Мој совет е да си го слушаш гинекологот, и онака си во постапка, и се боцкаш со друго, па ако треба и клескасни боцкај се. Јас долго време бев во темава и зборувам од лично искуство а и од многу читање. При стимулација се зголемува естрогенот а со тоа можат да се зголемат и некои фактори на коагулација, кои понатаму ќе го попречат или пореметат крвотокт во матката кој што всушност е многу битен во овој период. Гинекологот ги следи протоците на ехо, и покрај тоа што не секогаш го коментира тоа. Трасфузиологот ја гледа само моменталната состојба, хемостаза, димери, но не секој трасфузиолог се занимава со проблемите при забременување, па не обрнува внимание на останатата терапија што ја примаш, (естроген на пример) Затоа мој совет е исто така внимателно да се бира трансфузиолог, по препорака. Трансфузиолог најчесто реагира само ако види нешто сомнително во резултатот или кај пациентки со историја на тромбоза. Само сакам да те охрабрам да му веруваш на лекарот којшто си го одбрала да ја води твојата постапка и да ги следиш неговите совети. Секако читај прашувај тука за скоја дилема. Голем поздрав до сите кои се во постапка и исчекување Имајте верба Ќе биде @Bubce38
И кај нас се беше во ред, освен двете туби запушени. Со снимката од кај Толовски бев на ГАК кај Тофоски и ми рече дека мора прво хистеро-лапаро да се направи, неможе одма ин витро. Правев операција во мај, мислам дека 3 дена лежев во болница и платив околу 2.500 ден. После операцијата тубите се отпушени. Јас ти го препорачувам Тофоски.
Мила јас би отишла да сум на твое место кај специалист за ивф кај што би правела ивф и да му објаснаш дека ти бараат од фонд хистеро и доколку тој тврди дека нема потреба нека напише извештај дека пациентката се упатува на ивф и нема потреба од други интервенции нешто во таа смисла и да се јавиш во фонд и објасни им дека како прво на своја рака неможеш да отидеш на хистеро поради тоа што немаш извештај од специалист.а пак и друго мислење имам можеби треба прво да направиш лапаро и хистеро поради мое искуство мене за првото инвитро ми рекоа нема потреба од тоа и бев на инвитро и неуспешно и што потоа на друго место консултација и излезе под хитно лапаро и хистеро поради воспалени туби поради последица од слепо црево така да и би ти препорачала да си направиш прво лапаро и хистеро па потоа инвитро сепак најдобро се гледа внатрешноста и ако има нешто ке се отстрани ке си бидеш на чисто.
Fala na odgovorot, znaci moze so histero-laparo da se otpusat tubite, za kolku vreme ti zakazaa intervencija, dali cekase mnogu za termin kaj Tofoski, I posle otpusuvanje na tubite, ne mora invitro ili????
Точно и ова сакав да ти го кажам со лапаро и хистеро ке ги видат и каналите можеби и можат да се отпушат па да си останиш природно, јас ги отстранив поради воспаление но кај требе може е друг случај ти препорачувам во Чаир јас за 4 дена лежење и лапаро и хистеро платив само 2700 ден. А во приватините1500 евра многу едноставна операција немаш потреба од приватни болници.
Fala duso na sovetot, a kolku cekas za termin za operacijata? Mene samo histeroskopija mi baraat vo fond, samo histeroskopija moze da se vidat kanalite, odnosno da se otpusat
Чекав 1 месец за да ми се јават за операција, самата операција супер помина. За жал, сеуште не сум бремена (а нема никаков проблем), после 7 месеци почнав со прва инсеминација, овој месец правев втора. Но, секако на таа дијагноза без операција и без 4 инсеминации не даваат ваучер за ивф (се консултирав со повеќе доктори од Гак).
Јас правев лапаротомија и хистеро одстранување јајцеводи и септум 130000 ден. Чисто како инфо да знаеш.
За каналите мислам е лапароскопија а хистероскопија е за матката ама најдобро е две во едно да се направи јас чекав три месеци пошто беше лето а лето не прават операции закажи си термин за консултација каде ке одлучиш и ке ти теба анализи за пред операција посебно за анастезиологот анализи и посебно за докторот..
Пред да правиш да се консултираш со гинеколог од оние за ин витро што прават.Ако се ти е во ред зашто да ја правиш таа интервенција.
Da duso pravev hsg se uredno pisuva matkata samo kanalite zapuseni, I 4d OK, nemam nikakva dijagnoza nitu mislenje za nekoe drugo ispituvanje, vo fond se podnesov vcera mi stignat pismo da pravam hiteroskopija Kakvi analizi da pravam da ne gubam vreme
За Хистероскопија ти треба чисти брисеви пап тест крвна група и снимките од хсг... а таму плус ќе ти земат крв за да испитаат што треба...
Ako se odlucis vo Cair da pravis baraar krvna grupa, faktori na hemostaza, ekg, rengen na beli drobovi i posle anesteziologot kje te pregleda.
Копиите ќе ги носиш. Ама направи си ги уште во 2-3 примероци. Ќе ти требаат можеби и за друго место. За во Чаир и ренген на бели дробови бараат