Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

248 глас(а)
    15,1%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

189 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

57 глас(а)
    3,5%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

34 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

97 глас(а)
    5,9%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

77 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

109 глас(а)
    6,6%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

104 глас(а)
    6,3%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

300 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

263 глас(а)
    16,0%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

31 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,4%
  15. ГАК (Сите доктори)

45 глас(а)
    2,7%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. slucajna

slucajna Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2012
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    84

2. instruktor

instruktor Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2012
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    38
    Мене ми доаѓа точно на 28-29 дена. Кога ми дојде бев во Ремедика и мојот доктор ми ги даде супрефактот и ми запиша да почнам субкутано да ги примам од 22 ден од циклус. И еве до утре 1 недела ги ставам. Треба да ми дојде денес утре, па да се јавам кај докторот па ќе ми каже што треба понатаму.

Одам без контрацепција, директно со нив, докторот ми ги рагледа документите и така ми кажа
    Поздрав

3. kaja11

kaja11 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2013
    Пораки:
    199
    Допаѓања:
    131
    исто како кај мене, и јас на 22 ри ден од циклус ги примав без додатна контрацепција, е сега од кога ќе добиеш ќе ти ја смени дозата за првите 3 дена и од третиот ден почнуваш со стимулација. Со среќа инструктор, баш ми е драго што си веќе на пола пат

4. buci1234567

buci1234567 Активен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2013
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    12
    sakam da prasam za oploduvanje kako odat rabotite mislam kakvi pregledi. dali se zakazuva, kade i od prilika kolku cini. odnapred vi blagodaram :) . isto taka da vi objasnam zosto prasuvam. jas i mojot soprug veke 4 godini se obiduvame da napravime bebe no nekako ne ni uspeva pa mislam deka treba da prezemam takov cekor :)

На brm_brm му/ѝ се допаѓа ова.
  5. instruktor

instruktor Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2012
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    38
    Buci, мислам дека многу време сте изгубиле, досега си била кај гинекологот, ти правеше ли фоликулометрија, на мажот ти сте испитале ли спермограм. Ако не јас ќе ти ја кажам мојата процедура како беше за на крај да дојдеме до ин витро.
    1. Ми правеа фоликолометрија со темпирани односи, но ништо не испадна.
    2. Бев на ХСГ (снимање на каналите) и се утврди запушени канали и септум (преграда) на матка
    3. Се оперирав - лапараскопија и хистероскопија
    4. После ова ќе ти кажат дали ќе можеш природно да забремениш, дали да правиш инсеминација или да одиш дирекно на ин витро
    5. Кај мене право испадна за ин витро и почнавме да собираме документи кои ги имаш на страната на ФЗО или матичниот ќе ти помогне

Поздрав, ако ти помогнав
    Мој совет е веднаш да си направиш снимање на канали од таму се почнува и спермограм за сопругот за да се исклучи тој како причина за неплодност

На buci1234567 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. buci1234567

buci1234567 Активен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2013
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    12
    ti blagodaram na sovetot jas imam praveno samo pap test i mikrobioloski testovi. planiram koga ke si dojdam vo makedonija vednas da gi napravam potrebnite ispituvanja. ti blagodaram na sovetot :) . a od prilika kolku cini seto toa na privatno? :lol:

7. veli4ekate

veli4ekate Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    588
    Допаѓања:
    547
    zdravo feminki denes e mojot sreken den denes se javiv vo fzo skopje mi kazaa pozitiven odgovor odobreno mi bilo na 22 a na 24 ovoj mesec mi e isprateno pismoto seuste go nemam dobieno pismoto pa stom go dobiam odma patot nakja skopje na razgovor kaj sapunov

8. veli4ekate

veli4ekate Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    588
    Допаѓања:
    547
    daj boze site sto cekate odgovor od vondot da vi se odobri sto pobrzo i se nadevam ke imame uspesni invitra

На volsebna му/ѝ се допаѓа ова.
  9. buci1234567

buci1234567 Активен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2013
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    12
    so sreka i dajboze so ubavi vesti :D .

