Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

59 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

99 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

313 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 глас(а)
    0,6%
  1. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Ок ти е чим е така :) Сликички мислам не давав јас.

На LunaGrey му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Krofna*

Krofna* Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2019
    Пораки:
    1.559
    Допаѓања:
    2.330

Mене првиот пат ме вратија за 2Д, вториот за 3Д.

На tina2018 и LunaGrey им се допаѓа ова.
  3. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.047
    Допаѓања:
    4.106
    Здраво девојки, дали знаете дали приватните клиники почнаа да прават трансфери? Јас се подготвувам за втор трансфер со замрзнато ембрионче, првиот ми беше неуспешен во природен циклус претпоставувам бидејќи бев мн нервозна и напната тој период. Правев во Ремедика кај Димитров. Сега сакам пак таму но ќе смениме терапија. Дали може да ми кажете кои витамини се добри да се земаат пред и по ембриотрансфер. Докторот не верува многу во витамини и ми вика земај само метилфолат заради mthfr c677t мутациите и фемибион. Во терапијата ми се и аспирин и метформин. Споделете позитивни искуства, ќе ми значат многу :*

На solzicka.solzicka, LunaGrey и tina2018 им се допаѓа ова.
  4. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.220
    Јас мислам дека би требало да може. Најдобро да се јавиш и да одиш на консултација. Иначе во фембионот има метилфолат, штом пиеш фембион не треба додатно да пиеш метилфолат, освен ако не ти треба некоја доза што е поголема од нормалната. Селен е убаво да се пие пред трансфер зошто е позитивен за ендометриумот, го здебелува. Овие две видеа изгледај ги, мене ми се многу поучни и ќе дознаеш се во врска со твоето прашање:)

На Sonce 1981, L*G, ZvezdicaLea и 2 други им се допаѓа ова.
  5. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.047
    Допаѓања:
    4.106
    Фала мила :*

На Karanfilce14 и LunaGrey им се допаѓа ова.
  6. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2019
    Пораки:
    2.861
    Допаѓања:
    11.382
    Remedika raboti
    Remedika raboti....pravi transferi pozz

На mace89 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Mira1980

Mira1980 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    280
    Допаѓања:
    581
    Zdravo na site, ke ve zamolam da mi kazete bidejki mi e prvo ivf kako odi po red postapkta, prvo treba da odam od vtor den od ciklus, sto se pravi koi analizi i potoa po red sto treba, i dali treba da platam jas sega ili so vaucerot pokriva terspijata, fala pozz

8. Angie77

Angie77 Популарен член

Се зачлени на:
    13 септември 2019
    Пораки:
    441
    Допаѓања:
    1.709
    Zdravo
    Devojcinja nekoj da znae kolku vreme stoi vo nasiot sistem decapeptyl inekcijata? Go procitav upatstvoto I nikade ne pisuva. Samo pisuva posle primanjeto na inekcijata menzisot se vraka posle 2 meseca vo normala.Dali toa Znaci deka 2 meseca stoi I ima dejstvo? Dali nekoj ima iskustvo od bremenost posle prviot menzis po upotreba na inekcijata?

9. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.830
    Зависи со каков протокол одиш. Јас бев по краток протокол, постапката ја превев пред месец и пол. Инаку и мене ми е прво ИВФ. Почнав од прв ден на циклус со декапептил инјекции 0.1, стимулациите ми ги воведоа од трети ден на циклус и нив ги примав 9 дена (инјекции фостимон). Дванаесеттиот ден од циклусот примив стоп инјекција и на 14 ден сабајле имав пункција. Кај мене тука се заврши зашто не правев трансфер, ембрионите ги замрзнавме зашто имав ризик од хиперстимулација, имав голем број на фоликули и естрадиолот ми беше до плафон. Инаку ЕТ е најчесто на треттиот или петтиот ден после пункцијата (бар во клиникава кај што сум јас), зависи во која фаза на развој ќе решат да ти го вратат ембрионот. Во текот на постапката два пати имав мерење на естрадиол и фоликулометрија.
    Јас сум инаку на приватно, немам ваучер од фондот, од испитувања за да почнам со процедурата ми бараа само ПАП, микробиолошки брисеви, инфективен скрининг за мене и партнерот и крвна група. Хормони немав направено непосредно пред ИВФ, ама кај мене се секогаш сите во ред освен ФСХ кој е висок, а за кој докторот знаеше и соодветно ми ја прилагоди терапијата.

Кога планираш да правиш трансфер? И јас имам замрзнати ембриони и сакам што е можно подобро да го подготвам организмот за имплантација преку исхрана и витамини. И кај мене ЕТ ќе биде на природен циклус дека ќе ми биде прв трансфер. Бидејќи имам и ендометриоза, веќе неколку месеци исхраната и суплементите ги прилагодувам колку можам повеќе на дијагнозата. Од витамини пијам омега 3, коензим Q10 во форма на ubiquinol, калциум и магнезиум (бидејќи не јадам млечни производи), витамин Ц, фолна киселина, витамин Б12, витамин Б6 и витамин Д3, а сум пиела и мака, пченична трева, агнус кастус, пренатал и други суплементи што се препорачуваат за подобрување на квалитет на јајце клетки и репродуктивно здравје генерално.

Последна измена од модератор: 3 мај 2020
    На LivingGlam, Mira1980 и mace89 им се допаѓа ова.
  10. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.047
    Допаѓања:
    4.106
    Планирам да се јавам од понеделник во Ремедика и да ми кажат дали почнале со трансфери и ако почнале не би чекала. А ме интресира колку мг Д3 земаш и од која фирма? Јас пиев вигантол капки по пет ама веќе ги нема по аптекиве па морам суплементи да земам. На своја рака си воведов и магнезиум и витамин Е бидејќи читав дека е добар за ендометриумот. А се се мислам и селен и цинк да земам

11. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    119.228
    5 капки вигантол х500и.е е 2500и.е дневно.
    И јас пиев 6 капки па наместо вигантол од аптека купив меки желатински капсули од 2000и.е и сега по 1 од нив пијам.
    Можеш да побараш капсули и ти.

12. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.047
    Допаѓања:
    4.106
    Јас баш гледав имаше различни и.е концентрат на Д3 витаминот и незнаев дали е ризично да земам повеќе. Но штом е така дозирањето тогаш и за мене е доболно 2000 и.е. :*

13. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    119.228
    Од страв да не згрешам, и јас земав 2000и.е. од 3000 немаше, а 4000 кои ги имаа ми беа некако многу голема доза.

На mace89 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.047
    Допаѓања:
    4.106
    И јас исто така мислам, а кажи ми дали е препорачливо после трансфер да се земаат омега 3 масни киселини?

15. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    119.228
    Незнам, докторот да одобри, јас пред трансфер ги пиев, но по трансфер ми ги прекина гинекологот. Сега ги пијам во склоп на фемибион 2, во втор триместар од бременост.
    И јас пиев и селен и цинк, и коензим ку10, омега3, Б, Ц, витамини.
    Се прекинав после трансфер.
    Во консултација со докторот, секако

На NNA му/ѝ се допаѓа ова.
  16. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2019
    Пораки:
    2.861
    Допаѓања:
    11.382
    zdravo...kazi mi estrofem dali piese pred transfer?

17. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.830
    Витамин Д3 земам од 1000 ие претежно од германски фирми, во Македонија најчесто купувам од Doctor Woltz. До сега не ми требало поголема доза, ама деновиве планирам да испитам, па ќе видиме во зависност од резултатот дали ќе треба да ја зголемам/намалам дозата, знам дека оптимално е да е некаде околу 20.

18. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    119.228
    Циклопрогинова пиев 3х1 од белите апченца и после трансфер до 13та недела.потоа ми ги прекинаа.

На DELFINA81 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2019
    Пораки:
    2.861
    Допаѓања:
    11.382
    jas sum sega vo procedura za transfer so zamrznati embrioni...pijam esteofem I metil folna sega za sega ,vo cetvrotok ke odime na prva kontrola....pa sakav da. znam dali nesto dodatno moze da se pie,koja hrana na primer za podobar endometrium?

20. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    119.228
    Јас внимавав да внесувам многу протеинска исхрана, течности, супа, компоти, млеко, јаткасти плодови, какао, овошје и зеленчук.
    Кафе исфрлив, газирано, бел леб и благо исфрлив, исто и цигари исклучив.така продолжив и по трансфер и до скоро се се хранев така, сега знам да направам некој испад.

На Kris80 и tina2018 им се допаѓа ова.