Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

258 глас(а)
    15,3%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

195 глас(а)
    11,6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

57 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

77 глас(а)
    4,6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

110 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

106 глас(а)
    6,3%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

306 глас(а)
    18,1%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

274 глас(а)
    16,2%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

47 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Mila veruvaj mi poveke kavgi ima koga se ima deca

На maremaca29 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. maremaca29

maremaca29 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2018
    Пораки:
    704
    Допаѓања:
    1.630
    Znam devojki deka nema da se smeni,taka pravi sekoja nedela.No ke probam da razgovaram uste ednas,samo da sum cista pred sebe i pred boga.
    Celata sum za nikade ne znam koj pat da go fatam,no edno znam deka ne bi se odlucila za transfer.Ednistveno ako nataka ima promena makar sto ne veruvam
    Docekav svekrvata da kazi na koj nacin da zabrenuvam.Nisto da ja zemam u krevet pa neka kazuva kako po priroden pat se pravat deca.
    Mizerijaaaaa
    Se stramam

Se slozuvam duso

Mila ti posakuva od srce bog da ti pomogne da ti se sredat rabotite na sekoe pole.
    Te guskam

Последна измена од модератор: 13 октомври 2019
    На piksooki, bibiiii, Daisy 44 и 2 други им се допаѓа ова.
  3. BlackHole

BlackHole Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    121
    Допаѓања:
    721
    Здраво на сите кои пишуваат на темава:l:

Долго време го читам форумов и неколку години ја водам оваа битка, амх ми е 0,2 мерен пред 2г. Којзнае колку е сега... Да го споделам моето патешествие кое сеуште трае, да си олеснам малку, се правено во Плодност:
    -едно класично ивф, скоро и да не изреагирав на терапија, празен фоликул. Д-р ми препорача ивф на спонтан циклус заради нискиот амх велејќи ми дека имам шанси за ивф со сопствени ј.к и да не губам надеж.
    -четири ивф на спонтан циклус стимулирани само со по 1/2 кломифен 4 дена. Еднаш празен фоликул, 3 пати ј.к и тоа еднаш 2, значи 4ј.к. Тогаш кога извадивме 2ј.к, двете се оплодија и имав ЕТ со 2 ембриони, но немаше имплантација. Наредните пати ј.к се оплодуваше, но не се делеше.
    -петто ивф на спонтан циклус, стимулирана со Летрозол, 3 дена по 1, иако реагирам одлично на кломифен д-р рече да смениме овој пат. Фоликулот одличен, но естрадиолот не растеше, туку на наредно мерење малку беше опаднат. Д-р вика, морфолошки фоликулот е одличен, препорачувам пункција и гарантирам дека има ј.к. Го послушав, изваде ј.к, но многу болна пункција (ги правам без анестезија), доста искрварив, многу еластичен фоликул кој го „бркаше“ со иглата, а овој не се даваше. Ј.к се оплоди, се доби квалитетен ембрион, но поради тенок ендометриум го замрзнавме. Сега чекам ЕТ со замрзнатиот ембрион.
    За ембриолозите во Плодност немам зборови, многу спремни, бескрајно трпеливи, одговараат на сите прашања, даваат совети... Со оглед на тоа што Стефан е фармацевт, па потоа ембриолог, сите консултации за суплементи ги правам со него.
    Мој впечаток за докторот: краток, јасен, прецизен, многу сигурен во себе, со темперамент кој не одговара секому, дење - ноќе присутен во болницата и достапен во секое време.

Јас сеуште не сум спремна да се откажам, и покрај годините и нискиот амх не губам надеж, ќе се борам и надевам до последната ј.к. Голем поздрав до сите на форумов, од срце посакувам успех кај сите!:l:

На Sienna_MK, LivingGlam, Martka и 30 други им се допаѓа ова.
  4. Andra

Andra Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    1.667
    Витамин ц 1000 и за подобар квалитет на јајце кл физичка активност 30 мин дневно,без многу напор и протеинска исхрана.Незнам какви ми беа резервите но квалитет никаков.На првото ин витро со долг протокол и во исти ден и фостимон и мерионал по 3 дневно 12 дена и пак 3 извадија и една се оплоди со мисед заврши.За 2 ин витро 3 месеци пред пункција јадев само протеинска исхрана и возев орбитрејк 30 мин дневно.Стимулирана со мерионал 10 дена за малку хиперстимулација 18 јајце кл ,6 ембриони и на 5 ден трансфер успешно.

Слична ситуација имаше една пријателка,сепак после 2 год си направи трансфер и бебчето сама си го чува.Почекај одложи трансфер,види како ќе се одвиваат работите и одлучи си сама,најважно е без стрес и нервози.

