Здраво на сите, Утре сум на пункција, па сакав да прашам да не треба нешто да си земам со мене случајно? И дали знаете колку трае процедурата? Ви благодарам многу.
Најпрво со лесно, да се извадат многу јајце клетки и сите да се оплодат. Не ти треба ништо, постапката трае околу 15 мин доколку си со анестезија и после тоа додека инфузијата тече си лежиш кога ќе завршиш си одиш. Значи околу 1 саат одприлика ќе се задржиш. Со среќа
Nemoj da si tolku sigurna ..jas gi imav istite bolki kako za dobivanje...taka da misli malku pozitivno
Девојки мили колку ве охрабрувам и колку мислам на позитивност верба во бога имам најголема амааа ова менструација моја исчезнува полека полека ке си останам така цел живот не е можно значи втор ден само по некоа капка секојдневна влошка користам и таа само со дамки крв и кога се бришам само светло розово, дали ке успеам милички мои многу ми е тешко умирам којзнае колку ми е паднат амх ни беше 036 последно пред шест месеци што да пијам веке незнам за тој амх
Никогаш немој да се откажуваш , знам за случај со амх 0.01 извадени две јк на природен цикллус , прв трансфер неуспешен , втор успешен и веке е пред пораѓај , претходно смокви во маслиново , козја сурутка , козјо млеко , безглутенска исхрана , така да нема предавање , само храбро
Се подржуваме сите една со една а секоја умира во душа, боли душаа на моменти толку многу што човек колку да не мисли колку да се прави позитивен ама секој ден со искушение со иста мисла животот ни се скрати како да бидеме среќни со оваа борба те гушкам ама со ова 001ми дојде надеж
Mila, jas kolku sto znam AMH ne mozes da go pokacis so nisto, ama so ishrana mozes da go podobris kvalitetot na ostanatite jajce kletki. Jas vcera se javiv kaj Stefan od plodnost da go prasam dali pokraj impril mozam da pijam i inofolic. Mi rece deka za namalena rezerva ne se ama cim sum poracala da gi ispijam nema ni da stetat( na nivnoto upatsvo pisuva deka go podobruvaat kvalitetot ama ofluciv da mu veruvam na dr i da ne priporacuvam, a ovie dve paketcinja ke gi istempiram pred sledna punkcija) mi rece da zemam i maka tableti po 2 na den i q 10, makar da jas dolgo vreme pijam q10 radi brcki. Mu kazav deka planiram smokvi vo maslinovo i mlec med i propolis so orevi i lesnici. Mi rece se e vo red samo pazi i da ne se previtaminiziras i toa e loso. Sto ti upotrebuvas od sevo ova? Inace vo mart pocnav da si se spremam, drzev UN dieta oslabev pet kila, smokvi medovi i imav edna nezgoda koja 4 meseci me natera da jadam samo namackano i da pusam ko stoka i taka otidov na IVF kako na ispit na srekake bide mila se vo red eve sekoj den cuda se slucuvaat
Точно, бројот на јајце клетки не може да се зголеми ама може да се влијае на квалитетот на тие што се останати . Така знам и јас - Цинк , В12,Q10, мака во прав во какао (какаото ја зголемува ефикасноста на маката) и да се јаде авокадо ,барем по пола на ден . Немам сретнато некој да пише за авокадото па велам да го споделам како инфо
Потполно си во право, адвокатото е многу добро за матката Јас адвокатото го ставам понекогаш во смути, но највеќе го јадам исецкан малку сол, црн бибер ,маслиново масло и балсамико. Нема очајување, сите не факаат такви моменти, ама еве овде сме да се тешиме една со друга, да се радуваме една на друга. Мислам дека имаме одлична дружба. Идеме напред назад нема, секој со своја сторија и верувам, кој порано кој покасно ама ке стави успешен крај на своето патување. Ве сите, добра мисла и лесен сон, утре е нов ден
Pa avokadoto izobiluva so mnogu proteini, ima logika. Tuku negde procitav deka domati ne treba da se jadat pred IVF znae li nekoja za toa?
Баш напротив, доматите содржат ликопин (моќен антиоксидант) кој помага при ендометриоза и машка инфертилност.
Nie koga pocnavme da odime po bolnici svekrvata mu rekla na mm ako nemozam da imam deca da me ostavi mm samo i ja otvoril vratata i i rekol izleguvaj da te nema i nikogas poveke nisto ne prozbore na taa tema
Јас правев иуи и првиот пат кажав ...(гадно се зезнав) а сега кажав дека Др. рекол следен месец и крај на сите муабети. На мајка ми ич не и ни кажав ама не ни праша
Од сопствено искуство, никакво кажување на родители (зборам и за свекор и свекрва), доколку ви прават стрес нивните реакции. Ние на почетокот кажувавме, само тоа им беше во глава, се и сешто ке чуеш од нив: на комшивката роднина успешно кај тој доктор, тој доктор демек таков бил, на телевизија тој доктор зборел па тоа и тоа рекол...и да не набројувам веке. И да им кажеш после трансфер, да не ти звонат и да не прашуваат ништо, они пак, јуначко срце не им издржало да прашат како сме поминале. Се додека не ми пукне филмот, јас на моите им реков, мажот на неговите, прашување никакво, само стрес стварате, и веке некое време, не зборат ништо, ни тие ни тие. Мајка ми дури и од свекрвата понапорна ми беше. Сега ништо не кажуваме, ни на доктор кај одиме, ни што правиме, ни ништо. И многу ми е подобро, барем со нив не се нервирам, ај што се нервиравме ние дека не успешно, па одозгора и ке се мислиш со кои зборови да им го соопштиш тоа, за да не се разочарат. Сегаа раат сум.
И за квалитетот на јајце клетките , потражи ќе најдеш . Знам една девојка од Америка ,патем фитнес тренер а и реално релативно млада беше дијагностицирана со намалена резерва и препораката на докторите беше да конзумира покрај другите суплементи и авокадо секојдневно за да го подобри квалитетот на јк . Не можам да се сетам како се викаше инску и видеото ќе го прикачев
Мила, много се потресов поради тебе , ова борба е ионако претешка сама по себе да не ти треба некој додатно да те повредува и чини да се чувствуваш лошо. Те , биди силна. И јас имав искуство со мм кога дознавме дека имаме проблем, он ми понуди развод јер не сакал да останам без деца. Плачевме со денови, али му кажав дека јас сакам деца само со него и дека се ке решиме . Му благодарам на Бога што го имам него и најсрекна ке бидам да ни се оствари најголемата желба, али ако не се деси ке бидам срекна само со него .
Здраво девојки, одкако ќе се земе ваучерот треба дополнително упат од матичен гинеколог, или тоа е таа изјава матичниот што ја дава при поднесување на документацијата во фондот? Прашањето ми е дали ми треба упат од матичен гин. при првата посета на болницата каде што ќе го правам ивф или само со ваучерот одам? Фала