До каде стаса науката, што нема веќе, направена е и вештачка матка, нешто како на пример во аквариум да расте бебето, доколку мајката не може да го износи. Само уште не им е усовршено, мислам дека јагне или прасенце пробуваат сега да добијат за почеток на тој начин, читав уште лани за ова некаде. Во Австралија научници добија ембрион од една жена само, без маж, замисли до каде е се стигнато, само што тоа е веднаш прогласено за неетички начин на добивање потомство (за што комплетно се сложувам дека е), а можеби во подалечна иднина и ќе се применува. Така да за дозревање ј.клетки во лабораторија ми е најмалку чудно да има успешна метода. Го најдов еве го.
Лани во октомври правев лапороскопија ги одстранија тубите,оваа година во ноември се породив Значи ин витро можеш да правиш уште нареден циклус, јас правев после 3 месеци, бидејќи чекав ваучер.И јас бев многу разочарана кога ми кажаа хидросалпинг,се надевав дека барем една туба ке остане.Значи ако се проблем само тубите,шансите за успешно ин витро се многу големи
Во ивф постапка за ништо нема гаранција, инаку 100% ќе беше успешноста. Ама науката оди напред и пронаоѓа нови методи за да се зголеми успешноста на ивф постапките, и Macs е една од нив. Со неа се оптимизира машкиот фактор, не знам дали вие сте со машки фактор, најдобро разговарај си со докторот кај што ќе правиш ивф, тој ќе те упати. @Angie77 Што е ова Fertile selection? Ништо не можам да најдам за таква метода по интернетов. Или само ти ја спомнаа на консултациите без некое детално објаснување? Гледав на страната од Prague FC ги нудат стандардните ивф методи, Picsi, Macs..., други методи не се спомнуваат. Мислев дека нема паралела на Macs за сперма со висока ДНК фрагментација, дека велиш Macs ја избегнуваат за сметка на новава метода.
I mene mi e cudno da cekaat embrioni Da ama j.k ne e logicno, folikulot ima Ili e prazen. Da imaat nova metoda samo ne se sekavam tocno na imeto nesto fertille I Jas barav na Internet ne najdov nisto. Sega cekam Da mi pratat info okolu postapkata ja koristat veke 7-8m, prilicno nova. Sboruvase dosta za nea specijalistot I koi se prednostite vo sporedba so MACS. Da popravam kaj nas IVF specijalistot ni preporaca Da ne pravime MACS, inaku spermata ne e so visoka DNA fragmentacija tuku imame mal broj, mala podzviznost. Ke spodelam Koga dobijam info okolu novata postapka
Не го чекаат фоликулот да создаде јк, туку јк што ја пунктирале а не е дозреана до стадиум за оплодување ја чекаат да созрее. Пребарај in vitro maturation, така се вика постапката.
Пунктираниот фоликул има или зрела или незрела јајце клетка. Еве го делот на страницата од Систина што пишува за досозревање: ,,IVM (ин витро матурација) дава поголема можност за успех кај жените кои се во постапка на БПО во случај на полицистични јајници и кај претходно неуспешни ИВФ обиди. Кај пациентките со оваа дијагноза е многу тешко да се постигне овулација, т.е. потребни се повисоки дози на хормонска стимулација со што често се предизвикуваат низа несакани ефекти и компликации ( најчесто т.н синдром на хиперстимулација...). Со цел да се избегнат несаканите ефекти од хормонската стимулација, кај пациентките со полицистични јајници, без претходна терапија, со пункција се извлекуваат несозреаните јајце клетки од фоликулите. Незрелите јајце клетки потоа се култивираат во посебно контролирани лабораториски услови и медиуми, се обработуваат и созреваат надвор од телото. Откако ќе созреат, понатамошната процедура е идентична како кај стандардната IVF постапка."
Има нова метода во систина од ноември некаде за дозревање на јк.а има и успех само незнам дали се доплаќа плус, за другите клиники незнам...
Со среќа мила.Само храбро и се ќе биде. Брзо ќе помине овој период па ќе дојде време за најубавиот дел.Дај Боже се да биде како што треба.
Sega brzo gledav film, gi lazea deka nadvor ima kontaminacija i zatoa se zatvoreni, a ustvari bea klonovi na bogatasi koi gi cekaa nivnite organic. Se ragaa vo vakvi bas kako na videoto. I so mm komentirame kako bi bilo ubavo da e realnost.Ama I da e koj znae kolku kosta. Vo sekoj slucaj napredok i fala mu na Boga kaj sto postojat doktori i naucnici.
Во Систина го правам инвитрото и дај боже да ми се оплоди таа една јајце клетка а и некоја од другите да созрее.Се надевам таа нова метода која ја кажувате да се применува кај мене.Имам големи болки долниот дел од стомакот.Се надевам да поминат брзо.Ми дадоа терапија утрогестан 2×2,фемибион 1,естрофам 2×2 ,аспирин од утре 100 и пред трансвер инекција пролутекс.Таа не ја купив .Ако има трансвер тогаш.Дали ја има во сите аптеки или само во болничките аптеки?
Јас пролутекс купував во Betty аптеките. И малку разведри се, не смееш да си ваква, сметај на тоа дека не си сама, и сопругот твој ја трпи истата болка, дајте си поддршка и кажете си дека нема да застанете додека не успеете.
Пролутекс нема во секоја аптека. Во мојот град нема ниту во една. Во Систина во аптеката ја има сигурно. И во некои Виола аптеки ја имало
Ги даваат и на парче. Барем во Систина можеш да купиш колку сакаш. Инаку , по 7 се во кутија и во Грција Не ги даваат на рефус, мора цела кутија да купиш.
Девојки мене ми вратија 2 ембриончиња на 3 ден, кој е пред мене ,денес,деновиве со трансфер? Колку сме што ќе чекаме овие 14 дена ?