И мене матичниот ми рече дека не ми треба 3 д, 4 д за втор ваучер зашто не било потребно, го имале од претходно, и само напиша извештај. Во понеделник ќе одам да ми ги испринтаат сите прегледи, па што ќе ми дадат тоа ќе поднесам. Многу среќа на сите во новата година.
Devojki moeto junace dobro se razvival samo sto mi se javi embriologot i utre me ceka za embrio transfer
Ете така, утре ќе си легне во мешето на мама Мила со лесно утре, сега можеш малку да се опуштиш, не ти треба стрес сега
Junaceto definitivno ce lici na mama silen i ne se predava lesno. Ovoj pat imam doverba deka ovoj ce im stavi kraj na moite maki, moite solzi koi sami izleguvaa koga sekoj doktor koga ce ni gi videse rezultati i ce ni recese deka so ovoj spermogram tesko deka ce dojdite do embrion i do dete kako da e nasiot pat lesen pa tie da ni go olesnat uste povece. Ama site nie tuka sto sme , sme najsilni zeni i sigurna sum deka eden den site ce uspeame
Zdravo drvojki, Pred nekoj den procitav za DNA fragmentacija na sperma deka ne e tolku bitno tuku dijagnozata na spermogramot. Posle mnogu pregledi, konsultacii so specijalisti I embriolozi i Jas konecno razbrav deka e mnogu vazno da se napravi DNA testot. Dovolno bese eden razgovor so covek koj ima vreme za svoite pacienti I gi razgleduva site opcii za uspesno IVF. DNA fragmentacijata na sperma dava rezultati za “damage” t.e procentot na ostetuvanje na spermata Ili naj ednostavno % na kvalitet na spermata. Kolku e povisok % na fragmentacija tolku e ponizok kvalitetot na spermata I e pricina za neuspesna fertilizacija na j.k, neuspesno IVF, missed carriage itn. Kaj nas vo MK retko koj IVF specijalist gi bara I gleda rezultatite od DNA fragmentacijata I samo go gledaat rezultatot od spermogramot. Koga se zemaat vo predvid I dvata rezultati togas embriologot odlucuva deka naj dobro e da se primeni MACS metoda so cel magnetno da se selektiraat naj kvalitetmite spermatozoidi vo slucaj na tezok maski faktor I posle ICSI za uspesna fertlizacija na j.k. Moj sovet do site do kolku imate moznost napravete DNA fragmentacija na spermata, MACS metoda za fertlizacija I Embryoscope kade embrionite se cuvaat vo time lapse inkubator bez da se vadat nadvor za evaluacija. Site drugi opcii primer Embryoglue, Intralipid infusion, PICSI, endometrial scratching itn nema potreba da se pravat. Veruvam ima slucaevi kade I ovie metodi vrodile so plod no sepak ne se zadolzitelni da se pravat. Se izvinuvam za dolgiot post samo sakav da spodelam so vas sto informacii dobiv okolu DNA fragmentacijata. Pozdrav od Doha
Девојки кога најрано правевте тест за бременост (домашен или преку крв) од трансфер.И дали има врска тестот со тоа дали е направен трансфер на еден или два ембриони (односно да покажува порано во случај на два ембриони).Станувам многу нетрпелива
На 6 ден од трансфер попладне направив домашен тест од најевтините и излезе бледа втора црта, а утредента, на седми ден бетата беше 79,9. Трансферот беше со едно ембрионче бластоциста.
Јас си купив од тие најефтините и си почнав од 5 ден ама мислам дека бледа линија ми покажа 8 ден ама на 5 ден трансфер и близначка брененост.