Искрено, многу пари се . Мислам за наш стандард. На овие 4000 евра, ако се додаде и трансфер и терапијата после тоа, искрено глава ме заболува А никаква гаранција. Оваа си го зборувам за себе, секоја чест за поединци, на кои парите не им преставуваат проблем.
Не гарантираат, тоа е нашиот ризик. Ако сакаш да го испиташ мислам го праќаат надвор. Ќе кажат другите, мене ми е скапо тоа испитување, па ќе одам пак на ризик. Поз
Znaci vo Praga garantiraat za 2 blastocisti I pravat transfer na 1 Ili max 2 pri eden transfer. Inaku site donirani j.k gi oploduvaat obavezno so ICSI za MAKS, PICSI se doplatuva I Ako ima poveke od 2 blastocisti zamrznuvanjeto e vkluceno vo paketot za edna god. Inaku imaat I embrioni 1 e 1400€ a 2 embrioni 2200€. So soprugot resivme so donirani svezi j.k se dobivaat 8-10 a moze I do 20 zavisno kako ke reagira donorot na stimulaciite koi se na vozrast od 19-30god (imaat okolu 500 donori na lista) so transfer, konsultacii, kompenzacija za donorot, oploduvanjeto, zamrznuvanje Ako ima po veke od 2 embrioni, assisted hatching i ne se sekavam sto drugo e 4900€. Mnogu po eftino e da se kupi doniran embrion otkolku donirani j.k Da za standardot vo MK se Mnogu pari, vo Ceska cel paket so oploduvanje I se e 4900€ plus terapijata 300€. Vo MK od 4000-5000€ se plakaat samo doniranite j.k plus transfer I terapija. A naj rizicno e sto sekade vo MK rabotat so zamrznati donirani j.k. Ako platis primer za 6j.k 5000€ Jas veruvam deka dali pola od niv ke se oplodat. Celiot stres odmrznuvanje pa oploduvanje pa Ako treba ICSI e mnogu, od tie 3 dali 1 ke stasa do blastocista. Ako nekoja clenka ima iskustvo neka spodeli. Mislam Tina ima praveno so donirani j.k
А како е во Прага, постапката со свежи јајце клетки? Свежи јајце клетки ги оплодуваат со замрзнат материјал од мажот, па по оплодувањето ембрионите ги замрзнуваат? Не верувам дека е можно да се изведе трансфер со свеж ембрион, бидејки малку потешко е да се синхронизираат циклусите на донаторката и примателката. Ти објаснија нешто за ова ?
Се извинувам, јас по сеќавање пишав 5 бластоцисти, немав време да го барам постот наназад. А овие 2 од колку ј.к ги гарантираат? Значи нема гаранција, може да си купиш ј.к и, дури и мала да е веројатноста, да не добиеш ембрион. Ова во најлош случај зборувам. Да, знам дека овде некои клиники ги праќаат надвор ембрионите за испитување, ама колку што знам и тоа генетско испитување може да му наштети на ембрионот и не се препорачува кога има мал број на ембриони, баш ми објаснуваше една членка од форумов и читав за тоа, доста ризично е за самиот ембрион бидејќи му откинуваат клетки и може и да не преживее. Тоа го препорачуваат за оние со повеќе ембриони. Плус е скапо.
Znaci na denot na punkcija soprugot treba da e prisuten da ostavi materijal I se pravi oploduvanjeto. Klinikata kade ke odime sI raboti po sema : sekogas vo sreda konsultacija so doktorot. Cetvrtok e punkcija na j.k i fertilizacija Petok izvestaj kolku oplodeni j.k I konfirmacija za denot na transfer koj e obicno vo vtornik Ili 6 den od denot na punkcija. E sega ni Kazaa deka punkcijata moze da se odlozi za 1-2 dena se zavisno od goleminata na folikulite kaj donatorkata. Znaci se vkupno ti trebaat 8 dena vo Praga. Duri moze na denot na punkcija Samo soprugot Da e prisuten a primatelkata da otide den pred transfer. Za sinhronizacija na ciklusite nisto strasno, sega vo dekemvri bidejki ke odime vo januari na konsultacii I da izbereme donor, treba da Im kazam Koga mi e prv den od ciklus I pocnuvam da pijam mikroginon. Otkako ke ja izbereme donatorkata I taa pocnuva so kontraceptivi I zavisno od mojot ciklus se namaluvaat Ili zgolemuvaat denovite taa da prima mikroginon za da se poklopi so mojot ciklus. Znaci ako primer vo February I dvete dobieme ciklus na 5ti taa zapocnuva so stimulacii a Jas pak so terapija priprema za transfer samo. Okolu 25 januari zdravje treba da odime ima I pravni raboti vkluceno izjavi I slicno pa ke vidime Kako ke se odvivaat rabotite.
