Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 vote(s)
    15.2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 vote(s)
    11.5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 vote(s)
    2.0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 vote(s)
    1.2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 vote(s)
    5.7%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 vote(s)
    4.7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 vote(s)
    6.5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 vote(s)
    6.2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

312 vote(s)
    18.2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 vote(s)
    16.3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 vote(s)
    1.9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 vote(s)
    0.6%
  1. princess5

princess5 Форумски идол

Мене во сандаче ми беше но ако пр денес го одобриле утре е во сандаче за да се запази рок од 8дена за право на жалба ...
    Баш сипер мила ајдее што побрзо да го одобрат па да се спремиме за бебуши

LunaGrey, Sienna_MK and Маја Т like this.
  2. Luni

Luni Популарен член

:hug:
    Супер ти посакувам се да биде како што треба, ке имаш за две недели одобрен ваучер слушај ме, а и олабави се периодов малку и чекаме да не известиш што побргу мила се радувам за тебе... Другарке моја:hug:

Мила јас имам правено лапароскопија со хистеро.. би ти кажала дека од лапаро имаш само корист се што не е во ред ке се одстрани немаш потреба од грижа јас од мое искуство наоравив прво ивф па пото излезе проблем сум имала воспалени канали затоа најдобро прво лапароскопијаппа потоа се ке се среди, ке пробааат да се отпушат каналите и е многу безболна процедура т.с нема ни рани брзо се заздравува и за два циклуса можеш да си почнеш со подготовките за ивф или природно зависи од проблемот. Јас бев во Чаир кај Др Зоран Илиевски можеш кај матична да си закажеш тернин за кај него многу е внимателен и си ја разбира работата д нессе маткаш по гак ако сакаш приватно тоа е друго...немаш потреба од грижа за нешто да се отстрани и немаш потреба од замрзнување на јк

Last edited by a moderator: May 20, 2020
    tina2018, Bilka5T and Sienna_MK like this.
  3. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Фала ти мила, и јас се надевам на брз одговор
    :*(fingers)

Прво од кај тебе да слушнеме убави вести, јас полека ќе почнам психички да се спремам:makeup: :hug:

princess5 and Luni like this.
  4. Mira1980

Mira1980 Истакнат член

luni mila i jas citam cesto za laparoskopija koja funkcija ja ima i za otpusuvanje na kanali,i jas go imam istiot problem samo toa mi e problemot neproodni kanali drugo se e ok i jas i mm,zasto mene nikoj ne mi rekol od doktorite za ovaa intervencija tuku direktno na invitro me upatuvale????

onaka samo sakam vase mislenje od sto zavisi da te upatat na ovaa intervencija

Bilka5T and Luni like this.
  5. Luni

Luni Популарен член

Обично скоро секогаш упатуваат прво лапароскопија на потоа ивф.. Според моето искуство јас направив хсг на проодност и првата косултација ми беше со др Димитров ремедика и тој ми рече додека не те направам лапароскопија јас не ти правам ивф, потоа бев кај Таше во плодност и направив голем грешка тој ми рече не е добро ова со каналите а испитавме и амх и слаби резерви и ми рече не смееме да губеме време мора веднаш ивф значи ме завркна а јас сум имала страшно воспаление на тубите (каналите) и затоа беше неуспешно ивф сега јас на сите им кажувам немојте инвитро без лапароскопија многу големи предности има се што смета за да се постигне успех се отстранува, е сега незнам обично и фондот предходно бараа лапараскопија па потоа одобруваа ваучер сепак доколку ниеден доктор не ти препорачал лапараскопија сигурно па и нема потреба можеби сметат дека се 100 % затнати и дека нема потреба, побара ли мислење од повеќе др?

tina2018 likes this.
  6. Mira1980

Mira1980 Истакнат член

pa da, sum bila kaj 2-3 doktori ama nikoj ne mi preporacal laporoskopija a i fondot ne mi pobara najverojatno toa deka se 100% zatnati,pa ako se zatnati ke se zatnati ,zar na procent odi toa???:^)

