За стимулација се. Нешто слично како кломифен. Во принцип треба да стигне терапијата, но и да не стигне се работи за помалце или 10тина инекции. Јас доплатив околу 7000 -8000 мислам.
Здраво друшки. Се мислев во која тема да пишам. Пишав и во поддршка, па ај и тука може повеќе совети да добијам. Нели јас го заокружив третиот спонтан. Целиот настан ме стигна отпосле. Дури сега плачам нонстоп и искрено незнам што понатаму ќе правиме. Поминаа 11 дена од киретажата, ги чекам резултатите ми земаа крв за кариотип на плодот. Пак ќе спомнам имам мутација и бев покриена со терапија, а маж ми има тератозооспермија со 1 % нормална морфологија. Другите резултати се во ред. Одев кај Татјана Гуржанова, искрено многу не сум задоволна. Ми треба некој што по би се посветил на проблемот. Кога ми кажа дека престанала срцевата акција, веднаш ми предложи ин витро со постапка на праќање на јајце клетка или ембрионот искрено уште незнам кое што значи. Останувам бргу бремена, ама ете не се развива понатаму. Дајте ми совет што и како да правиме понатаму, дали веднаш на ин витро да одиме. Дали е до тоа што ни е лош спермограмот. Прашалници куп во главата. Искрено природно не би пробала пак, сепак се 3 спонтани. Веќе психички ми е многу тешко и ми е страв дали ке се остварам како мајка. Предложете ми добри специјалисти да отидеме кај повеќе доктори на консултација. Навистина овојпат ми е многу тешко, се чувствувам празно. Секој совет ми е добре дојден.
Мила се сочувствувам со твојата состојба, јас поминав низ еден спонтан есента и сеуште не можам да заборавам на тоа, како еден дел да се искинал од мене.За консултација имаш повеќе добри доктори ама еве ако ја пратиме листата на најдобри можеш да отидеш кај Ивановски и Лазаревски од Систина, малку се чека за закажување, Трајковски од Њу Борн, јас сум кај него и сум презадоволна, нема да го сменам. Петановски од Ремедика , и Таше од Плодност, има уште некои ама еве овие како за почеток да слушнеш повеќе мислења за состојбата.Тоа што Гуржанова те советувала е да се испратат ембриони настанати по пат на ин-витро ( бидејќи се добива поголем број) во форма на бластоциста и ги праќаат во Турција за генетско испитување па дури потоа следува трансфер.Не знам колку чини постапката има тука феминки кои се поупатени за цени па можат да ти кажат.Искрено се надевам дека за се' има решение, можеби малку ќе се помачиш ама и ти ќе станеш мајка еден ден.Ти посакувам да си го најдеш одговорот за најбрзо време и да те читнеме што поскоро дека си успеала
Јас мислам дека си за инвитро,проблемот е што твојот сопруг има мал процент на нормални сперматозоиди,ние правевме инвитро со 4% нормални исто кај Татјана во Борн задоволна сум ептен. Мое мислење да ја послушаш ,земајте витамини за сопругот и спреми се за инвитро таа ти предложила бидејќи се избира најдобриот сперматозоид и најдобрата јајцеклетка и помала е можноста од спонтан ,овде настанува некаква грешка при оплодувањето и ембрионот не е во ред па следи спонтан,барем јас така мислам. Нашата дијагноза беше тератозооспермија со над 4% нормална морфологија па правевме инвитро. Размисли си добро,а ако сакаш можеш да се консултираш и со други доктори. Ти посакувам среќа
Zdravo Sofi. Dali site faktori za donosuvanje na bremenost se ispitani, na primer kapacitet na matka, eventualni pregradi, sostojba na kanali? Analizi od tipot na insulin, seker itn? Sto velat analizite od spontanite abortusi, neli davaat mislenje zosto se slucilo taka? Edna drugarka imase spontan i i rekoa deka nastanala greska pri oploduvanjeto, sega ima dve decinja. Vo koja nedela ti se spontanite? Ako ovie faktori se iskluceni, i jas bi ti rekla deka si za ivf od pricina sto postoi moznost da se izbere najdobriot spermatozoid, zasto vo vasiov slucaj moze embrionot da e nekvaliteten zaradi spermatozoidot ( vo mojov slucaj embrionot e los zaradi jk), a matkata ima sposobnost da prepoznae sto e dobro a sto ne i zatoa porano ili podocna gi isfrla vakvite embrioni ili pa voopsto ne gi prifaka ( ova mi go kaza mojot doktor). Ova za ispituvanje na embrioni mislam deka bese 600 evra od embrion, gi nosat vo Turcija i bas sega brzo citav deka clenka od forumov ne mi teknuva na nikot, posle nekolku spontani bas na ovoj nacin e bremena. Znaci ima resenie za se, i spored mene, so ivf mnogu polesno se resava maski faktor od kolku zenski.
