Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

259 vote(s)
    15.3%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

196 vote(s)
    11.6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 vote(s)
    2.1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 vote(s)
    1.1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 vote(s)
    5.8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

77 vote(s)
    4.5%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

110 vote(s)
    6.5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

106 vote(s)
    6.3%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

308 vote(s)
    18.2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

275 vote(s)
    16.2%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 vote(s)
    1.9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

47 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 vote(s)
    0.5%
  1. Nithya

Nithya Истакнат член

И јас кога правев трансфер во Ремедика мониторот беше заверен на кај нив, и исто докторот нешто се мачеше а сестрата мислам ме пробуши со ехото..

И кај мене ембрионот беше во катетерот останат на првата проверка па пак се враќаше ембриологот, а ни слика имам од ембрионите од замрзнување ни од трансфер..

Патем, немам никаков извештај ни од пункција и од оплодување. Само од трансфер.

Дали некоја што правела во Ремедика добивала извештаи?

L*G, ∆ena✓% and tina2018 like this.
  2. princess5

princess5 Форумски идол

Bubce mila ic ne si kvari raspolozenie no vnimavaj si malku na trudnicko izgledas... kakvo dobivanje te cekame so dusa za tie 2 crtkii ... stiskame palci

Prolett, Luni and Bubce38 like this.
  3. sweety21

sweety21 Истакнат член

Jas pravev vo petokot , izvestaj dobiv od transferot. Prviot pat i jas go imav istoto cuvstvo deka tesko odese, no ovoj pat traese kratko vnesuvanjeto na embrionite, bezbolno i vidlivo bese na ekranot kade dr gi vnesuva embrionite. I mnogu poubedlivo mi deluvase celata postapka zaedno doktorot, sestrite i embriologot. I da, proveruvaat dali e nesto ostnato vo katetarot vo sekoj slucaj.

Prolett, Luni, eta and 1 other person like this.
  4. Anetaoh

Anetaoh Популарен член

20200302_213941.jpg

Prolett, Luni, monka_bonbonka and 5 others like this.
  5. tina2018

tina2018 Популарен член

Prolett, Anetaoh and eta like this.
  6. BlackHole

BlackHole Истакнат член

Гледам @Bubce38 одговорила веќе, а јас ги пишав на едно место цените од клиниките за ивф на спонтан циклус од членките што постираа, со тоа што можно е да има промени за цената во Плодност оти тоа беше мое инфо од пред неколку месеци, а сега друга членка сподели друга цена и можно е да има намалување...

@L*G и @Maya12 жал ми е :hug::hug:. Сите ќе успееме еден ден:l:

@L*G Може да се случи ембрионите да останат во катетерот, не е тоа нешто што ретко и само кај нас се случува, не си создавај дополнителен стрес мислејќи на тоа сега кога се опоравуваш од негативен тест. Според една студија ова се случува дури кај речиси 4% од сите ембрио трансфери и истата студија покажува дека не влијае на успехот на ивф постапката. Не сакам да ја оптеретувам темава со научни студии, ако некој сака ќе ставам линк.

Ќе ја означам @eta, убаво објасни. После ЕТ ембриологот го проверува катетерот под микроскоп во случај во него да останал ембрион, а ако останал повторно се изведува ЕТ. Ембрионот е внатре во катетерот и мала е шансата да му бидне нешто.

Бластоцистата е (0,1-0,2)mm и се гледа само под микроскоп, она што во матката се гледа со абдоминалното ехо за време на ЕТ е течноста во која е ембрионот заедно со него во неа, и сликата изгледа како таа што @eta ја стави. Барем мене така ми објаснувале. Некои клиники ја даваат таа слика, некои не, ама би требало барем во извештајот од трансфер да стои микроскопска слика од ембрионот. Јас имам куп слики од ембрионите, ми ги даваат сликани на неколку саати во различна фаза од развојот.

