш договор ,ти принтаат што ти следува ,со сестрата идеш во нивната аптека и ти ги даваат инекциите и супрефакт шишенца,мене ми беше доволно едно само и ме прашаа сакаш да го подариш во дневна болница за да го користат други жени да не купуваат ,без проблем го оставив и ти кажуваат ако не ти стигнат пурегоните можеш и кај нас а и било каде сама да ги купиш.Не ги свакам стварно убаво им стои од фондот на договорот што ти следува,ааа јас би се бунела.

16. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

A be ne da se bunis vo smisla da se raspravas, megutoa na kulturen nacin ke pobaram objasnuvanje so doza na naivnost. I nema vrska obrazecot, i mene mi go dadoa prviot pat koga pravevme inf, ubavo si pisuvase superfakt 2, no mi rekoa deka treba da doplatam 3000, i si dadov pari kako pop.

stevemila likes this.
  17. srekice

srekice Популарен член

Јас би се бунела,не да се расправам и карам ама со остар став .Зашто да не ги почитуваат правилата на работење,тоа си пишува ,ти следува.Твое право е неможат да те прават будала,зашто да ќаруваат на туѓа мака.Нас ни е бесплатно тоа ама нив фондот им ги префрла средствата како и да не е во ред ,и треба да се реагира зошто таа вработена можеби незнае и ги наплаќа по грешка.

Pacient srna and stevemila like this.
  18. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Potolno se soglasuvam, nema zbor, znaci nitu smee taka nitu e vo red. No ajde odgovori mi, mislis deka ne znaat tie a nie mnogu pametni sme pa slucajno sme uvidele deka ni sleduvaat dve sisenca pa sega treba da gi prosvetlime so naseto otkritie zatoa sto tie ne uspeale da go razberat?!
    Mila, jas se somnevam deka ne znaat. A dali ti padnala na um varijantata..sto ako gi spasis tie 3000 den. a poradi toa ne ti obrnuvaat vnimanie i ako te zemat niz noze. Sto ako imaat neseriozen pristap i na kraj seto rezultira so neuspesno in vitro bez da imas dokazi deka navistina se slucil propust? Vrede li da se rizikuva? Eve kazuvaat devojkite, site zemaat rusvet..more zlatni narskvici, more privezoci, more kes para, more ke ti gi dadat klucevite od kolata i ke gi stavis samiot vo gepek kolekciite sto gi nosis... i toa e toa.

stevemila likes this.
  19. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

20. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Од што сите ќутиме такви се!
    @Proxima следно за бебе да се фалиш! :)