Praven ispituvanje na endokrinologija posle biohemiskata bremenost na 19 den od ciklus.Taka se pogodi denot.Vi prakam slika i ve molam za mislenje za rezultatite.Moze tuka ima pricina za biohemiskata a moze ne.
Devojki Ve molam za pomos, tie sto imate odeno za transfer so zamrznati embrioni. Pri priprema na endometriumot (jas primam estrofem) dali ispituvavte hormoni? Dali estradiol I progesteron se merat Ili I drugo e potrebno? Vo prethodnite dve IVF so moi j.k se do punkcija vo Plodnost mi merea samo estradiol. Narednoto e so donirani pa me interesira dali ispituvanjata se isti. Pozdrav
Зависи дали си на природен циклус или со стимулации,ако си со стимулации истото е се испитува на втори ден и прогестерон и естрадиол ,околу 7 ми ден естрадиол и се прати овулацијата откако ќе помине се прави трансфер обично од 18-21 ден од циклус тоа докторот го проценува,ѕирни повеќе на страната на трансфер со замрзнати ембриони
Zenski da ve prasam, dali znaete ako se malku ponisko od normals ta koefecientite na spermogramot komisija ta odobruva vaucer ili ti vraka dokumentite dodeka se popravi, pozz
Јас како што знам "подобро" е да е полош за да добиете ваучер побрзо. Но.. Не велам дека и со добар не даваат, ако е женски фактор во прашање. Каков проблем имате, ако не ти е проблем да одговориш, секако..?
Jas ja imav tvojava situacija lesno zabremenuvav,no imav spontani i kaj mene ispadna deka pricinata e vo visokite antitela na stitnata zlezda sto plodot go smeta za strano telo i go isfrlashe organozmot vo 5-6 nedela.Uspeshna bremenost imav kaj dr.Ivanovski(vo mojot slucaj trebase ivf),no ne znaci deka treba i kaj tebe.Jas si imam i godinki.Moj sovet ti e da pojdes so site ispituvanja i rezultati kaj Ivanovski,Lazarevski vo sistina,kaj Trajkovski vo nju born i kaj koj doktor ke projavish fluid i doverba tamu terajsi bremenost.Ti posakuvam uspehi se razbira i na site koi se borime i sme se borele za polni racinja
Devojki zdravo pravev insemenacija pred 10 dena .Vcera na 9 ti den pravev beta i rezultat 3.43 so granicni vrednoti pomalo od 1 vo synlab.Verovatno e mn rano pa zatoa e betata tolku niska .Sto mislite ?
Da zenski faktor sme so zapuseni kanali samo toa e problem drugo se e OK, ama na mm malku mu se podole koefecientite od normalata
Многу ти е рано, сепак е инсеминација и оплодувањето може да има настанато покасно. Почекај барем уште 4 дена, па повтори бета. Се надевам е и ќе биде позитивно
Devojki Dali nekoj imal glavobolka od estrofem? Denes mi e samo 2 den gi pocnav od vcera 6mg, 3 pati dnevno po 2. Dali moze da se zema paracetamol? Kako I nekoja nastinka da me faka I imam od tie prasocite Lamsip Ili Panadol Cold & Flu na baza na paracetamol
Uste nesto da prasam, prednisone (kortikosteroid) kolku vreme primavte? Dali pred transfer Ili od denot na transfer? IVF koordinatorkata prvo mi go stavi na listata na potrebni lekovi a koga mi go prati protokolot rece nema potreba od nego. Rece da si go zemam so sebe koga odime za transfer vo slucaj doktorot da kazi da go primam. Inaku ispitav CRP I ESR, ne pokazuva vospaluvanje. Dali ima nesakani pojavi I posledici ako se prima? Mislam deka e cisto preventivno za teloto da ne go otfrli plodot pa dali da go pijam Ili slusam sto ke kazi doktorot