Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 vote(s)
    15.2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 vote(s)
    11.5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 vote(s)
    2.0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 vote(s)
    1.2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 vote(s)
    5.7%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 vote(s)
    4.7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 vote(s)
    6.5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 vote(s)
    6.2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

312 vote(s)
    18.2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 vote(s)
    16.3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 vote(s)
    1.9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 vote(s)
    0.6%
  1. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

На клиничка биохемија можеш да испиташ. Земаат крв и после 10 ч ( јас бев околу 11 ипол).
    Упат можеш од било кој специјалист ( јас имав од невролог).

Само на самата пункција може да се види дали фоликулот има јк или е празен.
    А дали јк е 'добра' тоа никој не може да ти каже.
    Се јавуваат ембриолозите секој ден да те известуваат како оди оплодувањето и развивањето на ембрионите

Last edited by a moderator: Jan 10, 2020
    Luni, Izzy_0504 and Thallia like this.
  2. Маја Т

Маја Т Популарен член

Не постои начин да се види дали фоликулите се празни или не, пред да се пунктираат.Јајце клетките може да бидат зрели и незрели, а може некои да се оплодат, некои не. Ембрионите исто така може да продолжат да се развиваат а може и да застанат во развој. Во секој случај верувам дека ќе имаш добри јајце клетки и верувам дека ќе добиете добри ембриони.Не може сите да не се добри и да не се оплодат а и сите да се оплодат, иако има случаи кога сите добиени јајце клетки се оплодуваат.Најважно не се измачувај со ова, секако дека ќе добиете добри ембриони.После пункција ќе ти кажат колку јајце клетки се добиени а ембриологот се јавува следниот ден да ти каже како оди оплодувањето. Првиот ден мене ми кажаа дека имам 5 оплодено за следниот ден да ми кажат дека има оплодено уште плус две. Ако се чуваат до петти ден, ембриологт ти се јавува секој ден освен четврти кога ембрионите не се отвараат.Најважно од се, не мисли на лошо, се ќе биде како што треба.Знам јас како се чувствував пред пункција и многу добро те разбирам.Мисли на тоа само дека ќе добиете убави ембриончиња:):hug:

Meckicja, Luni, BlackHole and 5 others like this.
  3. eta

eta Популарен член

Не е лошо биопсија на матка да си направиш.
    Мене после третото неуспешно ин витро ми направија биопсија и ми открија хроничен ендометритис ( воспаление на ендометријумот), предизвикан од бактерија.
    Се лечи со антибиотици.
    Докторот тогаш ми рече, не може да се имплантира плодот, во таква нездрава средина.
    И навистина после само два месеца останав природно бремена.
    Е сега имав спонтан абортис, но тоа си е друга приказна.
    Битно, после биопсијата, прв пат кај мене дојде до имплантација.
    Инаку исто и кај мене секогаш добро се здебелуваше ендометријумот.
    А што се однесува за интралипидната инфузија, сакав и јас превентивно пред трансфер, но докторот беше скептик дека нешто ке помогне.
    Ми рече дека тоа се протени од јајце, и пред тоа треба низа испитивања да се направат, за да не дојде до некоја алергија, бидејки секој организам си е различен.

Last edited: Jan 10, 2020
    Spiritus, bibiiii, 0ли and 6 others like this.
  4. bebaa

bebaa Популарен член

А каков упут да земам од матичната и за каде.И колку пари е. @Маја Т од општа матична или гинеколог треба да земам упут.И кој треба да наведе за кои антитела да се испитаат ако одпосле се гледам со Петличковски.А и колку пари се тие испитувања одприлика.
    @Martka на државна неможам да ја примам таа интралипидна немаат?