Јас на првиот трансфер само слушав што зборуваат, ја коментираа матката и одбираа место во неа кај што ќе ги стават ембрионите. Мониторот беше свртен кон ивф тимот, јас ништо не видов. На вториот трансфер кревав глава да видам што се случува од љубопитност и докторот рече - свртете го мониторот кон женава нека си го види ембриончето, вратот ќе го искриви. На мониторот видов некоја белузлава точкичка за која ми рекоа, е овде е ембрионот. Слика не ми дадоа.

Да не се потресуваме непотребно, првенствено докториве гледаат да го направат трансферот како што треба, а тоа дали ние гледаме или не, не влијае на успешноста.

Ама, од друга страна, пак, мислам дека добивањето на сликички од ембрионите или едно обично вртење на мониторот кон нас кога лежиме на столот и милион емоции се борат во нас може позитивно да ни влијае и да не смири. А тоа секоја клиника може да го направи. Во спротивно се јавуваат сомнежи дека нешто се крие или нешто не е направено како што треба.

Last edited: Mar 2, 2020
    Spiritus, Daisy 44, natasam and 18 others like this.
  7. Nithya

Nithya Истакнат член

@BlackHole одлично напишано, фала ти :hug:

eta and BlackHole like this.
  8. Lostinparadise

Lostinparadise Популарен член

Да ми каже некој колку ве кошташе едно ивф со ваучер? Што се плаќа и колку отприлика коштаат инекциите..? Да си ги испланирам финансиите предвреме :hug:

Маја Т and Stressed Out like this.
  9. Mira1980

Mira1980 Истакнат член

A ne boli pri transfer na embrioni, bez anestezija se pravi toa

10. L*G

L*G Популарен член

Гушки оли до тебе:hug:
    Трето ивф и никогаш сум немала ехо при трансфер, пишуваат и други членки дека немале такво ехо, фактички не сите клиники и доктори го практикуваат тоа за жал :?:

Позз мила Ета
    Не велам не ни на твоево мислење и искуство, и фала и на тоа, што се случило, се случило, продолжувам со следна борба со надеж дека ке е конечно успешна :*

Last edited by a moderator: Mar 4, 2020
    0ли and eta like this.
  11. IVA B

IVA B Истакнат член

Devojki, jas za iznenaduvanje od utre pocnuvam so tableti Letrsan za otpocnuvanje na ivf na spontan ciklus, se resiv vo Newborn kaj dr.Trajkovski, denes mi e vtor den od ciklus, vo petok sum na eho, samo nesto tabletive ne mi se jasni , dali se za stimulacija....ili ...na net ne pisuva deka se konkretno za folekuli, ako ste gi piele pisete, se citame pak

reni", eta and L*G like this.
  12. BlackHole

BlackHole Истакнат член

Без анестезија се прави, не боли, не плаши се :)

После тоа се лежи 1-2 часа, па правец дома :)

Mira1980 likes this.
  13. Mira1980

Mira1980 Истакнат член

Thnx

BlackHole likes this.
  14. L*G

L*G Популарен член

Со среќа и на тебе Тина, и немој да се плашиш, што све трпиме за бебенце, тоа дава голема сила во борбава за позитивен резултат

Prolett, eta and tina2018 like this.
  15. Prolett

Prolett Популарен член

Zdravo devojki.Odamna ne sum pisala.Na onie sto ostanale bremeni im cestitam i da imaat lesna bremenost, a na ostanatite im posakuvam sreka i uspeh,kako i na mene.Pravev 5 inseminacija,a zal neuspesna, iako imav 3 folikuli.. Sega spremam dok, jas treba da go proveram prolactinot, tiroidnata mi e normalna, zelezotot mi e pokaceno, bilirubinot mi e pokacen, ke treba da go proveram, sto i kako..ama vo sekavanje mi e pred mn godini imav pokaceno i izleze deka treba da pijam poveke tecnosti, se nadevam i sega ke bide taka. M. ima dobar spermogram. treba uste eden... i taka, se nadevam ke bide... Malku se plasam, prvo invitro e... Se nadevam ke bide uspesno.. Stiskam placi za site... Pozdrav Pisete

16. Prinsess_Eva

Prinsess_Eva Истакнат член

Мила мислам дека тоа зависи од терапија. Не сум многу запознаена. Јас доплаќав 4 инј цетротиде и витамини сега за сега. Утре правам пункција и понатаму што следува не знам.

