Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 vote(s)
    15.2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 vote(s)
    11.5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 vote(s)
    2.0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 vote(s)
    1.2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 vote(s)
    5.7%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 vote(s)
    4.7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 vote(s)
    6.5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 vote(s)
    6.2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

312 vote(s)
    18.2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 vote(s)
    16.3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 vote(s)
    1.9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 vote(s)
    0.6%
  1. Bloeme1

Bloeme1 Активен член

Da bash dobra idea fala vi mnogu na site.Najvishe mi pomagavte vie ovde ve sakam kako moi sestri da ste.Vo ovoj teshkiot den shto go imav denes samo od vie najdov podrshka i odgovor inace od bollnicata nishto lladno krvni.Namesto tie da mi pomagat sega tie vikat praj test te cekame vo 6 noemvri da ni kazhesh dali e toa shto mislime nie(ektopicna bremenost).

Anomis11 and eli25 like this.
  2. Lostinparadise

Lostinparadise Популарен член

Цц, и после ќе се фалат со успешност на ивф. Колку грозно понашање

Martka likes this.
  3. Irisveceflow123

Irisveceflow123 Истакнат член

Devojki ziva radosna sum denes mi pustia poraka deka mi e odobreno evaucer. Vo vtornik zakazav termin kaj trajkovski. Sto mi predlagate da zemam preventivno

Luni, Chikitaa, Thallia and 13 others like this.
  4. ArmaniCode

ArmaniCode Популарен член

Jas sum vo Amerika I tuka e taka. Znaci nekoi raboti ne mozat odma da se vidat I diagnoziraat I dzabe se nervirame I se lutime na doktorite I bolnicite. Treba da pomine vreme za da se potvrdi sto tocno se slucuva. Sega I da te gledaat na ultrasound I bilo sto da ti pravat nisto nema da mozat da potvrdat.

I kaj mene bese taka samo sto jas ne pravev vestacko oploduvanje tuku se sluci prirodno. Krvarev celi 6-7 dena kako menstruacija a imav pozitiven test. I jas morav da cekam. Se sto mi rekoa da pravam e da odam 3 pati po red na 48 casa krv da mi zemaat da se vidi dali HCG raste ili opaga za da vidime dali ja gubam bremenosta. Kaj mene hormonot se duplirase pravilno na sekoi 48 casa sto ukazuvase na bremenost no sepak ne mozea so sigurnost da potvrdat dali e pravilna bremenost ili ne daj boze von matericna. Morav da cekam do skoro 6ta nedela pa otidov na ginekolog I mi pravea vaginalno eho po sto mi utvrdija deka e zacnato vo matkata.

Posle toa bev nakaj 8sm nedela pak I se bese vo red iako seuste nemase srceva akcija. I togas doktorkata mi rece deka se izgleda super no da se vozdrzam od falenje zatoa sto seuste moza da dojde do spontan ne daj boze. Mi kaza ako se e vo red na 12ta nedela togas moze da se kaze deka e se vo red.

I ona ne mozese da objasni zosto sum imala krvarenje, samo kaza mozno e da se bile dve pa ednoto da prezivealo, iako nemam jas bliznaci vo familija. A mozebi pa bilo I nesto drugo pricinata. Nikogas nema da doznaam.

Samo pozitivno, se ke bide vo red. Spored ova sto go kazuvas mnogu e slicno na toa sto mi se sluci na mene. Eve sega sum skoro 37 nedela, so gospod napred samo.

I na mene mi bese mnogu tesko vo tie nekolku nedeli zatoa sto bukvalno ne znaes na sto si I dali da se raduvas, totalno te razbiram. Ako si vo moznost da napravis ispituvanja na HCG na sekoi 48 casa barem da vidis dali se duplira hormonot mallku ke se opustis.

So sreka I se nadevam ke se zavrsi se dobro. Pozdrav

Last edited: Nov 1, 2019
    Daisy 44, ZvezdicaLea, Luni and 15 others like this.
  5. Andra

Andra Популарен член

Ама побрзо е дејството вагинално,повеќе време треба кога се пијат и секогаш ако се пијат дозата ја зголемуваат.Најдобро е прогестерон инекција или на 2 или на 3 дена,ама за тоа гинеколог одлучува.

6. Bloeme1

Bloeme1 Активен член

Da se falat deka pravat invitro od pred 35 godini i koga ke prashash neshto odma ke ti vratat taka nie zakonot.Ednash gi prashav zoshto samo ednash pravat analizi na pocetok i posle ni edna analiza ne ti pravat.Jas imav na pocetok edno neuspeshno invitro so stimulaci 2 neuspeshni so zamrznati embrioni.Posle pak stimulaci i punkcia bez transfer poshto prestana da se razvijat na treti den.I sega ova pak so stimulaci od 4 jajce kletki tri bea dobri do 5 den dve vrativme a 1 go ostaevme na zamrznuvanje.A analizi imam praveno samo ednash vo dekemvri 2018.Toj doktor shto ke te primi vo pocetok na procedura vishe i nemozhesh da go vidish sekogash koga ke idesh na eho se menuvat doktorite od pocetok do kraj cetri pet doktori ke te gledat.A za terapia koga prashav mi rece edna doktorka ne te ostavat apcinjata bremena.