Маја Т likes this.
  5. Martka

Martka Популарен член

Интралипидната инфузија беше околу 3 илјади и нешто(околу 50евра),е ама лежењето ме одра околу 7 илјади и нешто и се лежи 5 часа,дека многу полека тече,и после си одиш домче.Не ноќеваш,само денски е.Лежев двапати и ме чинеше дупло.Ја примив на денот на трансферот првата и втората две недели по позитивен тест.Ако ти треба точна сума,ќе побарам во документите и ќе ти пишам.Овие суми се 2018 година и не би требало да се поскапени.Вкупно платив околу 14 илјади само лежењето и двете интралипидни околу 6 илјади денари.Но ако примаш една околу 10 илјади би требало да биде.Ова во систина,ако не грешам прават и во њу борн и може да е поефтинко.Ти посакувам успех мила

Daisy 44 and Bubce38 like this.
  6. Маја Т

Маја Т Популарен член

Мене матичниот гиниколог ми даде упат за имунологија, она ништо не напиша што треба да се испита, мислам дека беше само дијагноза стерилитет. Отидов прво во зградата на имунологија, таму се видов со една девојка (дали беше докторка навистина незнам). Она ми напиша на ливче што да испитам. Пишуваше да се испитаат генетски мутации, антитела и хла типизација.За сопругот само антитела и хла типизација. Со тоа ливче отидовме да ни земат крв (црвени бараки, ќе ти објаснат точно каде). Искрено не памтам точно колку плативме, ама знам дека за генетски мутации и антитела платив околу 2000 и нешто денари. Хла типизацијата е поскапа ама доколку се запишете во регистарот на дарители на коскена срцевина е бесплатна.(Колку навистина е од корист да ја правиш незнам). Ги чекавме резултатите околу недела дена за антителата, две недели за генетски мутации и околу два месеци за хла типизација. Ти даваат тел број, им пишуваш па они ти пишуваат кога ти се готови резултатите. Со последните резултати им пишав дека сакам да се видам со др.Петличковски, па ми вратија кое време да отидам на Имунологија.Извини многу се распишував, ама со цел колку можам да помогнам:)
    Едит: Заборавив да напишам за сопругот, доколку и он прави испитувања ќе треба упат и за него од општ матичен лекар само со дијагноза стерилитет, мислам дека беше n96.

Spiritus, natasam, 0ли and 3 others like this.
  7. eta

eta Популарен член

За каков упут да побараш, навистина не знам да ти кажам, бидејки јас правев во Грција.
    Првиот пат ми земаа примерок кога ми правеа хистероскопија, па после месец дена по завршувањето на антибиотиците, ми правеа биопсија со пипета.
    Тоа беше на обичен гинеколошки стол, воопшто не е болно.
    Пред интервенцијата ми рекоа само брускопан да се напијам, да ми се опуштила мускулатурата на матката, и навистина не осетив ништо.
    Разговарај со матичната, сигурно ке знае каде да те упати.

Кога бев на консултација летово кај др. Глужанова во Њу Борн, ме прашуваше накој начин ми ја правеле биопсијата во Грција, кога и реков со пипета, мислам дека ми рече дака и тие на ист начин прават.
    Можеш телефонски и таму да прашаш.
    Можеби не ја разбрав добро, но мислам дека ми рече оти прават.

Spiritus, 0ли and bebaa like this.
  8. bebaa

bebaa Популарен член

Па добро јас сами антитека треба,хла незнам што е и дали имам испитано,ама генетски имам.

Маја Т likes this.
  9. Martka

Martka Популарен член

Нажалост не може мила.Јас сакав да ја земам од систина и да ја примам било каде низ клиниките,но и самите клиники не се нафаќаа да ми ја дадат,затоа што се прима под надзор.Кај нас систина и мислам дека и њу борн ја даваат,на клиника немаат,е сега да видиш во ремедика.Ова беше во 2018година.Можеш да си прашаш ако нема из

bebaa likes this.
  10. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Има и на клиника интралипидна.
    Ама многу е комплицирано да дојдеш до неа.
    Инаку може и во друга болница да се прима. Барем мене така ми кажаа, дека би ми ја дале. За во Систина кажувам.
    И во Плодност ја даваат, ама таму чинам 8.000 ден ми беа рекле, пред година дена ова.
    @bebaa мислам дека со покачени антитела и извештај од интернист и гинеколог можеш и на клиника да ја земеш. Т.е ако 'сакаат' би ти ја дале.

