Јас сум хомозигот и ги кршам. На почеток цело од 1000 ка, но на имунологија ми рекоа бидејќи сум хомозифот, доволно е пола.
Девојки дали е важно на кој ден ќе го однесам ваучерот за упат кај матичната? Не знам дали добро разбрав ми рекоа да го однесам на 1 ден кога ќе добијам а јас всушност почнав на 21ви ден
Дечки, се надевам дека е ОК да ви се убацам во муабетов И јас сум комбиниран хетерозогот МТХФР и не пијам толкави дози ни на метил фолат, ни на метил кобаламин. Пијам Имприл во кој има 400 mcg метил фолат и 2.5 mcg B12. Трансфузиологот ми објасни дека хетерозигот значи дека генот функционира со 60% капацитет, за разлика од хомозигот кој е 100% нарушен. За толкави дози за комбиниран хетерозигот мора и други параметри да се нарушени, особено нивото на хомоцистеин да е високо, ако тоа е во ред, значи дека и нивото на Б12 во организмот е во ред па нема потреба да се суплементира со толкави дози. На интернет читав дека дури некои трансфузиолози тотално ги занемаруваат МТХФР мутациите и дека не ги сметаат за релевантни за одредување антикоагулантска терапија пред и за време на бременост. Многу поважни им се гените на Factor V Lieden и Factor II Prothrombin и стекнатите тромбофилии. Кај нас како посебни суплементи метил фолат и Б12 ги има само во тие дози од 1000 mcg, можеби и за тоа така ги даваат, Имприлот е сепак многу поскап.
Мила, мислам дека си во право, јас кога испитував вит.Б12 пред да го пијам како суплемент ми беше во нормала, сега не знам дали овие што ги пијам можам да ги кршам или ќе треба нови да купам со помала доза?
овие од фзо се заштитени како бела мечка. само двете секретарки можеле да ти дадат одговор за барањето до каде ти е, а оделе еднаш-два пати на работа неделно моментално. и знак прашалник е дали и тогаш ќе те удостојат со информација. ако они ги праќаат по пошта ваучерите,тогаш сме се усреќиле,ќе ги добиеме во 2021. каква врска треба да фатам во државава за некој да ми одговори на едно прашање?
Од кога пробуваш да ги добиеш? Јас и ти сме со ден разлика со документи, ќе треба да ги прегрееме телефоните за да ги добиеме
вртев на тие броевите на докторите, и ми крена едната докторка и тоа ми го кажа. само тие можеле да ми го кажат статусот, вчера и денес не биле на работа,може понеделник ќе дошле. и да ги добијам ќе ги мрзи да проверат. ќе морам врски да си фаќам.вака не бива.
Навистина не разбирам зошто сеуште не почнуваат со работа, кога сите клиники за инвитро веќе работат.Се надевам ќе почнат во брзо време, а колку што знам за резултати од кариотип се чекаше доста време, сега можам да замислам уште колку би чекале, ама тоа е.Многу ти благодарам за информацијата, те молам ако имаш некоја нова информација за почнување со работа, сподели
Фала мила, баш и една друга членка истото го сподели, да се надеваме дека ќе почнат во брзо време.Ако дознаеш нешто ново те молам извести ме
@ladystardust Е сега ме збуни . хомозигот еден алел мутиран или двата, како иде? ако е еден мутиран би требало помала доза, вака лаички размислувам, незнам
Хомозигот е кога двата алели се мутирани, а хетерозигот е кога е мутиран само еден алел.Размислувањето ти е во ред
Хомозигот е со две мутирани алеи, затоа треба поголема доза. Хетеро е со една мутирана, една нормална. Демек двете различни - хетеро. Каде се проверува хомоцистеин? Може во било која приватна лабораторија? Јас сум хомозигот на МТХФР, па имунологот ми рече 1000 мцг метил фолат, плус Б комплекс. Е сега, бидејќи на Имприлот пишува по едно дневно, им пратив порака. Земав по две дневно, па си реков да прашам за секој случај. Ми одговорија веднаш, вака вика меилот "Your immunologist is wrong, don't take more than one tab of Impryl per day. It is already a tremendous boost the methylations and based on our data (we check the metabolome by mass spectrometry) and on recent publications, any further correction does not help and may hamper. Check your homocysteine, it will be likely perfectly corrected. If not, come back to me and I will advise what else to do." Па почнав со едно имприл и пола метил фолат од 1000, за секој случај. Сепак би сакала да проверам хомоцистеин.
јас лани на Клиничка биохемија испитував хомоцистеин и уште нешто тука што прочитав, заборавив да проверам (можеби беше б12) ми беа во нормала. и не ни прашав докотор, што со овој резултат. Мудро си го држам за себе Едит: да дополнам, генетските испитувања ги имам од 2013 година и никој не ми кажа за метилирана, дури во 2017 ивановски ми рече добро е да земаш, и јас затоа така си го сфатив дека, не мора голема доза, а и имунолог ми рече, хомозигот си, не е така страшно. И сега читајќи ве, се испобунив.
Така е, максимална дневна доза на Имприл е 1х1. Јас пред/по трансфер планирам на тоа да додадам уште едно метил фолат од 400 mcg. Б комплекс има 200 mcg обична фолна киселина, не знам зашто воопшто ти го дале, а Имприлот ги има сите други битни Б витамини, што значи можеш само метил фолатот да го досуплементираш. Ете, ти пишале и за хомоцистеинот. Јас го проверував во Хемолаб, за цената не ми текнува, ама ми се чини дека е околу 2000 ден. Само мислам дека сеуште работат само со закажување така што најубаво да им се јавиш. Јас до пред кратко со месеци си пиев по свое еден куп сумплементи, сега фала богу испитав многу работи и суплементите и дозите ми се прилагодени на состојбите, односно метаболизмот.