Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

258 глас(а)
    15,3%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

196 глас(а)
    11,6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

77 глас(а)
    4,6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

110 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

106 глас(а)
    6,3%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

306 глас(а)
    18,1%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

275 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

47 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. Milicka*

Milicka* Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    1.009
    Допаѓања:
    2.589
    @Juni1985 Во Систина скречинг чини 6000, подобро би било да си правиш кај докторот што ти го води ивф, токму како што ти посочи @Bubce38

На Daisy 44, Juni1985 и Luni им се допаѓа ова.
  2. BlackHole

BlackHole Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    121
    Допаѓања:
    721
    Јас користев Macs метода заради машки фактор и тогаш кога ја користевме се доби ембрион, а додека претходните 2 пати само со ICSI ј.к се оплодуваше ама не се делеше понатаму. Ние се одлучивме за Macs заради тоа што кај мене едвај вадат по 1 ј.к и плус машкиот фактор и затоа користиме се што можат нашиве болници да понудат. Не знам кај вас каква е ситуацијата, ама да знаеш Macs во Плодност чини 450е, односно 28000ден. Ако треба да замрзнеш и плус Macs ќе треба да платиш 900евра оти нив ваучер не ги покрива.

И уште ова најдобронамерно ќе го забележам. После секое одење во Плодност пишуваш дека си изнервирана, не знаеш што ќе ти наплатат итн. Се сеќавам дека и првата консултација кај нив стресно ја доживеа, ама сепак се одлучи за таму и кога веќе си влезена во постапка не смееш тоа да си го правиш, доволно е сето останато низ кое поминуваш па уште и самото одење ќе ти прави стрес. Сама знаеш стресот што му прави на нашето тело. Еве јас, претходно и @Alishan30 и не се сеќавам кој друг ама пишуваме искуства од таму и тоа е тоа, го имаш ценовникот и во оваа фаза не знам што друго би ти наплатиле. Прашувај што сакаш ќе ти одговориме. И, опушти се и мисли на убави работи.:)

Последна измена: 22 декември 2019
    На Daisy 44, Luni, ZvezdicaLea и 8 други им се допаѓа ова.
  3. DakaBaby

DakaBaby Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2018
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    213
    A,dali za,sekoj.maski.faktor moze da,se raboti so Maks metoda ili toa,e za odredeni faktori

4. BlackHole

BlackHole Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    121
    Допаѓања:
    721
    Macs методата може кај секој да се користи без разлика за каков машки фактор се работи, ама најмногу ја препорачуваат ако постои висока ДНА фрагментација на спермата. Macs е магнетно селектирање на најквалитетниот сперматозоид за да се оплоди ј.к. Ете кај мене се доби ембрион со Macs, ама ИВФ-то не беше успешно оти немаше имплантација, така што и Macs не е гаранција за успешност, барем кај мене.

На DakaBaby и Daisy 44 им се допаѓа ова.
  5. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.538
    Кога правев скречинг, Трајковски сакаше на ГАК да ме прати за да не плаќам на приватно, но јас не сакав да се маткам таму. Штом ми предложи за ГАК, претпоставувам дека прават, но сакав да ги избегнам оние глупости како што си дошла тука, оди кај докторот што те пратил, па да се натегам со нив таму повеќе само ќе се изнервирав и можеби немаше да завршам работа.

@Spiritus Растат фоликулите и по стоп инекцијата, досозреваат јајце клетките, не остануваат исти.

На Juni1985 и baby fight им се допаѓа ова.
  6. Martka

Martka Популарен член

Се зачлени на:
    8 април 2017
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    4.853
    Девојки кога е најдобро да размислувам за второ бебенце со ивф ќе бидам сигурно,си имам и годинки.Првото ќе ми прави 5 месеци,а и со царски сум.Фала ви и ви посакувам успешен резултат до крај.:*

На Luni, emkaemka, baby fight и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. baby fight

baby fight Активен член

Се зачлени на:
    23 декември 2019
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    286
    Во постапка на инвитро сум.Имам едно дете и сакам второ.Сопругот не сака, мисли дека е стар за второ дете,но јас сум упорна и ја терам постапката.Од утре почнувам со инекции триптофем.Некое искуство за овие инекции дали е подобро сестра да ги става или ќе можам сама и дали под агол некој се ставаат бидејќи ништо не ми кажаа?