Martka and bebaa like this.
  11. Маја Т

Маја Т Популарен член

Тогаш кога ќе отидеш на имунологија со упат од матичен гиниколог и дијагноза стерилитет, ќе кажеш дека сакаш само анитела да испиташ и они ќе те упатат.Многу се фини и љубезни на имунологија. јас дури отидов порано од терминот и ми рекоа дека нема проблем, може во било кое време.Тоа се и други видови на анитела не само тироидни. Ако ти е само за антитироидни можеш и на другите клиники, не мораш на имунологија. Во секој случај нема да те кошта многу и би требало за брзо да имаш резултати. Јас чекав околу една недела тогаш за антитела.

bebaa likes this.
  12. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Vi blagodaram

Vi blagodaram mnogu na ubaviot odgovor i ubavite zelbi.
    Se nadevam na pozitivni odgovori za site nas tuka

Маја Т likes this.
  13. Маја Т

Маја Т Популарен член

Колку ми е жал, не видов дека си објавила.Најважно од се, нема да се откажеш:hug:

bebaa likes this.
  14. Martka

Martka Популарен член

Епа тогаш ако ја има на клиника борете се и досаѓајте и мислам дека ќе успеете,навистина инфузијата може човек да си ја дозволи,ама лежењето стварно е многу.Но што е тоа е.Јас морав така,а вие мили мои ако имате избор поминете поефтино.

Беба еве сподели бубче,ја давале на клиника,ако ти препорача доктор и ако треба да ја примиш,прими ја таму и да поминеш поефтино,за лежење да не даваш толку пари.

Никако откажување.Еден ден сите ќе успеете мили мои.Се,се само откажување НИКАКО

Daisy 44, Broki5, Thallia and 4 others like this.
  15. princess5

princess5 Форумски идол

Девојки лавици ме замисливте со биопсијата на ендометриумот... јас до крај на месец треба да правам дијаг.хистероскопија... за време на зафатот би можела да ми земат и примерок или мора после некое време ? Некако како се ближи времето малку не ми е сеедно...

Sienna_MK and eta like this.
  16. eta

eta Популарен член

Штом ке правиш дијагностичка хистероскопија, за време на хистероскопијата можат да ти земат и примерок за биопсија на ендометријумот.

Sienna_MK and princess5 like this.
  17. bebaa

bebaa Популарен член

Јас сега видов во документите што сум испитувала дека имам во хемолаб направено антитела на тироидна,лупус со некои други,и во ред се.Само некои системски АССА ми биле покачени,за што и Лазаревски и Трајковски а и трансфузиолозите рекоа дека не биле битни и страшни се покачувале при настинка.Ама други сепак сакам да испитам.Ке одам на имунологија и прво со имунолог ке разговарам со сите документи па нека каже што ми фали и кои антитела не ми се испитани.

18. BlackHole

BlackHole Истакнат член

@eta Првиот пат при хистероскопија ти зеле примерок во сала, а вториот пат кога правеше биопсија во ординација ти правеа или во сала во стерилни услови? Оти мене откако ми спомнаа ембриолозите за ЕРА тест ја прашував матичната за биопсија на ендометриум и таа ми рече стерилни услови треба заради ризик од инфекција, а исто и една членка од тука рече матичниот гинеколог истото и го рекол, ај те молам ако можеш одговори, баш ме интересира каде се прави.

eta likes this.
  19. eta

eta Популарен член

Мила вториот пат, ми правеа после терапијата со антибиотик, за да видат дали е исчистено. Тоа беше во ординација на обичен гинеколошки стол со пипета.
    Значи те отвараат како кога ни земаат брис, и ја ставаат пипетата.
    Тоа е нешто како тенка, долга, стаклена цевка. Со неа влегуваат во матката и земаат мал дел од ендометријумот.
    Не знам зошто матичната вели дека може да дојде до инфекција?
    Немав ни крварење ниту пак болка осетив.
    Некогаш кога ми земаат брис, ми е поболно, отколку таа постапка.

0ли and BlackHole like this.
  20. cipiripi

cipiripi Истакнат член

Девојки сакам да ве прашам дали некоја знае колку пари е испитување тромбофилија во гак со упот и кариотип во ману и за мене и за сопругот