Само позитивни мисли! Смеј се колку можеш, инаку ако се стресуваш и оптеретуваш со симтоми и што да правиш што не, ништо не правиш. Плус самото тело ќе ти каже како да се однесуваш.
Mislam deka prviot pat mnogu se opteretiv so toa kako da se ponasam, kako da se istusiram, kako da sednam da ne se sluci nesto i se slucii, neuspeno bese..
Исто и јас со првото, се понашав ко робот. За второто дека некако изгубив надеж, извадивме само две јајце клетки, па дали ќе се оплодат што ќе биде како... стресови уште пд сам старт. Кога бидна трансферот знам само дека премногу протеинска храна јадев и пиев многу цедени сокови со цвекло, морков, јаболки, и исто така на два три дена риба МОРСКА задолжително!
E ubavo kaza, bas kako robot.. Mislam deka mnogu mnogu zgresiv tuka.. Se nadevam deka sega ke bidam povise opustenaa
Nie bevme so maski faktor, odnosno imavme samo dva spermatozoidi vo koi se krstevme I molevme da bidat zivi i zdravi koga kje gi odmrznat I deka se kje bide dobro I uspesno od prva. Prvo invitro mi e, 28godini imam, Iako doktorot kaza samo prvite 2,3 dena da se lezi, mene nekako ne mi se rizikuvase ama bash nisto zasto nemavme zalihi a zelbata za bebe znaeme kolkava e... Jas lezev ama bash site 14 dena, stanuvav samo za vo wc. Na 15tiden izlegov za da napravime test preku krv koj ispadna pozitiven I eve sega sum 17ta nedela I 2 dena bremena so bliznacinja. Sigurno e kaj sekoj razlicno, vaka bese kaj mene. Im posakuvam na site uspesni transferi, uspesni invitra od se srce I site eden den da spodeluvame iskustva vo trudnicki muabeti I slicno. Pozz do site
Мене лично докторот ми рече нормално да се однесувам. Само да не се оптоварувам. Лежам повеќе од вообичаено ама сепак готвам низ дома, мијам садови, пружам алишта... само гледам да не се виткам многу, не усисавам на пример. Моментално не одам на работа ама од понеделник ќе одам, тоа ќе ми биде 5ти ден после ет. Само првиот ден лежев цел ден, вториот и денес третиот, шетав низ населба. Јас од тоа што читав, научни истражувања на интернет и видеа од доктори на јутуб, никој не препорачува “bed rest” , освен на денот на трансферот. Според научни докази има три причини поради кои не се имплантира ембрионот. Првата причина е ембрионот. Дека тој ембрион не е квалитетен. Втората причина е ендометриумот. Дека тој не е спремен да прими ембрион во тој момент. И третата причина е матката. Ако матката има некој недостаток.
На мене докторот ми рече да лежам 2-3 дена а потоа можам да се движам по дома и по еден саат надвор да прошетам. Прашав дали смеам да се качувам и симнувам по скали ми се смееше на прашањето вика смееш секако само да не скокаш. Јас и така правев како што ми кажа лежев неколку дена потоа по дона нормално без да кревам тешко, да чистам и слично ми помагаше мм. Сега терам 16+3 недела со близнаци.
Направив 2 нарачки, првата нарачка ми стигна за теи недели, а втората ја нправив 2_3 дена подоцна, но сеуште не ми е стигната.
Cestitkii!! Bas i ovaa za skali sakav da go slusnav, kolku se samo opteretiv prv pat.. Sega me opusti da ti kazaaam, falaa mnogu!!!
