Јас на секое видување со било кој гинеколог све ова прашање го поставувам . Мм почна да ме кара веќе. Као за парите ми било, на ова ли ќе сум штедела. А мене навистина ме интересира. Конкретно појаснување Не сум добила. Знам една пријателка која не беше во можност да купува пролутекс , уште на почетокот го 'излажа' др Лазареваки дека имала како алергија од пролутексот. Одма и го замени со Депо. Она дури и му рече- Ама докторе, да Не не успеам само со депо?! Исто е , и рекол. Прогестерон е и тоа. И ај сега де. Инаку, успешна бременост имаше
Ајде сега со срекја во петок, и за две недели да ни се пофалиш со висока бета . Јас па како терапија имав прогестерон депо односно lentogest. Тие се исти како прогестерон депо 250 мг и се ставаат секој трети ден. Јас самата си посакав пролутекс, зошто ако примам прогестерон депо треба да одам до амбуланта секој трет ден Така овие им го зедов редот сама си се буцкам. Од болницата ми кажаа нема проблем кој ги сакаш ти тие, само ми напоменаа секој ден во исто време да ги ставам.
Јас пак никогаш не сум препрашала за терапија досега, што ќе ми дадат-тоа. Малку и наивно од моја страна изгледа, ама се си верувам дека ако се побунам за нешто може сама ќе си ја сменам среќата, при изборот и затоа си ќутам. Кринон гел и јас користев, исто и пролутекс и цетротиде. Скапи се, знам ама ако треба и ќе се позајмам само да не му го менувам планот на докторот. Наивно е ова знам, но поинаку неможам
Ајде со среќа и со лесно.Истата терпија ја имав и јас.Прогестерон депо ми дадоа после трансфер но имам и пролутекс.
Извини не можам да те разберам, ти извадоа 15 ј.к? А најдоа само 1 сперматозоид да оплодат 1 ј.к? Ако е така, дали ти понудија барем да си ги замрзнеш останатите ј.к за некој нареден обид за второ дете на пр. за да не поминуваш низ ова пак? Со среќа!
И јас исто, сепак полесно е кога ќе послушаш За витамини и друга алтернативна медицина знам сама да си одберам најдобро ама пак со потврда од докторот.Само да биде се ќе направиме како што ќе ни кажат.
Devojki prasav vo fondot, i navistina prolutex ne se refundira. Ne e vo pozitiven spisok na apcina koi se refundirat. Mojot ginekolog sigurno gi izmesal kartite ama toa e.
Јас поднесов 2д,3д и 4д.Имав најпрво само 4д извештај со сликички од Петаноски а после Трајковски ми даде и 2д и 3д со слики.Знам дека на страната на фзо пишува само 4д, ама ако можеш напрај си и 2д и 3д.
Jas odnesov samo izvestaj od 4 d od zaharieski ohrid.ama mi rekoa deka vo izvestajot ce ima i za 2d. I taka pominav bez nikakov problem
Петокот одобрен саботата писмото стигна... обично е препорачано бидејки има 7дена рок на жалба ако нешто се жалите и сл... 3д... на гак правев со опис и сликички ( и баш докторкава искоментира дека битно е сликички и опис да има 2д е обичното ехо а 5д што го велиме ние само на трудни го праеле за плодот да се види од сите страни)
А која е разликата помеѓу прогестерон депо, пролутекс и кринон? Сите ја имаат истата улога така? Зашто на некој даваат само кринон, на некој плус пролутекс или птолутекс и прог.депо.. не ми е јасно. Еве јас само кринон примам навечер, на другите 2 девојки со мене што правеа пункција и трансфер им даде плус пролутекс покрај кринонот.
Мила ти дадоа ли објаснување за неоплодените, те советуваа ли нешто? Каде правеше пункција? Дај боже трансфер да има на едната и да биде вредна!
Едно ако е вредно доволно е, сите барем за едно се бориме... Нека се оплоди и дели правилно, дај Боже. Стискаме палци и те чекаме со убави вести. Не губи надеж и верба
Пецак нема 4 Д ехо ,само Љушев во Охрид добиваш цел извештај со сликички 2000 ден е. Јас секогаш од кај него сум праќала никогаш не ме вратиле за никакво друго ехо . Пецак има или 2 или 3 Д ,незнам точно