- 4 ИНСЕМИНАЦИИ - ХСГ или - ХИСТЕРОСКОПИЈА, ЛАПАРОСКОПИЈА ИЛИ ДРУГИ ОПЕРАТИВНИ ЗАФАТИ - 2Д ЕХО / 4Д ЕХО - СПЕРМОГРАМИ ОД 2 РАЗЛИЧНИ УСТАНОВИ НЕ ПОСТАРИ ОД 1 ГОДИНА И СО ЕДЕН МЕСЕЦ РАЗМАК - ХОРМОНИ ФСХ, ЛХ, ПРЛ, Е2 И ТСХ НА 3 ДЕН ОД ЦИКЛУС НЕ ПОСТАРИ ОД 6 МЕСЕЦИ - ПАП ТЕСТ НЕ ПОСТАР ОД 1 ГОДИНА - МИКРОБИЛОЛОШКИ БРИСЕВИ ОД ВАГИНА И ЦЕРВИКС НЕ ПОСТАРИ ОД 6 МЕСЕЦИ - ХЕПАТИТ Б, Ц И ХИВ ЗА ДВАЈЦАТА ПАРТНЕРИ НЕ ПОСТАРИ ОД 6 МЕСЕЦИ - КРВНА СЛИКА СО СЕДИМЕНТАЦИЈА И ГЛИКЕМИЈА НЕ ПОСТАРИ ОД 6 МЕСЕЦИ - ЗДРАВСТВЕНА ЛЕГИТИМАЦИЈА НА УВИД - КОПИЈА ОД ЛИЧНА КАРТА - КОПИЈА ОД ВЕНЧАНИЦА СИТЕ ДОКУМЕНТИ СЕ ПОДНЕСУВААТ ВО ОРИГИНАЛ, ОД ИСТИТЕ СЕ ПРАВАТ КОПИИ ЗА СЕБЕ КАДЕ ФОНДОТ ВИ СТАВА ПЕЧАТ.
Здраво на сите, Веќе 5 ден сум на естрофен 2x2, на почеток немав проблем но веќе 3 ден имам мачнини и смалаксаност. Некој нешто да ми каже како можам да си олеснам со храна или било што. На почеток на процесот сме и докторот ми рече да издржам уште некој ден ако можам па се борам сама со себе. Благодарам
Незнам како да почнам, се тресам цела. Сега ми јави мајка ми дека ми стигнал ваучерот, одобрено ама за со донор клетки. Имам право на жалба 8 дена од рокот на примање на ваучерот. Ве молам совет, помогнете ми што како да правам. Знам некој беше напишал дека треба писмо да се напише дека сакаш со свои јајце клетки, па ако може да ми се објасни постапката што и како, збунета сум, потресена.....Ви благодарам однапред
Pomos! Treba da primam fraksiparin od denes, ne procitav na izvestajot deka pisuvalo od 20:00h i se bocnav vo 13:00h neznam kako mozev taka ama bev mnogu voznemirena i otsutna so pametot. Dali utre da stavam vo 20:00 kako sto napisal doktorot ili da teram vo 13:00 sekoj den? Znaci se prenervirav...
Мене ми кажаа првата кога ќе ја ставиш следната на 24ч или ако се препишани на 12 на 12 ставаш. Мислам дека не си грашка, докторот пишал во 20 ама тебе може не ти одговара во 20. Јас пример се боцкав секој ден во 18ч.
И јас првата ја ставив во 13 часот.а од утредента си продолжив во 20 часот да ги примам. Ми кажаа не било проблем. Си продолжив и уште ги ставам во 20часот
Женки пишав во генски мутации но никој не ми одговара.... Самоиницијативно правев испитувања на трансфузиологија ( хемостаза, д-димери АФА. АНА лупус ) и на имунологија ( автоантитела и антиспермални и мутација на 17 гени ), нема врска резултатите се ок, имам некоја мутација MTHFR C677T и MTHFR A1298C која според др. Петличковски не е ништо сериозно треба да пијам метилирана фолна по 1000 мг дневно плус витамин б6 и б12. Прашањето ми е дали да правам и кариотип, бидејќи тоа не направивме? Го прашав докторот ми вика мој совет е да направите бидејќи тоа е најважно испитување кое помага во целиов процес на оплодување.... Јас за 3-4 дена ќе поднесувам документи за ваучер, така да пред инвитрото дај боже да е се како што треба мене нема ни да ми стигнат резултатите сигурно ( овие ги чекав 2 ипол месеци ). Како може да ми помогне или одмогне и да ми го олесни/отежни процесов тоа испитување? Дали сметате дека треба да го направам пред да правам ивф? Што се превзема и која е терапијата доколку не се добри резултатите и што може да се случи кога се лоши?
Кариотипот не се поднесува за ваучер а и тоа се чека скоро месец а е ннајдобро да си направите бидејки ќе знаете дали има или не некој проблем со хромозомите
Да знам дека не се поднесува за ваучер. Прашањето ми беше што ако има проблем со хромозомите? Што потоа? Се прима терапија некоја? Не сум многу информирана во однос на тоа.