Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

259 vote(s)
    15.2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 vote(s)
    11.6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 vote(s)
    2.1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 vote(s)
    1.1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 vote(s)
    5.8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

79 vote(s)
    4.6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 vote(s)
    6.5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

106 vote(s)
    6.2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

310 vote(s)
    18.2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

277 vote(s)
    16.3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 vote(s)
    1.9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 vote(s)
    0.5%
  1. Lostinparadise

Lostinparadise Популарен член

Сакам да ве прашам после хсг каков циклус имавте? Обично немам болки некои јаки. Саат два ме боли и ми доаѓа, овој пат умрев 2 дена од болки а само по неколку капки кафеаво ми тече денес..

2. Prinsess_Eva

Prinsess_Eva Истакнат член

Јас мислам дека ми течеше нормално како и пред хсг само болеше тапо два дена. Инаку ме боли додека да добијам тој ден исто како тебе 2 3 саати и толку. Мислам дека е нормално првиот циклус да биде малку пореметен

Prolett and Lostinparadise like this.
  3. Lavica 344

Lavica 344 Истакнат член

Дали некој земал од косово фостимон сакам нешто да прашам???

Lavica344@ likes this.
  4. PositiveChild

PositiveChild Активен член

Здраво.Направивме инвитро за првпат по лонг протокол,трансфер на 14 февруари.Од 6 фоликули извадија само две јајце клетки (др ми биле празни) а имаме и тежок машки фактор.Се јавија и рекоа имаме одлични резултати, двете јк се оплодени,па двете и ми ги ставија.За тест ми рекоа да направам по 15 дена. На извештајот пишува дека се ставени два ембриони бластомери C4G1 и C4G2. Што значи тоа? Бидејќи ни е првпат и немаме појма од ништо,колкави ни се шансите за успех? Дали може и порано да направам тест? Морам ли цело време да лежам,ми пишаа 15 дена bed rest,скали никако и без физичка работа и напрегање.Ама цело време да лежам,се здрвив.Не чувствувам ништо,освен подуеност и гасови во стомак,од денес и слаба мигрена,ама јас тоа и онака си го имам со промена на времето.

Light star, emkaemka, Stara and 7 others like this.
  5. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Бластомер е баш добар ембрион.
    Никој не би можел да ти каже колкави се шансите за успех со сигурност.
    Што е до тебе и до докторот вие сте си ја завршиле работата. Сега веќе понатаму е Божја работа или среќа, кој како ќе го сфати е негова работа:)
    Не мора да лежиш по цел ден.
    Т.е слушај си го телото, како ќе ти каже тоа така прави.
    Само не се напрегај и наведнувај многу, скали избегавај и без тешка физичка активност и кревање тешко. Доволно е .
    Тест преку крв би покажал и на 8-ми ден од трансфер.
    Со среќа:sun:

Stara, Thallia, Kris80 and 6 others like this.
  6. PositiveChild

Така е,се е во Божји раце сега,супер се чувствувам,позитивна сум и решени сме да одиме до крај,дури и да не успее.Фала ти многу и дај боже сите да имаме успешни приказни.

Broki5, Stara, Thallia and 9 others like this.
  7. Маја Т

Маја Т Популарен член

Леле, колку ми е жал.Сега уште посилна, нов предизвик пред тебе и ќе успее.Важно годинава мора да биде наша:) Порано или покасно мора да успее. :hug:

Prolett, Kris80 and Sienna_MK like this.
  8. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Јас и онака имам болна менструација цел живот,ама после ХСГ то умирав два месеци,невидена работа,пиев 400 мг бруфен и не ми поминуваше,глава од ѕид си мавав ама кај мене каналите беа запушени и пробија со контрастот па добив уреден наод најверојатно од ендометриозата ми биле запушени па претпоставувам од ендометриозата ми биле и прејаките болки после хсг и сумљам дека пак ми се запушиле а на лапарото докторот не ги проверил се водел по уредното хсг што можда ни е најголемата грешка. Кај тебе што излезе на хсг то? Се сеќавам дека и тебе многу те болеше и имаше нешто проблем со каналите така?

