Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

259 глас(а)
    15,3%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

196 глас(а)
    11,6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

77 глас(а)
    4,6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

110 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

106 глас(а)
    6,3%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

306 глас(а)
    18,1%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

275 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

47 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. LaTama

LaTama Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2019
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    668
    Јас сум ја имала оваа бактерија и ја решив со Polygynax и промивки со чај од камилица и сода бикарбона... Инаку се појавува при намален имунитет и затоа земи и Zn,Se i C

На Kris80 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. ∆ena✓%

∆ena✓% Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2019
    Пораки:
    329
    Допаѓања:
    1.135
    I mene isto, se imam probano tie mi se najdobri

На LoveHope му/ѝ се допаѓа ова.
  3. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.538
    Инекциите се со воздух над течноста и така треба да се вбризга. Влегува цела течност на тој начин под кожата и потоа и воздухот, а како да ми рекоа дека воздухот имал улога некоја но не запомнав каква. Трансфузиологот ми рече никако да се истиснува воздухот, така ми рекоа и во Њуборн, сестрата кај матичната, а и во упатството така пишува.
    Јас боцкав до 14-та недела во стомак. Прво долго време боцкав со иглата на 90 степени. Кога веќе партал ми беше стомакот од боцкање, ми рече трансфузиологот да сменам и под агол да боцкам малку погоре. Така продолжив под агол од 45 да боцкам во стомакот, сè додека не беше веќе возможно да се боцка во стомак. И модрици ми се правеа веќе многу, и ме чешаше после секое боцкање, и црвено ќе се направеше, но што има врска, тераш. Потоа веќе се префрлив на рака, е таму ми рекоа да се боцкам ептен поткожно, дури течноста кога се вбризгува да ја поткрене малку кожата. Пече малку додека се става течноста, но толку од болката. Ниту една модрица немам на рацете, а веќе над еден месец боцкам во раце.
    Имај на ум дека може малку да подотече местото, да те чешка, да подболува, но поминува. Облоги со ациди борици, мачкање со Хепатромбин/Алвен и местото ќе се среди.
    А башка за убаво е, нека боли. Повеќе боли душата за други работи, та за едни Фраксипарини пффф :)
    Уште милион би избоцкала и цела модра би шетала за ова пиленце што прета во мешево :inlove:
    Само храбро и ниедна болка од боцкање не е болка :muscle:

Последна измена: 15 декември 2019
    На happygirl, Nairobi88, eta и 16 други им се допаѓа ова.
  4. Angie77

Angie77 Популарен член

Се зачлени на:
    13 септември 2019
    Пораки:
    441
    Допаѓања:
    1.708
    Jas pravev 2 pati vo Plodnost I prasav za PGD/PGS na embrioni mi rekoa nikade vo MK ne pravat. Posle razbrav vo New Born deka imaat ama gi prakaat vo Turcija na ispituvanje

5. Angie77

Angie77 Популарен член

Се зачлени на:
    13 септември 2019
    Пораки:
    441
    Допаѓања:
    1.708
    Bubce@38
    Vcera bev vo Sistina mi zedoa krv I mi rekoa za trombofilskite mutacii Kako genetsko ispituvanje gi prakale vo Turcija I rezultatite posle 2-3 nedeli.
    Pobarav site rezultati da mi gi pratat na mail i popolniv baranje za toa.
    Posle vo aptekata kupiv se sto mi kazaa od Praga deka ke mi treba za IVF so donirani j.k. Decapeptyl inekcijata ja imaat I e 5800den.
    Pozdrav

На Daisy 44 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.638
    Допаѓања:
    174.947
    Епа супер.
    Толку се чека за рез за мутации. Околу 2 недели.
    А баш прашав колку е декапептилот во Гр. Околу 70 евра ми кажаа дека била сега. Па и не е "страшна" разликата;)

На Angie77 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    4.983
    Допаѓања:
    34.649
    сега никаде но кога боцкав фраксипарини боцкав во стомак а клексани во рамо наизменично болат но мене лично клексаните мн повеќе ме печеа отколку фраксипарините...но целта ги оправдува средствата ...инаку да прво ќе правам дијагностичка хистеро по нова година па ифв...ајде да се дружиме заедно

На Daisy 44 и Sienna_MK им се допаѓа ова.
  8. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.153
    Допаѓања:
    6.696
    Така е Оли, болката е занемарлива во споредба со целта.Јас повеќе се плашам од тоа да не неправилно ја ставам инекцијата па да направам грешка.Сега се боцкав првпат prolutex, ама едвај успеав.дури кога ја вадев иглата ми се извади и малку од течноста.Стварно не ме бива за овие работи:sweat:.Фала ти најмногу за убавото објаснување:*