7. ladystardust

ladystardust Популарен член

Лапароскопија, како и хистероскопија е минимално инванзивна процедура, која е првенствено дијагностичка процедура што покажува дали постојат одредени состојби како ендометриоза и миоми што би можеле да бидат причина за неплодност. За разлика од хистероскопијата со која се гледа внатрешноста на матката, лапораскопија овозможува да се види состојбата не само на матката, туку и на јајниците, јајцеводите, бешиката и околните органи во долниот дел на стомакот. Истовремено е и хируршка процедура бидејќи овозможува да се отстранат цисти и други израстоци на самите органи и околу нив.
    Не би рекла дека е стандард процедура пред секое ин витро, честопати се користи доколку пациентот има историја на пелвична инфламаторна болест или инфекции во тој дел на стомакот, миоми што треба да се отстранат, големи болки од ендометриоза, па да се види во кој стадиум е, сомнителни цисти на јајниците и слично. Значи затнати туби без ниту една друга дијагноза или сомнеж за неа сами по себе не се индикација за лапароскопија. Со помош на лапораскопија може да се воспостави проодност на тубите, но најчесто нивната функција останува нарушена со што се зголемуваат шансите за вонматерична бременост и токму затоа кај вакви пациенти се врши ин витро оплодување што го заобиколува проблемот на запушени канали.

Така што уживај, штом не ти препорачал докторот да ја правиш, значи смета дека нема потреба :)

8. bigi24

bigi24 Истакнат член

Девојки здраво, јас прв пат се видов со докторот и ја почнав за прв пат постапкава со ИВф. Ми рече да испитам АМХ и ИГФ 1. Денес резултатите ми стигнаа ама кај АМХ вредностите се до 10 а кај мене резултатот е 16.68, и не знам што значи ова, а колку што прочитав високи вредности на АМХ покажува дека имам полицистични јајници. Никогаш сум немала ни симптоми ниту пак доктор ми кажал дека имам полицистични јајници. Се јавив кај сестрата ми рече дека е супер. И сега не знам што да мислам. Кое е вашето мислење

9. Luni

Luni Популарен член

Незнам мила обично знам доколку се затнати се пробува лапарскопски да се отпушат е сега штом ниеден др. не ти спомнал сигурно има причина, само знам многу случаеви по лапаро имаат успех и остануваат бремени исто мојата золва беше со затнати ова е пред 10 год. И ги отпушија но и рекоа имаш само 90 % шанси за природно и потпиша документ за инвитро а таа меѓувреме остана бремена природно пак ке ти кажам штом немаш напомена од доктор немаш потреба од таа интервенција. Јас освен од Таше имав напомена од сите др доктори пошто имав хидросалпингс... А тоа е страшно воспаление апла се гледаше уживај си..

Last edited: May 20, 2020
    Mira1980 and Meckicja like this.
  10. Elen@

Elen@ Истакнат член

Здраво девојки ги собрав документите за втор ваучер и ни остана само спермограм дали би ми правеле проблем од фзо ако поднесам нос од Плодност бидејќи и претходниот со година важност што е исто од Плодност поздрав

11. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Јас имам непроодни канали и одма ме упатија на ивф без да правам лапораскопија. Зошто? Зошто ми рекоа ако правам лапаро, може ќе се отпушат каналите ама ќе се оштетат тие перките во нив што уствари го буткаат јајцето и така јајцето може ќе се оплоди ама нема да оди накај матката пошто ќе нема што да го бутка и ќе остане во каналот и така е многу голем ризикот за вонматерична бременост. Затоа се оди одма на ивф.

AniSel and Mira1980 like this.
  12. Luni

Luni Популарен член

Лапараскопијата мене ме беше разјаснета како предност и дека се ке се види со камерче мало и да се виде што всушност е проблемот и доксолку се наидува на проблем се решава доколку нема ништо не чепкаат.. ете кај мене се виде дека имам потреба од отстранување на каналите хидросалпингс. Од друга страна ми рекоа дека за едно инвитро не се битни каналите ова е тоа што ми го препорачале @LunaGrey дали знаеш нешто што е разликата со ние што немаме канали т.с. Што ке го бутка јајцето кај мене? Одсекогаш сум мислела дека за инвитро дирекно се вбризгува во матка ембриончето.. И дека каналите немаат врска извини вака директно што те посочив али си реков дане знаеш...

