Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 vote(s)
    15.1%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

201 vote(s)
    11.7%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

59 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

36 vote(s)
    2.1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 vote(s)
    1.2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

100 vote(s)
    5.8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 vote(s)
    4.6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 vote(s)
    6.4%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 vote(s)
    6.2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

314 vote(s)
    18.2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

280 vote(s)
    16.2%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 vote(s)
    1.9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

57 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 vote(s)
    0.6%
  1. MPR

MPR Истакнат член

Здраво на сите,
    Утре сум на пункција, па сакав да прашам да не треба нешто да си земам со мене случајно?
    И дали знаете колку трае процедурата?
    Ви благодарам многу.

Bloeme1 and maaitka like this.
  2. maaitka

maaitka Популарен член

Најпрво со лесно, да се извадат многу јајце клетки и сите да се оплодат. Не ти треба ништо, постапката трае околу 15 мин доколку си со анестезија и после тоа додека инфузијата тече си лежиш кога ќе завршиш си одиш. Значи околу 1 саат одприлика ќе се задржиш. Со среќа :hug: :hug: :inlove: :inlove:

ZvezdicaLea, dunika, Daisy 44 and 3 others like this.
  3. Лаура82

Лаура82 Популарен член

Nemoj da si tolku sigurna ..jas gi imav istite bolki kako za dobivanje...taka da misli malku pozitivno

4. MPR

MPR Истакнат член

Дај боже...
    Благодарам многу. :*

maaitka and Luni like this.
  5. Luni

Luni Популарен член

Девојки мили колку ве охрабрувам и колку мислам на позитивност верба во бога имам најголема амааа ова менструација моја исчезнува полека полека ке си останам така цел живот не е можно значи втор ден само по некоа капка секојдневна влошка користам и таа само со дамки крв и кога се бришам само светло розово, дали ке успеам милички мои многу ми е тешко умирам којзнае колку ми е паднат амх ни беше 036 последно пред шест месеци што да пијам веке незнам за тој амх

∆ena✓% likes this.
  6. Milicka*

Milicka* Популарен член

Никогаш немој да се откажуваш , знам за случај со амх 0.01 извадени две јк на природен цикллус , прв трансфер неуспешен , втор успешен и веке е пред пораѓај , претходно смокви во маслиново , козја сурутка , козјо млеко , безглутенска исхрана , така да нема предавање , само храбро :hug::hug::hug:

reni", Broki5, Stara and 7 others like this.
  7. Luni

Luni Популарен член

Се подржуваме сите една со една а секоја умира во душа, боли душаа на моменти толку многу што човек колку да не мисли колку да се прави позитивен ама секој ден со искушение со иста мисла животот ни се скрати како да бидеме среќни со оваа борба те гушкам ама со ова 001ми дојде надеж :hug:

bibiiii, ZvezdicaLea, Broki5 and 6 others like this.
  8. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Luni i jas isto znam takov slucaj so 0.01. Ne predavaj se, i prodolzi so suplementi. Te guskam :nod:

Luni, Broki5, Daisy 44 and 3 others like this.
  9. BlackHole

BlackHole Истакнат член

Ма какво откажување, нема откажување, после толку позитивни примери како твојот :)
    Честитки од срце :l:

Luni and bibiiii like this.
  10. ∆ena✓%

∆ena✓% Истакнат член

Mila, jas kolku sto znam AMH ne mozes da go pokacis so nisto, ama so ishrana mozes da go podobris kvalitetot na ostanatite jajce kletki. Jas vcera se javiv kaj Stefan od plodnost da go prasam dali pokraj impril mozam da pijam i inofolic. Mi rece deka za namalena rezerva ne se ama cim sum poracala da gi ispijam nema ni da stetat( na nivnoto upatsvo pisuva deka go podobruvaat kvalitetot ama ofluciv da mu veruvam na dr i da ne priporacuvam, a ovie dve paketcinja ke gi istempiram pred sledna punkcija) mi rece da zemam i maka tableti po 2 na den i q 10, makar da jas dolgo vreme pijam q10 radi brcki. Mu kazav deka planiram smokvi vo maslinovo i mlec med i propolis so orevi i lesnici. Mi rece se e vo red samo pazi i da ne se previtaminiziras i toa e loso. Sto ti upotrebuvas od sevo ova? Inace vo mart pocnav da si se spremam, drzev UN dieta oslabev pet kila, smokvi medovi i imav edna nezgoda koja 4 meseci me natera da jadam samo namackano i da pusam ko stoka :@i taka otidov na IVF kako na ispit na sreka:Dke bide mila se vo red eve sekoj den cuda se slucuvaat

Daisy 44 and Anomis11 like this.
  11. Anomis11

Anomis11 Истакнат член

Точно, бројот на јајце клетки не може да се зголеми ама може да се влијае на квалитетот на тие што се останати . Така знам и јас - Цинк , В12,Q10, мака во прав во какао (какаото ја зголемува ефикасноста на маката) и да се јаде авокадо ,барем по пола на ден . Немам сретнато некој да пише за авокадото па велам да го споделам како инфо :)

Маја Т, Broki5, Zuza28 and 5 others like this.
  12. Daisy 44

Daisy 44 Истакнат член

Потполно си во право, адвокатото е многу добро за матката Screenshot_20191013-224733_Chrome.jpg

Јас адвокатото го ставам понекогаш во смути, но највеќе го јадам исецкан малку сол, црн бибер ,маслиново масло и балсамико.

