Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 vote(s)
    15.2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 vote(s)
    11.5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 vote(s)
    2.0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 vote(s)
    1.2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 vote(s)
    5.7%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 vote(s)
    4.7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 vote(s)
    6.5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 vote(s)
    6.2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

312 vote(s)
    18.2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 vote(s)
    16.3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 vote(s)
    1.9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 vote(s)
    0.6%
  1. Melek 36

Melek 36 Популарен член

За овие испитувања ти треба упат од специјалист ( интернист, ендокринолог, инфектолог).
    Ова ти се ензими на црниот дроб.

2. Mini26

Mini26 Активен член

Здраво лавици, почнав и ја со одење на овој пат. Се боцкам со триптофем, од минатиот понеделник насабајле. Денеска добив точно како што ми кажа докторот, во среда на 3ден од циклус ми закажа преглед од сабајле ќе ми зимале крв па после најверојатно ќе се почне со стимулации. Со среќа и лесно на сите мачно е но сепак кога знаеме за што е со задоволство го чекаме секој нареден ден. :hug:

emkaemka, kukla21, Krofna* and 10 others like this.
  3. 0ли

0ли Форумски идол

:clap:
    Со лесно и тебе, успешно да биде! :sun:

Alishan30, Martka and Mini26 like this.
  4. Nithya

Nithya Истакнат член

Мене денес ми е 20ти ден од циклус и ми рекоа да појдам, најверојатно и ние почнуваме. Може некоја да ми каже што да очекувам, со што се почнува со овој протокол? Дали денес треба да имам преглед/испитување или директно со боцкање се почнува?

Stara, Alishan30, Martka and 2 others like this.
  5. 0ли

0ли Форумски идол

Ќе ти ги гледа докторот јајниците, матката. Ако си со долг протокол, ќе почнеш со Супрефакт, па кога ќе добиеш ќе почнеш со стимулацијата. Ако е краток, кога ќе добиеш ќе почне првото боцкање директно со стимулации.
    Со лесно! :rock:

Alishan30, Martka, Daisy 44 and 3 others like this.
  6. Nithya

Nithya Истакнат член

Фала ти на брзиот одговор :hug:

0ли likes this.
  7. Daisy 44

Daisy 44 Истакнат член

[;);)QUOTE="Alishan30, post: 4607709, member: 125972"]^3 ми вратија првото инвитро, па не успеав.не ме ни прашаа.
    Овој пат ќе инсистирам да е само едно вратено. Интуиција ми вели да постапам вака:)[/QUOTE]
    И мене исто. Пред три години во Ремедика 3 ми вратија, ама ни едно не се фати. Никогаш не сум барала лично колку да ми вратат, како мисли докторот така. Како треба да биде ке биде, само дај Боже позитивно да биде;)

Честитки:clap: и со лесно нека е!!!

Last edited by a moderator: Oct 2, 2019
    kukla21, Stara, Alishan30 and 4 others like this.
  8. princess5

princess5 Форумски идол

Mozebi no imam pokaceni dimeri i mutirani geni so predispozicii od tromboza taka da mislenjeto na dr.jani e deka i prirodno da ostanam i so ifv deka treba da primam e sega kolku kako toa ne go znam predvreme :):*

Martka likes this.
  9. Daisy 44

Daisy 44 Истакнат член

Јас само во црква сум венчана со мм, не сме регистрирани. Кога аплицирав за ваучер, бев на нотар дадов изјава не се секавам точно што и како пишуваше беше во консултација со нотарот како да биде формулирано и ми одобрија ваучер. Х

Thallia, Stara, reni" and 1 other person like this.
  10. Martka

Martka Популарен член

Мила јас примав клексани 10 месеци од кои последните 2 по два клексана дневно,сабајле и навечер.Секогаш си се бодрев дека све е ова за бебуш и терав напред.Иако примаш,не е ништо страшно,а и убаво е да примаш за доброто на бебуш.Поздравче и ти посакувам успех(fingers).Дозата ја одредува др.Јани,според резултатите од крв и од кога ќе почнеш да ги примаш.Контрола ќе правиш на релација гиниколог-трансфузиолог-Јани.Не се секирај со оваа терапија има успешни бремености.

dagmar, Daisy 44, Alishan30 and 2 others like this.
  11. monka_bonbonka

monka_bonbonka Популарен член

Според резултатите од хемостаза, д-димери, АФА, АНА?

