Sekade se doplaka inekcii ako imas nadminato sto se preku fondot,baska ako ti dadat nekoi doplnitelno lekovi...zamrznuvanjeto sekade se plaka,dokolku se odluci pacientot za toa.e sega cenite se sekade razlicni,vo sekoj slucaj pari davanje 1ton.
Јас немам правено ивф уште па се информирам сама. Прашувам,читам. За да бидам спремна. Најдобра опција е да ти ги замрзнат, не те лажат. Или сакаш да пак да ти прават пункција и се одпоново, ако идеш пак на ивф??
Епа Не си платила многу. Ти ги сочувале јајце клетките. Ти пишав, во Систина само за јк ќе платеше над 90.000 ден. А и за машки материјал замрзнувањето е најмалку дупло поскапо во Систина
@Kiti1122 Башка, на сајтот им пишува се, сите цени ги има, треба само да отвориш и погледнеш. https://www.newborn.mk/mk/ceni/
Во ред е се... како што напоменав очекував дека со самото тоа што е преку фонд нема да чини над 1000 еур. И како што кажав на првиот разговор со докторот НИШТО од ова не беше кажано тоа ми е зборот... друго е кога од прв ден ќе знаеш дека има опција А и опција Б или дека ако е вака ќе треба ова а тоа ќе чини толку. Тоа ми беше многу збунувачки па секое одење на лице место ти кажуваат дека сега треба да платиш 30.000 или 16.000или 6.000 Na krajot ke vrodi so plod...se ke bide kako sto treba,a na parite ke zaboravime.
@DELFINA81 @Kris80 така и мислев Докторите не можат да знаат однапред дали ќе има квалитетни сперматозоиди или не,си можела да поминеш без овие плаќања точно ама рачунај пропаднато инвитро,пропаднат ваучер и испуштена шанса за успех. Можеби требало подобро да ти објаснат се како и зошто и да ве прашаат дали сакате,ама не можеле да го предвидат сето тоа пред постапка.
Во мислење погоре си напишала дека ЈА ПОЧНАЛЕ ПОСТАПКАТА ТАКА ЗА ДА ТИ ИЗНУДАТ ПАРИ. Што звучи мн лошо и мислам дека не е во ред. Може си изреволтирана зошто не си очекувала да чини толку ама не обвинувај други, реално, твој проблем е што не си се информирала. Не ги мисли сега тие работи, релаксирај се и мисли позитивно.
Така личеше се. Проблем беа сперматозоидите и Имаше 5 спермограми, после вадењето на јк ,увиделе, дека не се во ред. Како и да е зборот ми е нека чини и 5.000 еур не е за парите проблем е што губиш доверба и во постапката и стручноста... како вие би се чувствувале се е ОК и те враќаат пак назад пошо го испуштиле фактот дека не се во ред сперматозоидите а на прв разговор и цела документација е проблем тоа ! Немаме здравство и тоа е тоа. Плати си и уживај си
Жива материја. Денес е добар спермограмот, утре веќе може да е катастрофа. Немаш простор за нервози. Биди среќна што сте замрзнале јк. Замисли да ти ги оплоделе со лош материјал, све ќе ти пропаднеше во вода. Вака имаш јк на готово
Сум имала искуство со клиники во Швајцарија... ве молам јас да се информирам?? Да се запишам медицина за да знам се што да очекувам... верувај објаснуваат се до доручек, ручек и вечера што ќе имаш а не пак за процедурата и сметката Све до детал објаснуваат. Овде одиш и се е хаотично
Платив за замрзнување на ембриони јас 28000, бидејќи бев со хиперстимулација и го оддложивме трансферот во Октомври. Во припремите имав уште: - 2 ехо прегледи плус од листата на фондот, и ги платив. -Хормони имав плус уште 6 мислам беа, екстра од листата на фондот и тие ги платив. -Фраксипарин од прв ден на менструација примав, 90 вкупно-и тие си ги платив (за нив има опција за рефундирање на парите од фондот) - пролутекс примав исто вкупно 13 недели (по 500и нешто ден, и тие се на приватно) -имприл 2 пакетчиња испримав ( по 2960 е едно) -за стимулациите примив и 4 ампули цетротиде (тие не подлежат под фонд) -од другите ампули ако пример фостимони беа дозволени од фонд 30, јас испримав 45 (значи околу 15тина плус си доплатив) -прогестерон депо и декортин се поефтини, но и тие не одат на фонд. Исто скапа е и исхраната, протеини повеќе, овошје и зеленчук, редовно јаткасти плодови, многу се внимава и на тоа, но и тоа кошта плус пари. Сето ова пред инвитро го прочитав овде и по други форуми, и спремна бев дека иако со ваучер сум, плус ќе си доплатам екстра терапија.
Јас морам да признаам поминав доста поефтино,доплатив само 2 менопура,околу 2300 денари и замрзнувањето 24000,пролутексите,прогестерон,антибиотици,цела терапија по пункција и по трансфер... се на се пресметав 600 евра плус од ваучерот потрошивме.
И добро, во Швајцарија предвремено ти ги кажаа сите можни ситуации? Дека можеш да дојдеш до хипер, дека може да се случи да нема добар машки материјал, дека може да Не изреагираш добро на стимулациите, дека може да Не ја поднесеш добро анестезијата, дека може да Не се оплоди ниту една јк, дека може да се одложи трснсфер од многу причини.....? Според мене во Њуборн ти имаат кажувано све етапно. За твое добро , не се нервирај. Мисли само на позитивниот исход на крај