На Sienna_MK и 0ли им се допаѓа ова.
  9. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.538
    Кога ќе ја вбризгаш течноста, подржи ја малку иглата внатре. Јас до 10 бројам и после вадам. Не се секирај, и мене по малку ми истекуваше од Пролутексот, една капка нема гајле.
    Како ја држиш иглата? Штипнуваш месо и на 45 степени од прилика треба да е иглата, па кога ќе завршиш со течноста полека го пушташ месото, па кога целосно ќе го пуштиш штипнатото, броиш до 10 и вадиш игла. Не го триј местото, не го чепкај. Забележав ако легнам веднаш, не ми излегуваше од течноста.

На eta, Broki5, Sexybaby86 и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.072
    Допаѓања:
    119.105
    Јас во легната положба ја ставав инекцијата, и ништо не ми истекуваше.
    Баш како што ти и објасна убаво на членката, задржуваш игла 10тина секунди па потоа полека ја вадиш од стомакот

На eta, Sexybaby86, Маја Т и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Maci40

Maci40 Активен член

Се зачлени на:
    30 ноември 2019
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    198
    Imam ispitano mila se ..i sega ovoj mesec zdravje ke probuvam prirodno..neznam dali imate nekoi soveti za da zajaknam organizam nekoi suplementi mozebi..

На DakaBaby му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Luni

Luni Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2018
    Пораки:
    1.093
    Допаѓања:
    4.334
    Една и единствeна верувајте и таа најдобро знае да ги реши дилемите овде@Bubce38 :hug:

На eta му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Се зачлени на:
    18 јули 2018
    Пораки:
    1.558
    Допаѓања:
    6.350
    Така е мила, ќе се дружиме после н.г и јас треба да правам дијагностичка па ќе видам како ќе се организирам, сега ќе ги правам рутинските ПАП, брисеви, ехо на матка, сеуште не сум поднела документи за ваучер, сепак треба да чекам и јануари да помине, ама тука некаде ќе бидеме:* :hug:

Мила и јас го делам истиот страв и дилема, цело време мислев дека грешам со фраксипаринот, стварно не бев сигурна дали е правилно ама за втор пат ќе имам друга стратегија, сама ќе си ги ставам:mm: , а пролутекс не ми беше тешко да ги ставам, во полулегната положба ги ставав сите инекции под агол од 45 степени, бројам до 10 и ја вадам иглата8-|. Само напред, се ќе биде во ред, само храбро, ти пуштаме среќа за утре(fingers) :*

На Thallia, Маја Т и 0ли им се допаѓа ова.
  14. Nasta

Nasta Активен член

Се зачлени на:
    6 декември 2019
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    9
    Со среќа мила сегаи со бебчиња наредната година , ако не ти е проблем кои се испитувања ги правеше?јас на трансфузиологија тироидеа, МАНУ и имунологија пред година дена незнам дали треба да се повторуваат или не?

15. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.153
    Допаѓања:
    6.696
    Фала многу Оли, сега за пола час треба да боцкам фраксапарин па ќе пробам така.Ова претпоставувам важи и за пролутексот и за фраксапаринот? Јас ја држев иглата под 90 степени и не го пуштав месото па веднаш ја вадев иглата.значи тука сум грешела.Стварно незнам што би правела без вас :*

16. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.153
    Допаѓања:
    6.696
    Фала мила, сега баш треба да се боцкам и ќе пробам така како што му кажавте.стварно сте ми од голема помош:*

На Sienna_MK му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.153
    Допаѓања:
    6.696
    Навистина незнаев дека треба така.сега ќе боцкам баш како што ми кажавте.Фала најмногу:*

На Alishan30 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Maci40

Maci40 Активен член

Се зачлени на:
    30 ноември 2019
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    198

19. Maci40

Maci40 Активен член

Се зачлени на:
    30 ноември 2019
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    198
    Blagodaram mila..Daj boze ..:hug:inaku mislam deka ne treba da se povtorat tie ispituvanja jas site gi pravev i ana i afa i kariotip i trombo testovi i se ..i na kraj ke izleze na lazarevski deka strarosta e faktor br 1 za neuspeh..neznam ..

20. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.538
    Да, истото важи, не ја вади одма иглата и прво пушти го штипнатото. Може Фраксипарин и на 90 степени, така боцкав долго време, но Пролутекс попоткожно треба, на 45 иглата.

На Маја Т му/ѝ се допаѓа ова.