12. Martka

Martka Популарен член

Да мила,според целосната крвна слика(анализа на крв на трансфузиологија),и според димерите и хемостазата се одредува колку клексани ќе прима трудницата.Јас имав покачени димери,а хемостаза добра,но си примав(искрено бев помирна кога ги примав клексаните,заради бебуш), и фала Богу истерав до крај.Бев исплашена од преходните спонтани и кога ми даваа терапија ми олеснуваше малку и бев посмирена дека све ќе биде во ред до крај.Секое добро:*.

Daisy 44, Alishan30 and princess5 like this.
  13. sakam bebe

sakam bebe Истакнат член

Девојќи некоја да сподели искуство за покачени антитела ИГг насочена кон центромери ( CENP ) Антитела кон протеин Б.. ? Немаше доктор Петличковски заминал на пат дури следна недена се враќал нема кој да ми ги прочита.. Ако знае некој ве молам за инфо.. фала Ви!
    Честитки на сите нови трудници и со лесно на сите во постапка!

Attached Files:

14. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Изгледа на исто место сме јас и ти, и со иста терапија(fingers)се гледаме таму:hug:

@Nithya кај мене од 21 ви ден почнавме со ампули Триптофем, до добивање на циклус па контрола(fingers)

15. Nithya

Nithya Истакнат член

Јас само што се вратив, ништо од терапијата. 20ти ден а фоликулот уште не бил пукнат ми рече да се вратам за два дена :(

16. Маја Т

Маја Т Популарен член

Девојки ве молам за помош, веќе трет пат правам микорбиолошки тестови и третпат сум позитивна на enteroccocus species. Пиев прв пат сумамед, вторпат амоксиклав, вагиналети, лактогин и капсули од оригано и пак ја имам бактеријата. Сите документи за ваучер ми се спремни ама неможам да ги поднесам поради ова. Страшно сум разочарана, ако со ова не се излечи незнам со што друго би се излечила, затоа што пишува дека е сензитивна на амоксиклав.Доколку имате искуство со ова ве молам кажете ми што да преземам, очајна сум;(

17. monka_bonbonka

monka_bonbonka Популарен член

070/269-056
    Ова е број од еден тревкар од Битола, праќа по карго. По препорака од пријатели кога незнаевме од кај се ни искачаат бактерии и си рековме ајде ќе пробаме, и по еден месец двајцата бевме чисти.
    Имавме во исто време ентерококус специес,ешерихија и клебсиела. Маж ми во спермокултура и мокрача јас во цервикс и вагина. Истовремено јадевме матичен млеч со полен и прополис.
    Те разбирам како ти е скроз... и сочувствувам со тебе бидејќи истото го поминавме пред не цела година.
    Ти посакувам побрзо да ја откачиш достадната бактерија. Не сум те прашала дали сопругот направи испитување, да не ја има и он, а ти само се лекуваш и прии односи повторно ти ја пренесува?
    П.С Ако го нарачуваш чајот убаво ќе му напоменеш на човекот дека бараш од антибактерискиот чај од диво оригано што го прави во комбинација со лушпи, односно косата од пченката, пошто малку е заборавен (fingers)

Last edited: Sep 30, 2019
  18. Маја Т

Маја Т Популарен член

Многу ти благодарам, ќе го барам обавезно, се ќе направам само да се спасам. Пиеше и сопругот антибиотик и првиот и вториот пак. Претходно на спермокултура немаше ништо.Многу сум загрижена, што ако не се излечи, нема да можам да почнам со инвитро.Ептен ми значи секоја помош сега. Фала најмногу.

19. anitka-fifa

anitka-fifa Истакнат член

Девојки, знаете колку време ос прилука се пие микрогинонот? Т.е после колку апчиња се почнува со боцкање

20. Juni1985

Juni1985 Истакнат член

Devojki moze da mi kazete dali so CIN 1 ke mi odobrat vaucer ....spremam dokumenti za vtor vaucer a za prviot vaucer pap test mi bese cist...