Нема очајување, сите не факаат такви моменти, ама еве овде сме да се тешиме една со друга, да се радуваме една на друга. Мислам дека имаме одлична дружба. Идеме напред назад нема, секој со своја сторија и верувам, кој порано кој покасно ама ке стави успешен крај на своето патување. Ве :hug:сите, добра мисла и лесен сон, утре е нов ден:*

Last edited by a moderator: Oct 16, 2019
    ZvezdicaLea, bella.gk, Broki5 and 3 others like this.
  13. ∆ena✓%

∆ena✓% Истакнат член

Pa avokadoto izobiluva so mnogu proteini, ima logika. Tuku negde procitav deka domati ne treba da se jadat pred IVF:^) znae li nekoja za toa?

Daisy 44 likes this.
  14. Daisy 44

Daisy 44 Истакнат член

Баш напротив, доматите содржат ликопин (моќен антиоксидант) кој помага при ендометриоза и машка инфертилност.

∆ena✓% likes this.
  15. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Nie koga pocnavme da odime po bolnici svekrvata mu rekla na mm ako nemozam da imam deca da me ostavi mm samo i ja otvoril vratata i i rekol izleguvaj da te nema i nikogas poveke nisto ne prozbore na taa tema

tina2018 likes this.
  16. Fillia

Fillia Популарен член

Јас правев иуи и првиот пат кажав ...(гадно се зезнав) а сега кажав дека Др. рекол следен месец и крај на сите муабети. На мајка ми ич не и ни кажав ама не ни праша

tina2018 likes this.
  17. *Ribolovka*

*Ribolovka* Активен член

Од сопствено искуство, никакво кажување на родители (зборам и за свекор и свекрва), доколку ви прават стрес нивните реакции.
    Ние на почетокот кажувавме, само тоа им беше во глава, се и сешто ке чуеш од нив: на комшивката роднина успешно кај тој доктор, тој доктор демек таков бил, на телевизија тој доктор зборел па тоа и тоа рекол...и да не набројувам веке.
    И да им кажеш после трансфер, да не ти звонат и да не прашуваат ништо, они пак, јуначко срце не им издржало да прашат како сме поминале.
    Се додека не ми пукне филмот, јас на моите им реков, мажот на неговите, прашување никакво, само стрес стварате, и веке некое време, не зборат ништо, ни тие ни тие.
    Мајка ми дури и од свекрвата понапорна ми беше.
    Сега ништо не кажуваме, ни на доктор кај одиме, ни што правиме, ни ништо.
    И многу ми е подобро, барем со нив не се нервирам, ај што се нервиравме ние дека не успешно, па одозгора и ке се мислиш со кои зборови да им го соопштиш тоа, за да не се разочарат.
    Сегаа раат сум.

tina2018, teddy85, ∆ena✓% and 3 others like this.
  18. Anomis11

Anomis11 Истакнат член

И за квалитетот на јајце клетките , потражи ќе најдеш . Знам една девојка од Америка ,патем фитнес тренер а и реално релативно млада беше дијагностицирана со намалена резерва и препораката на докторите беше да конзумира покрај другите суплементи и авокадо секојдневно за да го подобри квалитетот на јк . Не можам да се сетам како се викаше инску и видеото ќе го прикачев :)

19. ZvezdicaLea

ZvezdicaLea Истакнат член

Мила, много се потресов поради тебе ;(, ова борба е ионако претешка сама по себе да не ти треба некој додатно да те повредува и чини да се чувствуваш лошо. Те :hug:, биди силна. И јас имав искуство со мм кога дознавме дека имаме проблем, он ми понуди развод јер не сакал да останам без деца. Плачевме со денови, али му кажав дека јас сакам деца само со него и дека се ке решиме :inlove:. Му благодарам на Бога што го имам него и најсрекна ке бидам да ни се оствари најголемата желба, али ако не се деси ке бидам срекна само со него :inlove:.

bibiiii, Thallia, bijonse and 7 others like this.
  20. monka_bonbonka

monka_bonbonka Популарен член

Здраво девојки, одкако ќе се земе ваучерот треба дополнително упат од матичен гинеколог, или тоа е таа изјава матичниот што ја дава при поднесување на документацијата во фондот?
    Прашањето ми е дали ми треба упат од матичен гин. при првата посета на болницата каде што ќе го правам ивф или само со ваучерот одам?
    Фала

ZvezdicaLea likes this.