10. instruktor

instruktor Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2012
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    38
    Вели4екate честитки за ваучерот и со среќа, каде планираш да го правиш ин витрото

Поздрав

11. vilimimi

vilimimi Активен член

Се зачлени на:
    26 август 2013
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    4
    здраво феминки досега не сум пишувала во оваа тема но се разбира каков ни е проблемот таму ке пишуваме па сакам да ве замолам нешто мислам кој има информација вака треба да правам испитување на каналите но селиментацијата ми е висока и сега примам лекови за да ја намалам ме интересира кои инекции се примаат и колку чинат бидејки докторот ми каза дека или ке биде со инекции или инвитро поздрав

12. instruktor

instruktor Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2012
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    38
    \

Мила, испитување на каналите и ин витро се две различни работи.
    ХСГ или испитување на проодност на канали се прави од 7-10 ден од циклус и Седиментацијата треба да ти биде до 15 (мене би беше 16 и го правев) Сега сигурно пиеш антибиотик и за 2-3 дена Седиментацијата треба да дојде на нормална граница. Ќе им се јавиш и ке ти закажат кога да појдеш.
    А за ин витро мора прво да се утврди причината (индикацијата) па после, т.е после ова испитување кое ќе го направиш за каналите ќе ти кажат што понатака. Може ќе одиш со хормонална терапија (Кломифен), може ќе правиш инсеминација или ин витро

Здравје , направи ХСГ па после ќе се види што и како

Поздрав и се надевам ти помогнав :)

13. jagoda1979

jagoda1979 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2011
    Пораки:
    333
    Допаѓања:
    227
    Дали има некоја со запушени канали целосно, што останала бремена со инвитро? За овој случај се разбира инсеминации не помагаат па се иде директно на инвитро.

14. jagoda1979

jagoda1979 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2011
    Пораки:
    333
    Допаѓања:
    227
    И ме интересира временски колку поминува од одобрување на ваучер од фондот натаму постапката, дали иде брзо? И што мислите за инвитро на клиника?

15. veli4ekate

veli4ekate Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    588
    Допаѓања:
    547
    fala mila

16. veli4ekate

veli4ekate Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    588
    Допаѓања:
    547
    fala mila planiram na drzavna kaj dr slavejko sapunov a ti kade rece ke pravis

17. vilimimi

vilimimi Активен член

Се зачлени на:
    26 август 2013
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    4
    fala za mislenjeto jas odam kaj doktor organdziski i toj me izvesti taka po site rezultati donese takov zaklucok a klomifen imam pieno no bez rezultati i sega otkako ke go napravam toa ispituvanje ke primam inekcii a ako ne bide so inekcii mi rece invitro no kako i da e mene me interesira cenata na inekciite ve molam za odgovor dokolku nekoj znae pozdrav

18. LusySkyDiamonds

LusySkyDiamonds Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2013
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    823
    Здраво девојки,
    треба да проверам канали, дали некоја од вас може да ми каже каде да го направам тоа, каква е постапката (колку трае, дали боли) и што после?

19. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Јас правев во Систина. Ќе ти кажат кој ден од циклусот, самата процедура трае 5 минути. Болна е, но ништо што не може да се издржи (мене ми беше отприлика како јаки менструални болки, но многу пократкотрајни). Веднаш се добива резултат (личи на ренгенн слика), докторот го толкува, а што понатаму зависи од резултатот.

На LusySkyDiamonds му/ѝ се допаѓа ова.
  20. jagoda1979

jagoda1979 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2011
    Пораки:
    333
    Допаѓања:
    227
    Овој процес слободно направи си го на клиника, не се чека, одиш да ти отворат историја и ти закажуваат на 8,9 или 10 ден од мензис. Јас во вторник отидов за историја (ми беше 6 ден), а во четврток направив ХСГ. Те носат на рендген, со тебе иде сестра од гинекологија, не те праќаат сама, те снимаат во рок од 5 минути, боли исто како и кога добиваш, се издржува, после нормално си функционираш, можеби со малку тапа болка во стомакот тој ден, ама ништо сттрашно. И сето тоа за 700 денари. Снимката излегува одма, ама ја земаш после неколку дена бидејки треба некој да ја протолкува и потпише. Не фрлај џабе пари на приватно, нема лежење во болница, не ти требаат којзнае какви услови. А на приватно за истото ке дадеш 100 евра.