Не ги враќаат туку уште кога ги поднесуваш на копиите ставаат печат пд фонд со што е валиден документот т.е копијата @Daisy 44 ги немаше ли копиите нив да им ги препратиш ? П.с. ппдобро кпга ќе дојдеш овде да направиш амх за да не ти направат проблем
Jas imam 2d eho no od pred 8 meseci napraveno.Ke napravev i novo da znaev.Dali potoa ti odobrija i kolku vreme cekase?
Истото го мислам и јас... И кај мене едно остана, другото беше тука но немаше срценце Димери во ред, покриена со терапија максимално Така требало да биде
Девојки јас се решив ифв да правам во Солун Ембриолаб се вика клиниката докторите се врвни а важи и ваучерот од фзом!! Ако има некоја сознанија отприлика колку би ме чинело или ако има некоја таму правено да каже како што би ви била благодарна!!
Сум слушнала за клиникава, читам доста од Србија прават тамо. Побарај ги на гоогле, имаш броеви и маил пиши им ќе ти кажат колку чини постапката
Ако на некого би му значело, инф со ПГД и НГС на ембрионите во Турција се движи од 4200 до 5000 долари. ПГД се однесува на 6 ембриони, секој нареден ембрион дополнително се плаќа по 200 евра
Зависи какво ин витро ке правиш. Класично ин витро е 3000 евра + инекциите. Трансфер со замрзнати ембриони е 1500 евра. Замрзнување на ембриони е 180 евра годишно. Докторите се одлични, имаш кординаторки, со кои што комуницираш нон стоп преку пораки. Они ти закажуваат прегледи, те пречекуваат, цело време се со тебе, и за време на трансфер и пункција. Ти преведуваат на српски. Ако сакаш можам да ти дадам мејл од кординаторка, па прашај си што те интересира. Ваучерот не ти важи таму, но ги признааваат сите испитувања од кај нас. Првиот пат одиш со цела документација, ти прават преглед и се плака 50 евра. Цените се од пред три години, може да има промени сега.
Јас мислам дека државата дава ваучер и изборот каде ќе правиш е твој!! Колку што знам рефундираат пари од ФЗОМ
Не е баш по желба каде сакаш да правиш. Преглед на овластени здравствени установи: http://www.fzo.org.mk/default.asp?section=dogovori&tipDog=11
Ние правевме ХЛА типизација на имунологија, јас имав упат од матичен гиниколог а сопругот од матичен лекар.Мора во исти ден да се прави, цената е повисока (мислам околу 8000 ден за еден, ако не грешам), но имаш опција доколку се запишете во регистарот на дарители на коскена срцевина (што ние тоа и го направивме) да ви биде бесплатно.Резултати се чекаат малку подолго, ние чекавме околу два месеци. Ти даваат бројче, на кое ги контактираш за резултати.
Дечки само во Македонија важи ваучерот. Погрешна информација имате дека рефундира фзом средства на странски клиники.