9. Маја Т

Маја Т Популарен член

Така е, само не требало да биде сега, ќе биде следниот пат.Нема депресија, нема разочарување, нашето доправа доаѓа.Не прашував јас за трансфер, ама не е важно, членката што прашуваше може секако ќе го види одговорот.

∆ena✓% likes this.
  10. Маја Т

Маја Т Популарен член

Истите препораки ги дваат секаде, исто и мене ми беше кажано по скали, не.Од дома не излегов до 10-ти ден, најголем дел од времето го поминував во лежење.Иако мислам дека нема правила. Кај мене за жал беше неуспешно.Знам доста жени што од прв ден се во движење па пак имале успех. Најважно прави како ти се чувствуваш дека треба да правиш.Од болницата мене покрај другото ми беше кажано и да се движам заради подобра циркулација(ако ништо друго, барем од соба до соба). Најважно во се да бидеш умерена.Ти посакувам среќа и успех :hug:

Prolett, Stara, Thallia and 3 others like this.
  11. Anemona

Anemona Истакнат член

Втор обид со замрзнати ембриони, 14 дена после трансфер позитивна beta ама многу ниска, сепак на среќата и немаше крај, прв позитивен резултат воопшто. Два дена покасно beta пониска од 1.Прекинав со терапија денес веќе трет ден, а крварење немам никакво, зошто циклусов не доаѓа, обично сум крварела и за време на терапија .

12. PositiveChild

Да барем низ собите да се движам,чисто заради циркулацијата и да не се осеќам здрвена.Си реков ај првите 2,3 дена повеќе ќе лежам бидејќи и пат имаме до дома долг,во кола се тресев дур стигнеме по трансферот,мислам заби стискав дури .Ама за се др си внимавам.Фала ти:hug:

Prolett and Маја Т like this.
  13. Lostinparadise

Lostinparadise Популарен член

Да, скроз ми се запушени..

Stressed Out likes this.
  14. Маја Т

Маја Т Популарен член

Сега уживај си, гледај филмчиња и читај добри книги.Ако ти е досадно, слободно пиши ни овде за симптоми какви имаш (и така за месец дена се надевам ќе одам и јас на трансфер пак, па добро ќе ми дојде плус искуство):DВо секој случај, за две недели овде, задолжително да ни ја споделиш најубавата вест и да ни дадеш надеж на сите:inlove::hug:

15. Маја Т

Маја Т Популарен член

Баш ми е жал, можам само да замислам како се чувствуваш :hug:Не грижи се за циклусот, ќе дојде, јас кога прекинав со терапија добив после три дена, а кога прашав во клиниката ми рекоа дека е нормално циклусот да се појави до најкасно 10 дена по прекинување на терапијата. Ако после 10 дена од прекинувањето на терапијата не добиеш тогаш може ќе треба да се види дали има некаков проблем.

Sienna_MK and Anemona like this.
  16. PositiveChild

Обавезно,опремена сум со се за уживање. :l:

Chikitaa and Маја Т like this.
  17. curlyhair

curlyhair Популарен член

Девојки утре ќе правам хсг,нешто да ми кажете плус ,што сте пиеле? Што сте јаделе претходниот ден ? Ми рекоа чај од нане неколку чаши.Малку ми е страв(премногу) а сакам да правам без аналгезија.

Kris80 likes this.
  18. MACI078

MACI078 Активен член

Ic ne se sekiraj, ne e strasno i kratko trae. Jas pred edna godina pravev, blaga bolka kako koga imas ciklus. Blockmax se napiv, naredniot den vekje vezbav. Moeto iskustvo e takvo, so lesno neka ti e :hug:

Prinsess_Eva and curlyhair like this.
  19. Prinsess_Eva

Prinsess_Eva Истакнат член

Јади си што ти се јаде само немој многу доцна. Чај пиј ако ти се пие Не е безболно ама е тотално издржливо. Мене после хсг-то тој ден и наредниот ме болеше како кога добивам, а самата процедура не ми беше нешто многу болна, се осеќа ама не е страшно, не се секирај. После ке ти даде докторот антибиоток да пиеш 5 дена.

curlyhair likes this.
  20. curlyhair

curlyhair Популарен член

Vi blagodaram mnogu,ke se napijam i jas nesto protiv bolka i edno b6 pred intervencija.

Prolett, Kris80 and MACI078 like this.