Последна измена од модератор: 13 октомври 2019
    На Kris80, ZvezdicaLea, bibiiii и 14 други им се допаѓа ова.
  5. Daisy 44

Daisy 44 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    485
    @maremaca29 мила навистина ми е жал за ситуацијата во која се наоѓаш. Сите ние имаме свои мислења и ставови но сепак одлуката сама ја донесуваш. Може некои мислења од членките овде и ке ти помогнат во донесување на истата. Според мене ако тој досега не сватил низ што поминуваш, ако после бројните разговори не увидел каде си ти, тој, вие двајца тогаш џабе е да се залажуваш со уште еден разговор. Биди храбра имај свое достоинство, зар да го молиш за деца со кои ке треба да се справуваш сама. И онака целата тежина во животот е на жената, на мајката, а ти сега немаш подршка а што понатаму? Фино лепо замини си а тој ако се свести ке дојде на твојот праг ако не така требало да биде.
    Старите викаат човек може од се да ти земе ама од судбината не може.
    Покажи дека имаш цврст став, не е крај на свет. Знам дека емоции се во прашање ама и твојот живот-еден ама вреден.
    Ти пракам :hug:, и само позитивно :l:

На ZvezdicaLea, Anomis11, bibiiii и 8 други им се допаѓа ова.
  6. BlackHole

BlackHole Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    121
    Допаѓања:
    721
    Јас после пункција без трансфер добив за десетина дена, три дена ја примав цела терапија после пункција спремајќи се за трансфер кој се одложи, а и јас пијам достинекс. Додуша јас правев на спонтан циклус и не знам дали е исто

На Alishan30 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Maya12

Maya12 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2017
    Пораки:
    1.255
    Допаѓања:
    4.526
    Здраво дали некој може да ми каже цена за профертил зс мажи? Оти на 24 аптека пишува 3980 денари а им пишав на зегин и ми вратија дека се 10 499 денари а една лента 1167 денари и сега не ми е јасно колку капсули се и зошта вака се цените

8. maremaca29

maremaca29 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2018
    Пораки:
    704
    Допаѓања:
    1.630
    Фала девојки на поддршката денес веќе не сум во состојба на нозе да стојам,не па трансфер да правам.Џабе се кога мажот не те цени и нема бар тронка почит кон она за се што се залагав цело време.Може ке звучи глупаво,тој има дијагноза кај мене се е во ред.До ден денес збор не сум рекла,напротив се борев цело време,а неговата мајка направи дека во мене е проблемот.Си ги врти работите на своја страна.
    Мене ништо не ми преостанува освен да си се повлечам и што сакат нека прават.
    Се извинуам што овде ја поставив оваа тема искрено драги мои добро ми дојдоја вашите совети.И бладпгодарам многу што постот не беше отстранет.
    Ве гушкам сите и ви ја пракам цела среќе на овај свет да станете мајки и да си радувате што побрзо.
    Што и да се случи со мене јас ке останам на форумов и ке радувам заедно со вас кога ќе имате убави вести

Последна измена: 12 октомври 2019
    На Kris80, piksooki, ZvezdicaLea и 17 други им се допаѓа ова.
  9. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.068
    Допаѓања:
    119.020
    Душа беее;( многу ми е жал. Силна си ти, ќе го пребродиш ова. Нека звучи сурово, но мислам дека вистинската одлука ја направи денес. Трансферот може да чека, вие прво средете се, другото ќе си дојде постепено:hug: :hug: :hug: :hug: :hug:

На ZvezdicaLea, Stara, *Ribolovka* и 2 други им се допаѓа ова.
  10. maremaca29

maremaca29 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2018
    Пораки:
    704
    Допаѓања:
    1.630
    Воопшто не е сурово тоа е реалноста мила.Со вакви проблеми не се оди на трансфер уште помалку да се гледаат деца.