Колку обиди(инсеменации) треба да имам за да подадам документи за IVF преку фонд.? Се работи за идиопатски стерелитет
Девојки имам едно прашање, сакав веднаш да почнам со стимулации овој месец, веднаш штом го земам ваучерот но ме загрижува тироидата. Секогаш ми била 3 мерена на трети ден од циклус, а последен пат кога ја измерив ми беше 2,66 ама не на трети ден од циклус. Сега прашањето ми е дали е веродостојна вредноста мерена само на трети ден од циклус или нема врска на кој ден се испитува?И дали да не брзам со ивф, да почекам прво да ја средам?Да направам испитување пак на трети ден?
Нема врска тироидата со трет ден од циклус. Ова ти го кажувам јас, а сум веќе 3/4 години со терапија. Мене пред ивф тсх ми беше 3, 29 со терапија, а имав успешно ивф. Вредноста ти е супер.
Мила, јас мојата тироидна ја проверувам независно од другите хормони, инаку и јас почнав со поголема вредност од твојата но, сепак сум под терапија и примам 5 дена еутирокс од 50 и 2 дена еутирокс од 75 мг.Консултирај се со докторот, мислам дека не е проблем вредноста , но сепак можеш пак да ја испиташ за да бидеш сигурна. Отиди со приоритетен упат на Ендокринологија и ќе кажеш дека ќе правиш ин-витро и ќе ти дадат терапија ако треба.Со лесно!
Фала ти најмногу, многу ме мачеше ова прашање,се израдував кога видов вредност пониска од 3, последен пат кога ја испитував ама помислив дека не е на трети ден од циклус па да не, не е веродостојна.Баш ми олесни сега Фала мила, баш следно што сакав да прашам е за упат за ендокринологија, кој го издава? треба матичен лекар или матичен гиниколог? прво треба да испитам тсх па после да земам упат за ендокринологија? и дали може кај нив да испитам тсх? јас до сега сум испитувала тсх само на гиникологија. извини за прашањата ама се губам малку во ова Фала Бубе најмногу.
Хормони поврзани со трет ден од циклус се ФСХ, ЛХ И Е2. Се друго е независно, и најчесто се испитуваат во исто време поради тоа што секако испитуваш, со едно вадење крв да се проверат и тие. Јас пред да почнам со инвитро имав 3.97 ТСХ и со 25 Еутирокс се среди и сега е околу 2. Едит: од општ матичен земи приоритетен упат за ендокринологија, таму кога ќе те прими доктор кажи дека е за почеток на инвитро и може само да пише итно за испитување на ТСХ, одма ти земаат крв таму и резултати имаш истиот ден.
Фала ти најмногу Nithya, а кажи ми за Еутирокс кој ти го даде? гиникологот кај што ќе правиш ивф или мора да закажам кај ендокринолог?И колку време отприлика е потребно да се среди, дали доколку почнам со стимулации можам истовремено да почнам и со еутирокс (се разбира доколку ми биде даден), за да не чекам уште месец за инвитро?
Еутирокс ти препишува само специјалист, ендокринолог. Брзо се средува, кај тебе не ни има што многу да се корегира, а се пие паралелно со процедурата за инвитро така да би можело и одма да почнеш штом си покриена со терапија. Го едитирав претходното мислење за како да дојдеш побрзо до ендокринологија, нема начин да дочекаш со термин таму.
Фала многу мила, навистина многу ми помогна а и сите вие, навистина незнам што би правела без вас и овој форум. И докторите не секогаш ни одговаарат на сите прашања.Веднаш зимам упат за ендокринологија, барем да бидам мирна пред ивф и да не чекам уште време за да почнам