Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,7%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

312 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 глас(а)
    0,6%
  1. Luni

Luni Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2018
    Пораки:
    1.093
    Допаѓања:
    4.334
    Јас правев пункција без анастезија пред неколку месеци сакав на природен циклус да правам ивф но неуспеав истрпив болка али за жал имав празен фолекул така да ке ја издржам болката штом е за болка силна сум но кешки да го нема на следниот циклус...

На eta му/ѝ се допаѓа ова.
  2. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Зошто... :(
    Жал ми е, немам зборови...

3. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.776
    Допаѓања:
    4.605
    Е зошто де.Чудно што 11години и пет инвитра ниту еднаш имплантација....

Ама дали ако имаш нормално ниво на тсх значи немаш антитела ,или тоа е независно едно од друго.

Последна измена од модератор: 10 јануари 2020
    На Маја Т, Daisy 44, Kris80 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Martka

Martka Популарен член

Се зачлени на:
    8 април 2017
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    4.855
    Мила прво бев кај Трајков(но др-от мене не ми помогна и добив совет да одам на планина) и јас се запрашав-Кој мене ќе ме ослободи од работа?.Потоа бев кај др.Петличковски(душа од човек и одма ми рече дека причината ми е тироидата,и така беше.Овие доктори се на имунологија на клиника,кај нив правев крвен тест кој ми покажа високи антитела.Потоа отидов на ендокринолог и преку крвна вредност(сите вредности на тироидот каде пак ми покажа високи антитела),а тсх-то варираше од 1-3,беше во дозволено,но идеално било 2-2,5,пијам еутирокс.После двете неуспешни бремености,ги направив сите испитувања.Можда и е причината и имплатанцијата,но кога проверував бхсг во бременоста ми беше над 1.000,во 3-4 недела,и беше формирана кесата во матка,но кога ќе дојдеше да се формира ембрионот,ми се случуваа спонтаните 5-6 недела.

На Daisy 44 и bebaa им се допаѓа ова.
  5. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.776
    Допаѓања:
    4.605
    Фала ти.Значи вредноста на тироидната сепак ти била нормална.Е ништо тогаш да барам упут за на имунологија и да испитам антитела на тироида.

На Spiritus и Martka им се допаѓа ова.
  6. ∆ena✓%

∆ena✓% Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2019
    Пораки:
    329
    Допаѓања:
    1.135
    Ako se sekavam dobro i tebe primolut nor ti dadoa? Mislam deka se mnogu jaki pa ke zavrsat rabota. Doktorot mi rece bolkata e kako osa da te kasne taka da i ne e strasno pa plus i punkcija si imala ne se sekiraj.

7. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    И на Ендокринологија се испитуваат, јас таму ги проверувам.
    Ендометриумот каков ти е? Си испитала нешто во врска со него?

На eta и bebaa им се допаѓа ова.
  8. ∆ena✓%

∆ena✓% Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2019
    Пораки:
    329
    Допаѓања:
    1.135
    Mila, samo socuvaj si ja silata kako i do sega :hug: doktori i kliniki sigurno menuvas, eve i antitelata ke gi ispitas i ke bide, mora da bide. Ne mozam ni da zamislam kako ti e ama mora da sme silni. Ufff kolku me potresuvaat vakvi prikazni ;(

На Martka, Daisy 44 и natasam им се допаѓа ова.
  9. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.776
    Допаѓања:
    4.605
    А што да се испита.Сакав со биопсија да испитам заборавив како се викаше за бактерии да не има,ама незнам оти не направив.Инаку добро се задебелува секогаш,а имам направено и скречинг за предпоследното.

10. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Не само за бактерии, туку да се види и како созрева ендометриумот и дали клетките одговараат за тој дел од менструалниот циклус. Да не созрева порано или подоцна, па да се греши времето на трансфер. Ова чисто размислувам бидејќи си немала никогаш имплантација и што ми предлагаа да се направи.
    И кај мене проблемот беше имплантацијата, правев биопсија и излезе дека е во ред.
    Успешно беше инвитрото кога почнав Еутирокс да пијам, примив две инекции Арвекап (по една месечно), Атосибан и Дијазепам пред трансфер. Тоа беше разликата од претходните обиди. Скречинг и кај мене не помогна.

На bibiiii, eta, emkaemka и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.158
    Допаѓања:
    6.700
    Мислам дека е независно, кај мене тсх беше нормално а и немав тироидни антитела.Мој совет е ако можеш земи си упат за на имунологија.Ќе објасниш таму дека си имала неуспешни ивф и они ќе ти дадат се што треба да испиташ.Постојат и многу други анти тела кои можат да прават проблем не само тироидни.Јас уште на почеток ги направив овие испитувања иако немав почнато со инвитро.Откако ќе ги земеш резултатите ќе се видиш со др.Петличковски.Мене за него исто ме советуваа тука на форумот и навистина е прекрасен доктор, се ќе ти објасни доколку има било каков проблем.

На Martka, eta и Sienna_MK им се допаѓа ова.
  12. Martka

Martka Популарен член

Се зачлени на:
    8 април 2017
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    4.855
    Да мила испитај си што ти фали да си начисто и кпга ќе отидеш как доктпрот со соте документи ќе знае што и како,зошто секоја од нас е индивидуа,ист организам нема.Некогаш чарето е 5 пари и што вика мм коцките да се поклопат и ќе биде ок.Ти посакувам успех

На Sienna_MK, Meckicja и Luni им се допаѓа ова.
  13. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    4.998
    Допаѓања:
    34.764
    Мила каде правеше биопсија?

14. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.158
    Допаѓања:
    6.700
    Оли кога правеше биопсија на ендометриумот?Мене кога ми рекоа дека прогестеронот ми е висок, баш прочитав дека тоа значи дека ендометриумот созреал порано и затоа изостанува имплантацијата.Денес бев кај др.Трајковски за да се договориме за второ инвитро со замрзнати.Ме плаши пак ова со прогестеронот и незнам дали би било добро сега и јас да направам биопсија.

15. BlackHole

BlackHole Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    121
    Допаѓања:
    721
    @Angie77 Нема доволно научни истражувања да го поткрепат ефектот на NK cells врз ембрионот. Имунолошкиот систем кај човекот е многу сложен и тешко се утврдува врска помеѓу повторувачки неуспешни ивф и NK cells. Не сум јас некој експерт, ова ми е од разговори со доктори и ембриолози. Ако има некој други сознанија нека ме поправи.

Прво – има 2 вида: периферни NK cells кои циркулираат во крвта и се борат против вируси, абнормални клетки итн., и NK cells кои се наоѓаат во матката, ги викаат uterine NK cells и за кои сеуште не се знае точно нивната улога, освен дека ја подготвуваат матката да го прифати ембрионот. Затоа и се испитуваат и преку крв и со биопсија на ендометриум.
    Второ – самото тестирање е контроверзно од причина што нивниот број брзо се менува во зависност од многу фактори: ден од циклусот, присуство/отсуство на болест во дадениот момент, време, возраст итн.; нема точно утврдени правилници за референтни вредности; не се знае каква е врската помеѓу NK cells во крвта и неплодноста. Значи може да имаш покачени NK cells во крвта ама не се знае точно како и дали тоа влијае на ембрионот.

Има неколку студии за тоа дали интралипидна инфузија или интравенозни имуноглобулини, кои ги даваат при покачени NK cells, помагаат за успешно ивф и некои велат да, некои не, и малку се за да се утврди поврзаност. Водечки експерти од В.Британија, пионери во ивф не препорачуваат вакви испитувања. Се се сведува на искуства на одредени клиники и доктори, еве на пример на @Martka докторот и препорачал и можеби тоа и помогнало. Исто и на @Milicka* која кратко и јасно кажа, може е од тоа, а може се склопиле коцките.
    Интралипидите не се нешто ново што исклучиво се користи за ивф, тие се даваат 60тина години наназад кај пациенти после операции, предвреме родени бебиња, а последниве 10тина год. некои клиники ги даваат при ивф. Кај нас, од она малку што го знам, мислам дека ги препорачуваат после повеќе неуспешни ивф особено ако имаш спонтани и биохемиски и не знам дали сите клиники, и како @Bubce38 што кажа, некои превентивно ги даваат оти може да помогнат.
    Ако има време некој да чита еве линкови, овие се поразбирливи статии
    https://www.yourivfjourney.com/natural-killer-nk-cells-fertility-fraud/
    https://www.verywellfamily.com/natural-killer-cells-and-infertility-4177406
    https://www.ivfbabble.com/2019/05/uterus-battle-zone/#
    Кликнете на линковите во самите текстови ќе ве одведат до истражувањата.
    Не се сеќавам дали во Прага ти ги препорачаа овие испитувања или сакаш на своја рака да ги направиш? Ако си веќе во постапка не знам дали може сега биопсија да правиш? Прашај си таму и види што ќе ти одговорат и не се оптоварувај со испитувања што клиниката не ти ги предложила.
    Со среќа!

На Spiritus, Martka, Маја Т и 6 други им се допаѓа ова.
  16. Angie77

Angie77 Популарен член

Се зачлени на:
    13 септември 2019
    Пораки:
    441
    Допаѓања:
    1.708
    Fala BlackHole ke razgovaram so doktorot vo Praga I vidam sto ke predlozi. Ne sum vo postapka zdravje vo mart. Pozdrav

На BlackHole му/ѝ се допаѓа ова.
  17. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Во Њуборн ми зедоа примерок и го однесоа во лабораторија, заборавив како се вика, таму кај Државна има една.
    Ја правев после втор неуспешен обид.
    Што ти вели Трајковски за прогестеронот? Претпоставувам за трансферот ќе оди со долг протокол и така хормоните ќе бидат под контрола, докторот ќе дава терапија за соодветно да се задебели ендометриумот. Можеби нема потреба да правиш биопсија, со самиот долг протокол прогестеронот ќе се качува кога ќе почнеш да примаш прогестерон пет дена пред трансфер (ако вратите бластоцисти).

На Маја Т му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.534
    Допаѓања:
    4.282
    Zdravo,
    Dali ima nacin da se vidi dali se prazni folikulite pri nekakov pregled ili samo otkako ke se punktiraat?
    Dali moze da ima dobri jajce kletki, a sepak da ne se oplodat? Sto bi bila pricinata? (Spermogram perfekten)..
    Denes pravime punkcija i mi e strav od rezultatite..
    Dali sekoj den se javuva embriolog za da izvesti do kade e rabotata?

На Маја Т му/ѝ се допаѓа ова.
  19. marijamarkoska

marijamarkoska Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2017
    Пораки:
    1.296
    Допаѓања:
    2.350
    Девојчиња ве молам за инфо за вит Д и АМХ. Каде се прави на клиника? Од каде треба упат? Дали само во одреден дел од денот зимаат крв?

20. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.158
    Допаѓања:
    6.700
    Така ми рече и Трајковски, да се видиме следниот циклус и дека на 21 ден треба да примам инекција депо. Верувам дека тоа е долг протокол. Баш ми рече дека можно е и прогестеронт цело време да бил проблем зашто и природно ми е повисок. Јас дека сакам се да направам пред следно инвитро затоа и прашувам. Се надевам дека со долг протокол ќе биде како што треба. Фала многу Оли.

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.