Ајдее ќе биде инаку едно прашање: дали кога почнавте со процедурата ви бараа и сопругот да има здравствено осигурување?
Одличноо ајдеее побрзо да ти одговорат Мора да имаат двајцата, и не смеат да имаат прекин на стаж во времетраењето на постапката. Ни го потенцираа муабетов неколку пати, па затоа знам.
@Маја Т @Chikitaa @monka_bonbonka Мене ми рекоа дека мора да има бидејќи можело да ми наплатат некои работи на приватно. Кога прашав кои работи, ми рече прашај си таму каде што планираш да правиш. Не е проблем да направи мм осигурување, туку ме интересира што би наплатиле.
Тоа незнам. Нека каже некој ако има во групава што му наплатиле едит. Или прашај си најубаво во клиниката каде што ќе правиш ивф.
Jas imam hipo i isto primam eutiroks i koga ostanav bremena so ivf sigurno mi tsh bese nad 3... sekogas tsh mi bilo visoko i mn menjav doktori i nikoj ne uspea da mi ja sredi... otkako ostanav bremena pocnav da odam na privatno kaj Gabi Balabanova i zverka e zenata mi go simna nakaj 2 i vo tekot na bremenosta mi go drzese nisko. Ti ja preporacuvam Balabanova i da imas mirna glava
Може ли да знам каде можам да ја најдам др Balabanova или број од неа баш сакам да го разгледа мојот случај со тероидната 4.44 ми беше минатиот месец...
023212901 повели @Luni на Југо Дрво се наоѓа позади автобуската во нова зграда во сутерен ( има реклама )
Фала ти најмногу, земав упат за на клиника ама сакам да закажам и кај неа.Навистина сте ми многу голема подршка Фала мила, баш сакав да те прашам за број
@Nithya @maaitka @Маја Т да ви објаснам за да нема недоразбирање, и да не биде дека си ги чуваме упатите за нас Матичен лекар за првпат да испрати на Ендокринологија во Клинички Центар во Скопје, нема право. По правило се праќа пациентот на интернист, кој ве препраќа во Скопје. Ова се однесува само кон терциерно ниво (Клинички Центар). Исто е и за хормони на трет ден за кои немаме право да даваме упат за нив, за во лабораторија. Матичниот гинеколог има право да закажи за ендокринолог и да дава упат за хормони. Наспроти тоа, доколку веќе има еднаш одено пациентот на ендокринолог, за следно одење има право матичен лекар да ви даде упат и нема потреба од интернист па ендокринолог-релацијата. Првото мое одење на ендокринолог ми даде упат мојот матичен гинеколог, а за секоја контрола сама си издавам упат потоа или докторката од таму ми закажува за следна контрола кај неа, заради немањето на редовни термини, кое често се случува, и да не вадам приоритетни упати. Значи од двете страни ги знам работиве, и како пациент и како матичен лекар
Така е, во право си, мајка ми е исто лекар само што е специјалист и неможе да издава упати, ама матичните лекари и се колеги и истото ова ми го објаснија денес.Не беше со намера да се навредат матичните туку дека понекогаш и докторите знаат да не даваат упати најмногу заради тоа што знам дека имаат некое ограничување на издадени упати на месечно ниво.Во секој случај ти благодарам на објаснувањето за да знаеме понатака во кој правец да се движиме.а ова дека после може и матичниот да издава упат стварно не го знаев.навистина корисна информација и секако олеснителна околност.
@Alishan30 точно тоа го дискутурав првиот пат со матичната на мм, кога не сакаше да му даде упат за прв пат до ендокринологија. Му открија азооспермија, беше на уролог, беше на ехо и требаше да се испитаат уште хормони а, тој нема гинеколог. После 15 мин можам -не можам му даде и директно за ендокринологија. Порано знам дека и мажот можел да добие упат од гинекологот на жената но тоа го укинаа. Што според правилникот би правел маж со азооспермија кај интернист кога му треба само да испита хормони, освен на цела мака да чека по ходници само за после да го пренасочат до кај треба.. За мене кога барав приоритетен кажав и сама, го злоупотребуваме системот но веќе 7 години сум пациент на ендокринологија, а од тогаш два пати сменив матична поради преселба и секогаш на почеток истиот муабет.. Точно е тоа што го кажуваш дека правилата се тие, ама се наоѓа начин како полесно да се заобиколи стварно непотребно чекање по ходници..
Девојки да ве прашам дали од Циклопрогинова кафените таблетки се со иста содржина? Дали може да се помешат наместо за 8 ден на пр. да се земе од 12 ден, ми фалат од 8 до 11 ден а секако ке ги пијам до 21 ден имсм три ленти од кој ми фалат баш тие денови...