Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

263 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

201 глас(а)
    11,6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

59 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

36 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

101 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 глас(а)
    4,6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

112 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

108 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

316 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

280 глас(а)
    16,2%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

57 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

49 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 глас(а)
    0,6%
  1. Mrmejd

Mrmejd Активен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    221
    Девојки ми стигнаа резултатите од Д витаминот и б12. Но незнам дали ми се во ред. Имам читано дека витаминот Д треба да е над 40 за успешно инвитро. Доколку имате некои сознанија пишете ми :*

Прикачени фајлови:

На Sienna_MK му/ѝ се допаѓа ова.
  2. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    5.008
    Допаѓања:
    34.810
    Нормален ти е најдобро е да е во рамки на нормала но да не е на долна граница... пак консултирај се со гинекологот можеби ќе ти даде во постапка да земаш минимална доза но и предозираност е штетно ...

На Mrmejd му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.795
    Допаѓања:
    176.492
    А да ја прашаш докторката твоја да не имаат измени во цени за со донирани јк?
    Т.е јас не им знам ама баш ни од прилика колку кошта кај нив ивф со купечки јк.
    А баш би сакала да го имам и тоа инфо

На Sienna_MK, tina2018 и Kris80 им се допаѓа ова.
  4. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.384
    Допаѓања:
    5.244
    Па вака излегува ремедика баш поволна со цени.
    А пункција на природен циклус колку е?

На Kris80 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Kris80

Kris80 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 февруари 2018
    Пораки:
    5.255
    Допаѓања:
    88.340
    Јас платив 38600.

Дали може да те обавестам за некое време,кога ќе одам лично ќе ја прашам или итно е.

Последна измена од модератор: 18 јуни 2020
    На princess5 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. DTN

DTN Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2019
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    1.007
    Стандард граница за Д-витаминот е 20. За инвитро препорачуваат да не е пониско од (или околу) 40. Јас открив многу низок ВитД после прв неуспешен трансфер (=7). Почнав да пијам по 6000 единици на ден, и за 3 месеци го качив на 37.7. Па намалив доза на 2000 единици на ден. Др сметаше дека е доволен растот за да продолжиме со втор трансфер. Не ти е воопшто лош, плус земи предвид зимски период беше + карантини :) Консултирај се со др дали ти препорачуваат воопшто да пиеш плус, пошо сега во летниве денови и побрзо ќе се синтетизира и ќе се качи природно. Претпоставувам ако воопшто ти препишат, ќе е мин доза, пошо не смее ни да се претера. Поздрав

На Capricorn Taurus, Sienna_MK, princess5 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Mrmejd

Mrmejd Активен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    221
    Ми кажа дека нема потреба. Но пред нареден трансфер мислам дека не би било лошо да си земам месец дена по една доза од 1000 ui :) За да биде нешто повисоко. Иначе пошто имам МТХФР мутација пијам метилфолат и на многу членки им препорачале со тоа и Б12 но ете кај мене нема потреба бидејќи во нормална граница ми е Б12 и хомоцистеинот. Фала ти на одговорот :*
    @princess5 Да се надеваме дека се е ок и нареден трансфер успешен :* :hug:

На Sienna_MK, princess5 и DTN им се допаѓа ова.
  8. Prinsess_Eva

Prinsess_Eva Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јануари 2020
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    924
    @Bubce38 ти мила како си?

На Sienna_MK и Mrmejd им се допаѓа ова.
  9. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.220
    Ќе си почекаме по се изгледа. Не знам зошто побрзо не ги разгледуваат... баш мислам дека поради вирусот, сигурно нема многу апликации од март април мај.
    И јас поднесов пред еден месец, знам дека не е кој знае колку долг период ама ич немам тепение:)

На marijamarkoska и Sienna_MK им се допаѓа ова.
  10. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Се зачлени на:
    18 јули 2018
    Пораки:
    1.558
    Допаѓања:
    6.350
    Искрено мила, не знам што да мислам, ако на тие од крај на март што поднеле не им е одобрено или немаат уште информација што ќе биде со нас што во мај сме ги поднеле документите?!Останува да се надеваме дека сите наеднаш ќе добиеме ваучер(fingers) :angel:

На LunaGrey му/ѝ се допаѓа ова.
  11. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.220
    Една членка неколку страни поназад пиша дека и стигнал одговор. Поднела на 25ти март и го одобриле на 29ти мај. Изгледа мартовските се завршени,ако ги гледаат по редослед.
    Со оглед на тоа дека во април беше најригорозно со полицискиот час и со тоа што ништо не работеше и седевме дома, не ми се верува дека се поднесувале многу барања во април.