13. Bilka5T

Bilka5T Истакнат член

@Luni, @LunaGrey - ете, баш вакви информации ми требаа. Добро е ако се успее да се види дека има воспалителен процес, па да не смета на инвитрото. Она што го разбрав од консултацијата е дека пред изведувањето, ќе треба да потпишам согласност дека на докторот му давам право да го реши проблемот кој ќе го види, според тоа што мисли дека е најдобро. Може ќе види сериозно воспаление заради кое треба да ги отстрани каналите или слично...Ова малку ме плаши, ама знам дека треба да се решам во некој да имам доверба ...

А нели ако HSG покаже дека каналите се непроодни, Фондот ќе ми бара лапароскопија пред да ми одобри ваучер? Или доволно е некој доктор да ти напише извештај дека треба да одиш директно на инвитро?

@Luni, дали после втората лапароскопија имаше успешно инвитро? (се надевам).

LunaGrey and Luni like this.
  14. Mira1980

Mira1980 Истакнат член

nemora da znaci eve jas sum konkreten primer deka so neproodni tubi i bez izvestaj na doktorot deka treba da odam na invitro,samo izvestaj od HSG ,i mi odobrija vaucer

Bilka5T and LunaGrey like this.
  15. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

stom se kanalite neproodni ,ne treba nikakov dopolnitelen dokument.baska I vo takov slucaj se dobiva vaucer sekako,I normalno ako gi dostavete site dokumenti potrebni
    zborot mi e deka nema da ima potreba od mn razgleduvanje I razmisluvanje dali ke se odobri ili ne.so neproodni kanali dobivas sekako.znam mn slucaevi vakvi so neproodni kanali I dobile vaucer bez problem

16. Nade-sunrise

Nade-sunrise Популарен член

Се надевам нема да пречи јас да одговорам
    Она што @LunaGrey го кажува е во случај на природно забременување. При инвитро директно се вбризгува во матка. Каналите немаат улога.

Едит:
    Во твојот случај препорачливо е отстранување на каналите затоа што течноста која истекува од хидросалпингсот може да го оневозможи имплантирањето на ембрионот во матката.

Spiritus, tina2018, LunaGrey and 4 others like this.
  17. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

За природно забременување зборев

Моите се непроодни само пред јајникот.Фактички само на јајце клетката и е проблем да отиде во каналот. Остатокот на канал се до матката ми се проодни и нормални. Башка ми рекоа дека не се проширени и не се деформирани, дека не треба да ги извадам.

Nade-sunrise and Luni like this.
  18. Luni

Luni Популарен член

Мила и мене ми одобрија ваучер без да направам лапароскопија и направив во плодност но заврши неуспешно но не кај сите е исто убаво е да се види онака со око како што велат докторите @LunaGrey малку греши со исказот дека може да се оштетат каналите јасно може али шансите се минимални али ако правиме муабет за природно... Сакам да кажам дека при ивф е многу подобро да се направи лапараскопија доколку има проблем да се отстрани за да не пречи за инвитрото како кај мене воспалени туби исто отстранија преграда што тоа на ехо не се гледа @Bilka5T доколку има доктор најмал сомнеж преку хсг дека има хидросалпингс не се мисли дали да ги отстраниш или не јас со двете раце потпишав иако ми беше тешко и болно нобар знам дека ке има успех еве на 28 мај ке го имам исходот... Ррезултат од тест

natasam, Sienna_MK, Meckicja and 2 others like this.
  19. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Знам дека е добро да се извадат ако се воспалени и проширени. Ама мене ми нагласија докторите да не ги чепкам. Зошто се само тесни во еден дел, а не ми се деформирани и проширени. Баш ми рекоа дека ко колбасици се прават кога се проширени ради хидросалпингс, моите буквално ко шпагетики се тесни...

Luni likes this.
  20. Luni

Luni Популарен член

Јасно сега ја па се чудам зошто тврди вака девојкава ами мене дирекно ми вбризгувт во матка хаха ако си разврзавме муабет на тие што не им беше јасно им стана јасно:hug:

LunaGrey likes this.