Lostinparadise likes this.
  7. Anetaoh

Anetaoh Популарен член

Што превентивно? Мислиш на витамини?

Irisveceflow123 likes this.
  8. Angie77

Angie77 Популарен член

Denes mi stigna odgovorot od klinikata vo Zlin - Ceska. Doktorot preporacuva so svezi donor j.k kade uspesnost e 70% a spored site moi analizi I rezultatite od prethodnite 2 IVF sansite so moi j.k se pomalku od 5%. Ne preporacuva tretman so moi koj najverojatno nema da ima uspeh I ne saka da si trosam parite za djabe. Sekako ostanuva na mene Da resam. Mi pratija site informacii okolu donor programata

Attached Files:

Daisy 44 likes this.
  9. eli25

eli25 Форумски идол

Цело време крвариш или еднаш прокрваре?
    Дека викаш како менструација?
    Пиши како си

duffi likes this.
  10. Bloeme1

Bloeme1 Активен член

Da krvariv od 28 nemashe razlika od menstruacia e deneska vishe nemam krvarenje.Gradite,stomakot i levata strana me boli.Ne mi ostana nishto osven da cekam do 6 noemvri.Da vi kazhem pravo sum imal negativni testovi beshe mnogu razocaruvanje aman ova kapak nad glava mi dojde sega.Deneska se uveriv deka nie zhenite shto sme vo postapka invitro mnogu jaki sme.

marijamarkoska likes this.
  11. eli25

eli25 Форумски идол

Така е
    А симптоми имаш? Да не си добила менструација ама па апла позитивен тест имаш ....

12. Bloeme1

Bloeme1 Активен член

Po toa me cudi koga mi dojdoa vnimavav da gledam da ne implantancisko krvarenje aman toa e sosema drugo,od ova shto go imav jas dva dena ne me boleshe stomak i gradite ne me bolea pa deneska pak pocna gradite da me bolat i stomakot i zatoa go praev i testot deneska.

eli25 likes this.
  13. eli25

eli25 Форумски идол

Добро е тоа. Да се надеваме на се ок. Ако можеш , провери бета хцг.

14. Bloeme1

Bloeme1 Активен член

Daj bozhe za mene i za site da bide dobro.Nemam kaj da pravam preku krv sega mi ostana kako shto mi rece saba08 da pravam test sama sekoj den do 6 noemvri.

15. Anomis11

Anomis11 Истакнат член

Еее кога јас велам дека сме среќни што сме во Мк .. овде, ми текнало бета преку крв , ако сакам секој ден не преку еден ден ќе правам ! Ми текнало ехо - из чиста мира да си го видам бебуш .. Ми текнало едно , друго испитување - правам ! Докторите далеку поажурни , подостапни и позаинтересирани .

Да се вратам на темата - мој совет ти е да не се оставаш без прогестеронска подршка . Макар Утрогестан земај орално (ако сеуште крвариш вагинално не можеш ) . Идеално би било прогестерон депо .Ама со оглед на околностите .. Можеш и домашни тестови да правиш секој ден и да следиш дали се затемнува линијата до ехото (тоа го правев јас лично ) . Мирувај и само позитивно ! Со среќа :hug:

Daisy 44, bibiiii and Bloeme1 like this.
  16. korzoo

korzoo Истакнат член

После неуспешно ин витро дали сте имале проблем со циклус, и ако сте имале, колку време траело нарушување на циклус

17. Bubi31

Bubi31 Истакнат член

На првото неуспешно инвитро кога тестот беше негативен ја прекинав терапијата со утрогестан и за 2-3 дена добив циклус. Следниот циклус го добив на 20 ден, и после следните циклуси се нормално на 28 ден.

18. Bloeme1

Bloeme1 Активен член

Drugarki deneska praev test vtorata linia vo sporedba od vcera beshe epten bleda edvaj se gledashe.Fala vi mnogu na site sega sum mnogu po smirena iaku bollkata e mnogu golema vo dushata pa nemam shto da pravam.Fala fala fala mnogu od site shto mi pomagavte barem sama da se snaogjam.Vi posakuvam najgolema sreka vo zhivotot na site i site da se raduvame eden den i da stavime tocka na ovie najteshkite denovi.Pozdrav od edna najrazocarena feminka vo forumot i sve naj ubavo vi posakuvam.

19. Stara

Stara Популарен член

20. Bloeme1

Bloeme1 Активен член

Ne e dobro deneska odvaj se gledashe vtorata linija i ovoj pat nishto razocaruvacki.

Bubi31 likes this.