Последна измена: 17 јуни 2020
    На Sienna_MK му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Gocim

Gocim Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2019
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    628
    Здраво девојчиња 6ти ден од трансфер и некако како да немам апетит за јадење. И тоа баш онака од денес драстично. Градите помалку ме болат. Инаку во долниот дел на стомакот чад пад болки слични на м. Некако се осеќам разочарано. Не ми се станува од кревет. Некоја членка со слично искуство. Поздрав ❤

На AnaMarijaAa, tina2018, CvetCvet и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.159
    Допаѓања:
    6.703

Знаеш дека сме баш исто.И мене 6ти ден ми е.Истото и јас го забележав со апетитот.Прв пат да не ми се јаде, а секогаш сум си имала добар апетит:DАма мислев да не ми е од премногу седење дома и стрес.Се надевам дека е сепак добар знак:)Исто сум разочарана ама сепак имам малку надеж:(

На natasam, tina2018, CvetCvet и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Се зачлени на:
    18 јули 2018
    Пораки:
    1.558
    Допаѓања:
    6.350
    Нема губење надеж, НИКАКО, со вас сме и двете ќе се радувате.:inlove:Само малку трпение!!!:hug: :hug: :*

На AniSel, Broki5, Izzy_0504 и 6 други им се допаѓа ова.
  15. DTN

DTN Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2019
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    1.007
    Другарчиња, искрен совет да не се замарате претерано со симптоми додека чекате. Ја поминав 2 пати таа 2-неделна неизвесност, и пак ме очекува. И знам дека нема правила. На двата трансфери ги имав скоро сите симптоми што во најголем процент ги сметаат за добар знак, па ништо. Совет: Водете сметка за симптомите пошо сепак е неизбежно и донекаде потребно за вас лично, но не се оптеретувајте непотребно. Не може да се разочарувате додека не направите b-hcg тест, пошо тоа е конечниот одговор. Можеби се е во ред и се подложувате на непотребен стрес. Малку музика, филмче, тераса, што и да е шо ве опушта (fingers)

На NNA, natasam, tina2018 и 5 други им се допаѓа ова.
  16. CvetCvet

CvetCvet Популарен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2020
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    1.395
    Девојки, размислувам сега за второ инвитро во Ремедика но на приватно, многу време ќе ми одземе собирањето на документи пак за ваучер.Тука прочитав од членки дека за пункција е 38.600 и трансфер 22.000, плус нели целокупната терапија.Да не имате некое инфо плус што трошоци би можело да се има чисто сакам да си направам проценка.

Без губење надеж, мора позитивна мисла и се ќе биде во ред ❤️

Само позитивно мисла, нема губење надеж

Последна измена од модератор: 18 јуни 2020
    На Gocim и Маја Т им се допаѓа ова.
  17. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.831
    Јас пред 2 и пол месеци правев ИВФ на приватно во Ремедика. За пункција + 2 фоликулометрии + 2 мерења на естрадиол + стоп инјекција + инфективен скрининг (значи БЕЗ трансфер) платив 52.600 ден. Терапијата ја платив околу 60.000 ден (примив 36 инјекции фостимон и 13 инјекции декапетил). Бидејќи немав трансфер платив дополнителни 44.000 ден. за замрзнување.

На CvetCvet, Sienna_MK и tina2018 им се допаѓа ова.
  18. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    2.222
    Допаѓања:
    4.709
    Премногу ги покачиле цените...Ова се цени за природен циклус или редовна ивф постапка?
    Дополнителни трошоци би биле анализите на естрадиол, ехо-прегледите (не секогаш ги наплаќаат во ремедика), секако инјекциите, суплементи, после трансфер терапија.....отприлика тоа би било.

На CvetCvet му/ѝ се допаѓа ова.
  19. ladystardust

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.831
    Јас сум пациентка на др. Димитров, закажувањето е многу едноставно, се јавуваш на пултот и ти кажуваат кога има слободен термин. Најмногу што сум чекала за закажен преглед (неповрзан со ин витро) било 10 - 12 дена. Ако не ти се чека, кај него можеш да отидеш и без закажано во термините кога е во амбуланта, ќе си земеш бројче на пултот и ќе почекаш да поминат сите закажани пациентки, па после ќе те прими, неколку пати го имам тоа направено и никогаш не ме вратил.

На lia22 и Mimmi39 им се допаѓа ова.
  20. ladystardust

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.831
    Ти посакувам што побрзо да ти поминат овие денови и да се израдуваш на висока betaHCG. Од постовиве можам да заклучам дека си ептен дисциплинирана и претпазлива пациентка, сигурна сум дека се ќе биде ОК и ќе вроди со успех :) Можеш да ми пишеш се што примаш од терапија по крио трансфер? Ти вратија тридневни ембриони или бластоцисти?

На Sienna_MK и Маја Т им се допаѓа ова.