Жени на кој број ги барате во фондот за информации во врска со ваучерот? Ако може некој да ми пише број сакам да се јавам утре.
Па требало во истата за да видиш по реф.вредности дали расте правилно бетата...но консултирај се со докторот...
Денес на ден пред трансфер ми рекоа да мерам прогестерон и ми е 28,6. Што мислите, не е малку високо?
Девојки дали некоја сега скоро поднесувала барање за рефудирање на клексани? Да ми помогнете што и како треба?
Јас сум рефундирала неколку пати.. Најважно е да имаш извештај од трансфузиолог, до дата пред или на денот кога се купени, потврда од матичен дека си ги примала, сметкопотврда од аптеката и копија од трансакциска сметка. Со овие документи одиш во фзо, пополнуваш барање и тоа е тоа.
Со коронава по ново нешто имало по маил комуникација за да не се иде на трансфузиолог...а гледам на веб страната можеби и по маил може да се поднесе во ФЗО. Како и да е фала многу за инфо ќе пробам да ги добијам и на телефон да прашам. Ти поднесуваше кај Мајка Тереза? За колку време ти вратија средства.
Извештај од трансфузиолог Фискални со сметкопотврда Потврда за примени клексани Лк копија Копија од трансакциска сметка Барање од фондот (образец за рефундација)
Бев кај докторот и ми рече да чекам една недела и да проверам пак за да знаеме дали се развива како што треба или не . Не знам ова прв пат ми се случува 5 години се обидуваме со маж ми сите резултати се во ред но без успех, сега таман почнавме си ин витрото излезе дека сум останала трудна природно не знам многу ми е страв, ке чекам уште ова недела фала многу на сите за одговорите и подршката
Резистенција на инсулин и хиперинсулинемија (абонормална концентрација на инсулин во крвта) како негова главна карактеристика има централно место во нарушувањата на метаболизмот кои силно се поврзуваат со дебелина, ПЦОС и дијабетес тип 2. Тесно поврзана со нив е и нарушената толеранција на глукоза (покачено ниво шеќер во крвта) кои заедно со резистенцијата на инсулин претставуваат најголем ризик фактор за појава на гестациски дијабетис и кардиоваскуларни заболувања. Значи станува збор за многу комплексна состојба за чија дијагноза се потребни повеќе испитувања и чијшто третман е комплексен и долготраен, а за жал не ретко се случува и да прогресира во предијабетес, гестациски дијабетес или дијабетес тип 2. Затоа овие пациентки се следат многу внимателно. Најчесто испитување е тестот на толеранција на глукоза, инсулинска резистенција и HOMA-IR индекс кој се врши со оптоварување на организмост со 75 гр. глукоза. Е сега, за вакво испитување треба сепак да постојат индикации, меѓу кои најчести се дијагноза на ПЦОС, историја на дијабетес во најблиската фамилија (родител со дијабетес), висок шеќер на прво мерење на гладно, високо ниво на инсулин на гладно. Покрај ризикот од појава на гестациски дијабетис, некои студии покажуваат и дека може негативно да влијае на имплантацијата на ембрионот во ин витро. Терапијата е најчесто метформин (глукофаж) или магнезиум во комбинација со исхрана и физичка активност, јас конкретно пијам само магнезиум во високи дози и внимавам на исхрана. Терапијата зависи и од други фактори, како ниво на холестерол, ниво на триглицериди во крвта на гладно, тежина, индекс на телесна маса - секоја пациентка е случај сам за себе. Јас во консултација со доктор решив да пробам во рок од три месеци да го доведам метаболизмот во баланс, па дури потоа да правам трансфер или евентуално ново ин витро на природен или природен модифициран циклус.
Во врска со актуелната ситуација, не сум информирана. Од таа причина овојпат решив да не барам рефундирање, бидејќи не ми се одеше по болници. Ова онлајн преглед кај трансфузиолог не знам како би одело, ако има некој информација нека каже. Документите ги поднесував во фзо кај црвен крст, а мислам се чека околу 2-3 недели.
Ова е за новата процедура. Од матичен гинеколог зимаш упат за трансфузиологија, резултатите стигаат кај матичната, она праќа мејл до ГАК и они враќаат мислење колку терапија за колку дена и од тој датум важи рефундирањето. Јас првпат неделава ќе поднесувам во фзо па ќе видам како ќе поминам.
Fala mnogu na odgovorot; mislam deka ke otidam na konsultacija kaj endokrinolog, barem imame osiguruvanje i sekade po privatnite bolnici plakame samo 10-20%. Vo drzavna ne plakame nisto ama se ceka so meseci. Pozdrav od Doha
Девојки упат за хормони, хив и крвна слика колку време важи? И уште едно прашање на биохемиска лабараторија дали испитуваат за време викенди, празници? На пр следниот викенд е продолжен а јас тогаш треба да добијам?
Zdr devojki, da ve prasam, trebase da dobijam na 17 na 19 napraviv test i negativen od tie self clear gi falat kako najsigurni deneska 21 i uste nisto, a jas dobivam sekogas na vreme ili moze pred da mi dojdat, dali mozebi sum bremena a testot ne pokazalo dobro??? Fala