Благодарам мила. Прашав бидејки сите околу мене ми зборуваа нема да смееш по скали оние старински верувања, а јас многу и не верувам во тие работи
Daa, vo pravo sii, sigurno e toa da e kaj sekogo razlicno, mozebi i vistina treba site raboti da se poklopaat nekako.. Jas za prvoto samo lezev, bukvalno samo do wc i nazad, ali ete ne uspeaa. Imav tri embrioni, vrateni na tretiot den, kaj mene bese sve ok i so matkata i so endometriumoot, ali Gospodova rabota.. Toa e.. So Gospod napred, ke uspeeme site!!! Sakam da kazam od tri embrioni dobri, eden mi vratija na tretiot den..
Старински верувања е друго. Пример дал ќе почнеш со лева нога да се качуваш по скали, или па дали треба да се гризнеш по малото прсте ако некој нешто јаде а ти не можеш да си купиш и те фати стрвможе да речеш дека се бабини деветини. А ова дали ќе се качуваш по скали, дали ќе лежиш ден , два или 10 дена си зависи исклучиво од тебе, т.е самото твое тело ќе си каже што му треба, тоа не се старински верувања Сум имала трансфери... Некогаш сум можела и планина да преместам, некогаш само ми се лежело и спиело, некогаш не сум можела 3 скали да искачам, а некогаш и по 2 одеднаш . Нема правила. Слушај си го телото. И прави онака како што ти осеќаш дека му е убаво. Одмор никогаш не е лоша варијанта. Али па да се укочиш од лежење и тоа не чини. Со среќа
Благодарам мила на поддршката имам верба кога слушам за вакви позитивни приказни посакувам таквастаква кај сите
Девојки каде да правиме спермограм (Битола, Прилеп) а да не биде во Плодност? Исто имаме спермограм од 2018 во Авицена валиден ли е за во фонд?
Мислам треба спермограм не постар од година и од еднот до другиот месец дена разлика да се...ако е за 1ваучер а за втор само еден спермограм
Валиден е. Само последниот треба да не е постар од една година. Јас еден постар поднесов, не ми направија проблем. И кај нас првиот беше од 2018 ако добро се сеќавам. Јасно пишува во упатството под точка 2: два спермограми со најмалку еден месец разлика меѓу нив, а последниот да не е постар од една година. И јас за ова бев збунка, се' додека една членка не ме просветли па не мораше да чекам месец плус за втор спермограм.
Девојчиња, Една психолошка тема да отворам . Денес ми е 11ти ден по ЕТ. Не знам дали е добро или е лошо тоа што ништо не очекувам. Можеби од страв да не се разочарам некако не можам да мислам позитивно и да ги насочам мислите дека „ќе биде почитивно". Некогаш викаат мисли позитивно и така и ќе биде. Што мислите вие?
Јас првите два дена се осеќав многу оптимистички и позитивно, дури и сама се изненадував што така размислував. Ама вториот ден вечерта, како нешто да се скрши во мене, се изнаплакав и од тогаш само размислувам кај кои доктори да одам следно, што да сменам.. Денес ми е 5ти ден од трансфер, а јас немам ниту еден симптом, ниту градите ме болат што и пред редовен циклус ме болат, ниту некаков исцедок имам, само слаби болки во матка повремено што ги имав и пред трансфер од терапијата.. И мислам дека тоа некако потсвесно ми влијае да мислам само како да го преживеам следниот негативен тест.. Имам некоја мала надеж, ама не и давам да ме обземе, некако сум убедена дека само ќе се разочарам..
Девојки бидете позитивни , понекогаш работите се случууваат кога најмалку ги очекуваме верубајте во господ и бидете позитивни!
и мене ми е 5ти ден и јас немам симптоми. јас не се потресувам толку за симптоми пошто моментално имам две другарки кои се трудни и имаат веќе и срцева акција видено па уште немаат ниту еден симптом... мене поише неизвесноста ме нервира. и мене обично ме болат градите пред менструација ,сега не. јас не знам што да мислам,де сум позитивна де негативна. немој да бидеш убедена дека нема да успее, во умот се ствара реалноста, тоа што го мислиш-го привлекуваш. во ред е да имаш сомнежи ама немој да бидеш безнадежна.