Штом ти е шеќерот во граници на нормала немаш потреба од додатни испитувања. Кај мене беа повеќе фактори во игра зашто го направив тоа испитување - висок шеќер во крвта на повеќе наврати последниве години, силна генетска компонента (дијабетес во најтесна фамилија), повеќегодишен стрес и нервози и на приватен и на професионален план. Резистенција на инсулин исто така се препорачува да испитаат и оние со ПЦОС. Само гледај да не ти паѓа шеќерот под граница за да не дојде до хипогликемија што исто така не е добро.
И јас пијам метформин веке 1 година и овунорм и мене инсулин ми е покачен а имам и поличистични јајници
Женички која мене не помогна ни летразолот..немаше фоликули денес .др.рече секој што ќе се појави да се искористи оти сум при крај со резервите..
Овунормот го откачив, не го пијам, бидејќи ми паѓаше шеќерот. Си направив комбинација од поединечни витамини. Не се секирај, сум имала низа циклуси без ј.к. А како ти беше естрадиолот пред пункција? Имаше пункција?
Колку ти се амх, фсх и по колку антрални фоликули имаш? Не очајувај. Може со друга стимулација ќе се издвои фоликул.
А од што ти паѓаше? Од инозитолот? Мислам дека од составот на овунормот само инозитолот може да го смалува шеќерот. А од друга страна "главна битна состојка" на овунормот е всушност самиот инозитол
Ниска е вредноста, но може ќе се покачи. Повтори ја бетата задутре. Ти посакувам да се зголемува и да имаш успешна бременост.
Немав пункција немаше фоликули..кога не пијам ништо си имам по еден до два сега ниеден...ќе видиме што ќе биде Се утврди дека со било каква стимулација не реагирам ..без стимулации имам по 1 до 2 фоликули...амх 0.07 ми беше пред 2 години сега сигурно е скоро 0 а антрални 1 до 2 ретко 3 до 4.
Да, од инозитолот. Кога приметив наутро дека ми паѓа шеќерот, пребарувајќи по составот, го најдов инозитолот. Му кажав на митко и рече да, можно е. Јас имам АМХ 1.3, па на природен циклус имам по 1 фоликул. Не се разочарувај.
Ист случај бев и јас: без стимулација имав по еден фоликул, со стимулација не се издвојуваше ниту еден или прееспоро растеше. Затоа правев пункции на природен циклус, но на почетокот беа празни фоликулите. Имав успех кога примав блага стимулација (по една инјекција) од 8-9ти ден на циклус, кога веќе почнуваше да се издвојува фоликул, па стимулацијата му помагаше да порасне доволно голем. Ова е моето искуство и се надевам ќе ти биде од помош. Не знам што се’ имате пробано, но верувам дека докторот ќе знае да го изнајде вистинскиот протокол. АМХ е само бројка. Добро е што имаш антрални и борбата продолжува до позитивен крај.
Другарки мои дефинитивно денес повторив бета и е помалку од 2, што значи тоа е тоа. Е сега сакам да одморам малку, пред се психички да ск дојдам на себе. Сакам само еден совет од поискусните. Мм има добар спермограм. Јас поради хидросалпингс ги отстранив тубите и имав септум и тоа го решивме. Прв обид:трансфер на 2 ембриончиња од втор ден. Се гледаа двата сакуси во 5та недела, во 6тра прокрварив и толку, спонтан. Сега правев трансфер на едно мразулче ито така втор ден. Слаба бледа линија на 12 ден, денеска 13 ден бета помала од 2. Значи се закачува и толку, пропаѓа. Што вие би ми препорачале да испитам? И кои документи се потребни за да се поднесе за втор ваучер?
Дааа, го баталив, затоа прашував ради нискиот инсулин што го имам, да не треба скриен шеќер нешто да испитувам? Да се најдам во работа, нешто, дека таа тема уште ми е страна и ме се снаоѓам баш За документи сум заборавила точно што, бидејќи одамна ми се искористени од фонд. Колку што ме држи секавање, се поднесуваат истите документи со важност нели 6месеци, и плус правевеме по еден нов спермограм. А во однос на испитувања, незнам дали имаш имунолошки, генетски испитувања, кариотип.. тоа да се испита, па во следен обид да ти вметнат клексан, кортико...или така нешто.
Сега со замрзнато се боцкав со клексан и пиев метилирана. Кога прашав зошто клексан сестра ми рече дека поради тоа што немам испитано генетски за секој случај. Ништо немам јас испитано. За сите тие испитувања добивам упат од матичен, така?
Девојки денес бев кај матичната да ми издаде упати ке испитувам додека сум на одмарање само ова да го испитам бар да знам да се лечам па здравје зс едно 6 месеци ке продолжи борбата. кариотип Генетски мутации Хла типилизација со сопругот Имунолошки испитувања Вродена тромбофилија Огтт тест друго што би ми препорачале. Немам ништо испитано дека по првата биохемиска сметавме дека се проблем воспалените канали ги отстранив е сега пак истиот проблем со малку повисока бета овој пат нешто друго препорака од вас што да испитам што би сметале дека е проблем а сепак докторот вели имаме шанси наредниот пат сепак се зачнува кај тебе има од сета негатива позитив...
@Prinsess_Eva еве @Luni како по нарачка ги има напишано испитувањата. Да, со упат од матичен, јас од гинеколог обично земав, а мм од општ матичен лекар.