Lostinparadise likes this.
  17. parisian chic

parisian chic Истакнат член

Јас кога правев пред една година, за целата постапка не доплатив ништо, освен терапијата што се прима после трансферот ја плаќаме ние. За доплаќање на инекции, зависи колку ќе потрошите, од фонд следуваат 30 мислам. Исто и јас и маж ми пиевме витамиски таблети, тие 2 ми фатија околу 6000. Минимум 500 евра треба да имаш секако, ако не и повеќе.

Lostinparadise and ∆ena✓% like this.
  18. Маја Т

Маја Т Популарен член

Јас правев инвитро со ваучер во декември во Њуборн.Потрошив околу 27 инекции кои се на товар на фондот.Доплатив 12000 и нешто денари за 4 цетротиде инекции и испитување на хормони.После пункција платив околу 2000 денари за терапија и после трансфер 6000 денари, исто за терапија (естрофен, кринон гел, аспирин 100 и фраксапарини).За замрзнување плативме 24000 денари (за пет ембриони и нивно чување една година).Ова е се што доплатив за инвитрото.

Ептен ми е жал, ама тоа е што е, само храбро и одиме напред. За секој неуспех во животот секогаш сум мислела дека е само уште еден предизвик, уште едно искушение и дека Бог не спрема за поубаво нешто во животот.За постапката немој воопшто да размислуваш, и јас го имав истото чувство како тебе и покрај тоа што цело време гледав во монитор и го видов ембриончето или течноста во која е. И кај мене беше неуспешно. Дури цело време размислував дали е живо, дали нешто му се случило за време на трансферот:). Верувам дека овие чувства се природни кај повеќето од нас, ама мора да им веруваме на докторите зашто знам дека кај нас ги имаме едни од подобрите доктори.Сега само опуштено, релаксирано, малку пауза и одиме пак :hug:

Нема зошто Оли, се случува:D Сите сме во ова заедно. За жал неуспехот на една е тежок за сите нас. Само ние најдобро си ја чувствуваме болката.

Мила многу ми е жал, едноставно така требало да биде.Како што вика и др.Трајковски единственото правило во сето ова е дека нема правила. Многу жени успевале со многу пречки а многу жени и покрај сите исполнети услови, имале неуспех.И неможе цело време само ние да не успеваме, ќе успееме и ние еден ден. И ваквите тешки периоди што ги поминуваме знам само дека уште повеќе ни ја зацврстуваат нашата врска, нашиот брак.И јас после неуспешно инвитро се изненадив од сопругот кога многу повеќе се грижеше како јас ќе го преживеам сето тоа, отколку за инвитрото како такво.Мој совет, дај си барем еден месец пауза за себе, па после тоа ако треба почни пак со испитувања. Сепак најважно од се е психички да се средиме прво, па после се друго:):hug::hug:

Last edited by a moderator: Mar 4, 2020
    L*G, Broki5, Lostinparadise and 15 others like this.
  19. Prolett

Prolett Популарен член

Jas bi sakala da prasam kakvo mislenje imate za dr.Lazarevski od Sistina/?Mojot maz saka kaj nego da odime,.. Dali mora spermogramot da bide eden mesec razlika od prviot do vtoriot, bidejki m ima kamenja vo bubrezi, edniot go isfrli ,od leviot , a drugiot uste ne e? Pa, problem li e ako ima poveke vreme pominato?

20. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Важно е да не биде помалку од месец измеѓу два спермограми. За повеќе не е проблем.

Prolett likes this.