8. bebence 22

bebence 22 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2016
    Пораки:
    99
    Допаѓања:
    293
    Devojki denes napraviv test na 12 den of transfer I se pojavi bleda linija mm veli treba potemna da bide izgleda samo jas ja gledam 15770905144488158397364690143492.jpg

На monka_bonbonka, Mimmi39, Anomis11 и 16 други им се допаѓа ова.
  9. baby fight

baby fight Активен член

Се зачлени на:
    23 декември 2019
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    286
    Cestitki.Mislam deka ke bide potemna za nekoj den

На Anomis11 и bebence 22 им се допаѓа ова.
  10. bebence 22

bebence 22 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2016
    Пораки:
    99
    Допаѓања:
    293
    Triptofemot jas go stavav lesno se stavaat vo stomak sama so gi stavav ne mi bese problem

На baby fight му/ѝ се допаѓа ова.
  11. baby fight

baby fight Активен член

Се зачлени на:
    23 декември 2019
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    286
    Ке се престрашам.
    Мене ми рекоа попладне да ги ставам и секој ден во исто време.Кое време ги ставаше ти.Јас често одам на терен низ државава и се мислам дали ќе можам да темпирам време.Треба во фрижидер да се чуваат и незнам дали да ризикувам тој ден кога сум на пат да носам со мене.Ке гледам периодов поретко да одам на терен надвор од Скопје, но пак некој ден ќе морам да одам.Ке земам одмор ако дојде до трансвер и затоа си чувам денови и сега ми е најгусто со работава со 31.12 а после следниот месец ми е порелакс на работа.

12. bebence 22

bebence 22 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2016
    Пораки:
    99
    Допаѓања:
    293
    Mene mi rekoja navecer of 7:30 do 8 da bide stavena I sekoja tocno navreme ja stavav bas I togas od rabota so idev pa taman mi odgovarase vremeto ajde so lesno da to bide poveke folikuli da imas

На baby fight му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.153
    Допаѓања:
    6.696
    Девојки мене ми е 4 ти ден од трансфер.(без да го бројам денот на трансфер).Пробав да не мислам на ништо и да не барам симптоми ама неможам:) Апсолутно ништо не чувствувам.Трансферот ми е на едно ембрионче-бластоциста.Ве молам кажете ми дали имавте/немавте било какви симтоми и доколку да од кој ден ви започнаа? Не било лесно и ова да се седи само по дома и да се мисли:D

На monka_bonbonka, Broki5, Daisy 44 и 4 други им се допаѓа ова.
  14. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.925
    Допаѓања:
    111.379
    Ако одиш преку фонд со ваучер, ќе можеш да поднесеш документи кога бебето ќе има 18м, порано не може. А доколку сакаш на приватно најдобро е консултација со твоите доктори, па тие ќе ти посочат кога е најдобро да почнеш.
    Секако бидејќи си царски барем 1г нека мине, па таман +9м и ќе изгуркаш +/- до 2г, бидејќи препораките се од еден до друг царски да има разлика минимум 2г :)

Мене ми се ѕирка, прелева уште една линиичка, во живо сигурно е повидлива, па чим и ти ја гледаш сигурно е таму.
    Маживе горе-доле најчесто се ќорави, батали го :tmi:
    Честитки, сега оди боцни се за бета :l:

На kukla21, Anetaoh, Anomis11 и 5 други им се допаѓа ова.
  15. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.153
    Допаѓања:
    6.696
    За ден два сигурна сум дека ќе биде повидлива.Со среќа и да биде најтемна што може да биде:D:hug:

На Luni и bebence 22 им се допаѓа ова.
  16. bebence 22

bebence 22 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2016
    Пораки:
    99
    Допаѓања:
    293
    Да во живо е повидлива мислам утре уште еден да направам оти овој не беше со прва мокрача а пак во среда да направам бета на 14 ден таман ќе биде дај боже да биде

На monka_bonbonka, Anomis11, Thallia и 3 други им се допаѓа ова.
  17. Melek 36

Melek 36 Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2017
    Пораки:
    390
    Допаѓања:
    1.045
    Со упат од матичен гинеколог во Авицена и Синелаб не се плаќа, ама ти кажуваат само бетата дали е позитивна или негативна. Со вредност е 700 денари

18. bebence 22

bebence 22 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2016
    Пораки:
    99
    Допаѓања:
    293
    Фала Маја се надевам утре повидлива ќе биде сабајле од забуна првиот тест кога го направив (facepalm)кој знај кај ја турив урината и не излезе ништо ниедна линија од возбуда кој знај што направив:?::sweat:

На Маја Т му/ѝ се допаѓа ова.
  19. maaitka

maaitka Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    456
    Допаѓања:
    3.999
    Мој совет ти е воопшто да не мислиш :) гледај некој филм или серија или книга читај и не барај сиптоми сите сме различни. Јас тие денови се замарав со една серија и само мислев што како ќе биде за филмот и воопшто не помислив за сиптоми и позитивен тест. Така полесно ќе поминат деновите :hug:

На Маја Т, Sienna_MK и 0ли им се допаѓа ова.
  20. Luni

Luni Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2018
    Пораки:
    1.093
    Допаѓања:
    4.334
    Добро жени ова Анита сестрата на Др Лазаревски никако да ми крене телефон, ми дојди во саботата ѕвонев да и кажам денес пак цел ден ѕвонам ни трага ни глас во ивф центарот ѕвонев им кажав им оставив контакт као демек ке го прашаат докторот за кој ден да одам и ке ме барат пошто анита не е на работа и пак никој не ме побара а денес трет ден од циклус како се нервијам што ако треба да почнам со терапија абе кај мене секогаш е комплицирано

На Daisy 44 и Маја Т им се допаѓа ова.