На kukla21, Stara, *Ribolovka* и 2 други им се допаѓа ова.
  11. BlackHole

BlackHole Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    121
    Допаѓања:
    721
    Профертилот ги има 2 различни пакувања, од 60 и 180 капсули, според ценава што ти ја кажале во Зегин тоа е пакување од 180 капсули и најверојатно се по 20 капсули во лента, ама за најсигурно прашај ги пак

12. Luni

Luni Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2018
    Пораки:
    1.093
    Допаѓања:
    4.334
    Мила јас на почетокот од бракот имав проблеми тс. Свекрвами сакаше се да е по нејзино па дури и золвами ке дојдеше овде и памет солеше во секоја работа а маж ми ми велеше од мене имаш дозвола доколку нешто не ти одговара возврати му со исти удар јас молчев 2 години ај да бидам човек ама еден ден ми прекипа и ги седнав и двете вака вака и се си кажав дека тие си имат свој живот а јас мој и да не ми се мешаат ако сакаат да помогнат ок, ако не чао, од тој ден се се измени.. Сакам да ти кажам доколку молчиш и трпиш нема да има успех ниту хармонија а па и маж ако не те подржава е тогаш со него седни сакаш хармонија семејство да трпам удари вакви веке немам сила нека се стави тој жена да видеме колку ке истрпи болка колку ние што трпиме

На Martka, bibiiii, Daisy 44 и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Andra

Andra Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    1.667
    Има со 60,90 и 120 капсули а во лента се 20 капсули.Во систина аптеката мислам од сите дека имаат.

На natasam му/ѝ се допаѓа ова.
  14. lia22

lia22 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2010
    Пораки:
    1.355
    Допаѓања:
    2.826
    @maremaca29 Mn.mi e zal niz seto ova shto pominuvash,kade makata i borbata shto ne snashla pa i ova...
    No sedni razgovaraj so maz ti,smireno i ako ne ja biva rabotata ne ja biva toa e.Jas sepak se nadevam na pozutiven ishod.I na nego mu e teshko ke sveti deka greshi.

На maremaca29, Luni, ∆ena✓% и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. ∆ena✓%

∆ena✓% Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2019
    Пораки:
    329
    Допаѓања:
    1.135
    @maremaca29 treta smena bev i od um ne te izvadiv devojce, a me potseti i na edna moja slucka. Svekrva mi nekolku pati gledajki me zajadlivo vo oci rece,drvo sto ne raga za sto ti e, ama ednas ja slusna mm i i rece , pa ima i ukrasni drva. Sakam da kazam ne e bitna taa sto zbori nego mazot ti sto e so niv, i ne sakam ama bas ic ne sakam da go recam ova ama tie da ne ocekuvaat da si zamines pa zatoa vaka pravat? Jas tek sega vleguvam vo ovaa borba i mi e pretesko a ne kamoli ti so predvremeni poragai i sl. Iskreno posle nekolku dena na forumov malce se poduplasiv od toa sto se ste pominuvale a pak ste optimisti i na kraj nekoj da si igra so vas( ova vazi za tebe). Ispolni im ja zelbata, stegni zabi i odi cisto za da vidis sto e namerata. @Alishan30 jas dobiv ciklus ama nekako mn pobolen od predhodnive meseci koga bev na kontraceptivi, i mn ponervozna bev. Kako sum se iskarala so edna koleska (facepalm)

На Kris80, bibiiii, Stara и 6 други им се допаѓа ова.
  16. Luni

Luni Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2018
    Пораки:
    1.093
    Допаѓања:
    4.334
    Девојки мене ми дојде денес од сабајле менз по лапаро хистеро прв пат . Сакам да ве прашам дали да ги пијам овие естрофем уште за денес имам од пакетчето што ми беше препишано по операцијата а и многу слабо ми тече скоро ич капка по капка од сабајле само кога одам во вц. така повеке бледа розевникава крв паника ме фати дека слаб амх имам, а имав и многу болки менструални и морав да пијам кетонал дали има и тој врска што слабо ми тече?..

17. Andra

Andra Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    1.667
    Нема такво дејство кетоналот.

На Luni му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Luni

Luni Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2018
    Пораки:
    1.093
    Допаѓања:
    4.334
    Девојки после лапароскопија и хистероскопија за колку време се враќате на работа, јас да кажам и имам малку физичка и психичка работа па имав 15 дена од матична но некако не се чувствувам спремна за 15 ден одмор дали некој има продолжено повеќе од 15 дена?

19. lia22

lia22 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2010
    Пораки:
    1.355
    Допаѓања:
    2.826
    Jas lani pravev laparoskopija poradi vonmatericna bremenost,od maticnata imav 14 dena boleduvanje i mi rece ako imam potreba da si prodolzam.Ne se chustvuvav i jas spremna a i poradi rab.koja togash mi beshe fizicka,komisiski koristev ushte 14 dena

На Luni му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Luni

Luni Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2018
    Пораки:
    1.093
    Допаѓања:
    4.334
    Значи продолжуваат ми треба бар уште 15 дена, се чувствувам изнемоштено поради хемоглобинот ми е паднат од операцијата а и со овие лекарства хормони како замалушена а и физичка работа плус имам и трета смена нема да издржам треба одмор.. :(