Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 vote(s)
    15.2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 vote(s)
    11.5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 vote(s)
    2.0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 vote(s)
    1.2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 vote(s)
    5.7%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 vote(s)
    4.7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 vote(s)
    6.5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 vote(s)
    6.2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

312 vote(s)
    18.2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 vote(s)
    16.3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 vote(s)
    1.9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 vote(s)
    0.6%
  1. Лаура82

Лаура82 Популарен член

Кај Ивановски бев со долг протокол и едвај еден фоликул со една јајце клетка .и Трајковски дава стоп ама и успеавме еднаш ама имав миссед абортус..сега не ми даде стоп бидејќи Лх сам си ја постигна вредноста која треба да ја имам со стоп. Ама ете тоа е ќе видам што ќе правам се повеќе размислувам за донирани.клетки.

2. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Ајде се ќе се среди, само треба време и без нервози.
    Знам дека не е репер вредноста на Е2 и ЛХ, но колку ти беа пред пункција?

Кај мене од 6 обиди мислам на природен имав 4 трансфери, веќе сум заворавила колку беа (во 2 наврати беше празен фкликул), но секогаш знам репер беше ЛХ да биде ниско, баш некни прашав, докторот рече толерирам до 12ка вредност, инаку ќе биде празен фоликул.
    Но празен може да биде и со нормална вредност на ЛХ, нема правила.
    Природниот циклус е многу специфичен, ептен треба се да се натамани, затоа голем дел доктори го избегнуваат најверојатно.

3. Mira1980

Mira1980 Истакнат член

Cestitki:inlove:

Маја Т likes this.
  4. ladystardust

ladystardust Популарен член

Не се обесхрабрувај. Нов циклус, нова надеж. Кај мене кога и да постои сомнеж за тоа дали ќе успеам да имам свое биолошко дете, сум многу благодарна дека живееме во време кога ја имаме и таа можност - да се реализираме како родители преку донација на биолошки материјал, кога другите можности се речиси исцрпени. Знам дека е тешко кога ќе дојде време да се донесе таква одлука, но знаејќи дека тоа дете би било дете на мојот партнер, би растело 9 месеци во мене, би примило дел од мојата ДНК одма ме облева со топлина и знам дека мојата љубов кон него нема да биде ништо поразлична.
    Еве една убава статија за жена на 44 години што забременила со близнаци преку ИВФ со донаторски јајце клетки, иако на почетокот таа идеја и' изгледала чудна, туѓа, дури неприфатлива. Ваквите приказни ми влеваат многу оптимизам. Ти давам поддршка каква и да биде вашата одлука, сигурна сум дека не е лесно, особено кога веќе еднаш си успеала да останеш бремена.
    https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2011/may/14/donor-eggs-pros-cons-conception

Coco31, Sara85, Stara and 8 others like this.
  5. Evy81

Evy81 Истакнат член

Со летрозол пробавте? Од 5ти до 9 ден, па после мала стимулација ден/два, пример бемфола? Колкаво ти е амх?

6. Лаура82

Лаура82 Популарен член

Пробавме мила со се немаше ниеден фоликул..само без терапија имам фоликули ..амх ми беше 0,07 сега не сум проверила..се пробавме и со Кломифен и со Летразол и со мерионал и со мериоферт..

7. Evy81

Evy81 Истакнат член

Да, ниско е амх, ама не губи надеж. Можеш и да одмориш некој месец, па пак пробај со мала стимулација. Сепак е поголема веројатноста, отколку скроз без ништо.

8. lia22

lia22 Популарен член

Chestitki,so lesno do kraj

Маја Т likes this.
  9. brm_brm

brm_brm Форумски идол

@Лаура82 не се погодил циклусот, а штом и самиот циклус ти е подолг, тешко се темпира.
    А Чаре, терапија за да сс регулира циклусот?

Мене 2016_17 така ми се погодија 2-3 циклуси со празни фоликули, ...крш бев.
    После пак 2018 и 2019 три пати едно по друго имав и трансфер.

Sienna_MK likes this.
  10. Лаура82

Лаура82 Популарен член

Овој циклус ми се поремети од стар фоликул од претходен циклус кој пукна сам но не добив менструација инаку обично си имам редовни циклуси на 28 дена.Јас цела година по абортусот никако до трансфер да стигнам ..многу се разочарав ама ќе пробам уште неколку циклуси ако не ќе морам со донирани оти веќе сум уморна од разочарување

Kris80, Sienna_MK and brm_brm like this.
  11. brm_brm

brm_brm Форумски идол

@Лаура82 а колку плаќаш во њуборн вака на природен кога одиш, и кога нема јк, а и кога има,...хормони, пункција....ехо ти наплаќаат плус или не?

12. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Луѓе не можам повеќе да поднесам да слушам за некој дека затруднел. Не ме сфаќајте погрешно , за сите во групава ми е премногу и искрено мило. Зборам за луѓе од моја околина, нормално дека ми е мило и за нив ама врувајте ако уште некој ми каже дека е трудна, ќе се заклучам во спална и не излагам. Последниов месец дури за 5 пријателки дознав и видов уште мн рандом познанички со стомаците на инстаграм. Првиот момент кога ќе видам или чујам се радувам и после 5минути ме облева таква неподнослива тага што мислам дека ќе се скршам. Знам дека не убаво да се сожалувам себеси ама посилно е од мене. И како шлаг на се пред некој ден свекрва ми уз муабет искоментира што чекате? Досега не кажала такво нешто пред мене, и многу ме погоди. За нашата ситуација немаме кажано ни на моите ни на неговите од една единствена причина што се мн паничари по природа и само непотребен притисок ќе ни прават со 300 прашања. Ќе им кажеме секако ама после процедурата. Ете си кажав се што ми тежи и сега ќе одам да си се исплачам.

13. Лаура82

Лаура82 Популарен член

Не ми наплаќаат ништо дополнително само платив 12000 за пункцијата

Кога има наплаќаат 1000 евра за пункција,оплодување и прегледи а хормоните се доплаќаат.

Last edited by a moderator: Jun 21, 2020
    brm_brm likes this.
  14. Angie77

Angie77 Популарен член

I jas sum istata kolku I da se raduvam eve prijatelka e veke 13 nedela mnogu mi paga tesko za nas I ova cekanje da se otvorat granici mi se stori vecnost.
    Inaku imav 2 in vitra so sopstveni j.k prvoto zavrsi so biohemiska a vtoroto bese ne uspesno. Zatoa ne sakam poveke izmacuvanje plus se plakame na privatno I zdravje naredno so donirani j.k. Te razbiram vo potpolnost kako se osekas I mislev deka e do mene Koga me obleat istite custva. Se nadevam eden den da docekame I nie polni mesinja I polni race

NNA, JanaDarling, eta and 10 others like this.
  15. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Почнав да те читам и на глас се изнасмеав, не дека е смешно, но со цел да не заплачам.
    @LunaGrey :hug:

NNA, Sara85, Lavica 344 and 7 others like this.
  16. DTN

DTN Популарен член

Не си сама воопшто, мислам сите тука се соочуваме со истото и потполно е нормално чувството. Иако денес имаме повеќе опции во смисол напредок на медицината, така сме бомбардирани од сите страни со социјални мрежи и туѓи животни случувања (во најголем дел непотребни!) што дополнително ни отежнува. Јас се трудам да минимизирам и facebook и секакви останати социјални мрежи, се со цел да си се поштедам колку можам. Пошо и тие неколку секунди во денот шо ќе успеам да ги оттргнам мислите, нечија содржина те враќа во барабанот.. Од информации не можеме да се скриеме потполно, но може да минимизираме колку можеме, за свое добро.. И секоја од нас мора да си најде издувен вентил, каков и да е, бидејќи нашата состојба ги тангира буквално сите сфери на животот.

NNA, AnaMarijaAa, eta and 9 others like this.
  17. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Пробувам да сум позитивна стварно, и се трудам да не мислам и ми успева до негде ама доволно е нешто само да видам и да се расплачам на глас. Не сакам да го тревожам маж ми и одам да се туширам и плачам под туш. Има потешки работи од мојата знам, и им/ви се восхитувам на сите за силата, ова многу боли.

Nadezna123*, NNA, Broki5 and 19 others like this.
  18. tina2018

tina2018 Популарен член

Не да боли, корне. Мислам дека треба на крај на год да си направиме сите една журка новогодишна со стомаците. И да јадеме многгууу сладолед. Се ќе биде во ред. Гушка

NNA, CvetCvet, JanaDarling and 21 others like this.
  19. marijamarkoska

marijamarkoska Популарен член

И околу мене никогаш немало повеќе трудни...се радувам за сите од срце, но потоа пецнува мислата. Мора да сме силни и ангажирани со постапката и помалку негативни мисли :hug:

Sara85, Sienna_MK, tina2018 and 5 others like this.
  20. Baby2018love

Baby2018love Истакнат член

Иста цртичка ко мојата супер е не се секирај се познава со среќа лесна бременост да си имаш:inlove: