Даа правев и денес ги земав резултатите за месец дена готови и испаднаа се во ред ми олесна... Јани Ке бил цел месец на одмор така ми кажаа и јас бев кај замената Др Елена така се вика
Фала ти мила за одговорот, јас сум била кај Елена ама се префрлив кај Јани. Можеби она ќе е на работа на 10 кога имам закажано
Мило ми е што е во ред, една грижа помалку. Јас знам дека ќе имам проблем со матичната утре (како и секогаш) да и објаснам каков упат да ми отвори. Може да и да ми кажеш како ти гласеше упатот и до која амбуланта во детска клиника? И дали треба исто два упати, и за мене и за сопругот?
Девојки....може лошо ќе звучи, се надевам нема погрешно да бидам сватена. Има ли некоја да сподели прво ifv и да успеала со еден транфер и во која клиника?
Јас сум бремена за второ од прв пат ин витро.И првото ми е со ин витро од прв пат.И за првото и за второто дете ин витро правев во Ремедика кај доктор Димитров
Значи за ^^тепање^^ си... да бета на 7ден покажува дали си или не трудна со бластоцист нема да се чека 14дена од трансфер...какво хсг или некои зафати кога во петок ќе видиш 2цртки... Јас се од општиот матичен ги земав (само морав да се "пријавам од кој ден да ме внесат во систем дека ги примам) Немора да се со ист датум да ист е образецот а за времето до колку не сум сигг
14 дена или 2 weeks wait што би рекле по странски форуми е генерално "правило" што не важи за сите. Имено, ембрионот има способност да се имплантира во просек од 6ти до 10ти ден после оплодување, а тоа е од првиот до петти ден после трансфер на 5 дневен ембрион. Самата имплантација трае од 2 до 3 дена максимум. Тоа значи дека 5 дневен ембрион и 7 дена од трансфер се веќе 13 денови од оплодување и ембрионот ако до сега не покажал ни почеток на имплантација (вредноста ми е 0) тогаш покасно и да почне ќе значи дека ембрионот има некои хромозомски аномалии што го предизвикале тој 'delay' и најчесто завршува со спонтан абортус. Се извинувам за долгото објаснување
Нема зошто да се извинуваш и по некоја логика е така Нооо во медицината понекогаш нема правила затоа бар да си почекала уште 2 3 дена можеби и ќе била поголема бетата ...те и ако овојпат не бидне тогаш сигурно е дека следниот пат ќе биде
Хсг во систина лани 5700 ете сега над 6000 било и мене ми беше многу болно а испив пред тоа и рапидол и б6, а читав некои само блага менструална болка имале. Ама за утеха многу кратко трае - 3 пати болка по неколку секунди само. Излезе аркуатна матка и еден полупрооден канал. После биохемиска со ин витро ме пратија на лапаро хистеро да ја средат матката и меѓу другото и едниот канал ако е воспален (иако не покажа така снимката) да го вадат. На операција двата канали проодни, прашав како е можно ова, рекоа лапароскопија е далеку поточна метода од хсг, меѓутоа како што ти пишаа те праќаат ако хсг или ехо покаже индикации за тоа. Со среќа
Некој има среќа да успее од прва, за друг треба повеќе трансфери па и стимулации. Сите ќе стигнеме кај што треба. Мислам дека не треба да се измачуваме многу со клиники и да ги обвинуваме докторите за неуспешен обид. Ние успеавме во Плодност, но многу не успеале таму. Еве јас имав проблем што не реагирав добро на стимулациите и ништо не замрзнавме. Па и крварев кафеаво на сред стимулации. На крај памет не ми падна да го обвинувам докторот. Едноставно моите јајници се такви и моето тело така реагираше, па бев спремна нареден пат да менуваме пристап. Испадна успешно, иако процесот не беше баш "школски." Ти си кај Трајковски колку што се сеќавам, докторот е одличен и сигурно прави се' што треба. Многу успеале од прв пат баш кај него. Според мене сите доктори се добри, но треба и коцките да се поклопат. Што направи ти со бетата?
Епа најдобро ке ти е да отидеш кај општ матичен мене од генеколог незнаеа како иако и објаснив убаво упатот треба да гласи за во молекуларна лабораторија шифра генетско советување прво со тој упат одеш во амбуланта кај Др Елена Шукароска и таа ти дава упат за да испиташ кариотип а од матичен значи само за генетско советување упат ако неможеш да се снајде матичниот ке ти дадам број од др Шукаровска многу фина докторка ке и се јавиш и ке и објасни убаво на матичната инаку со два упати и затебе и за сопругот посебно.
Здраво, некоја феминка што е кај др.Лазаревски во постапка или се спрема за ивф постапка дали може да ми даде информација кога докторот ќе биде на одмор? Фала.
I mene mi predlozija vo Plodnost lani za ERA, embriologot Stefan, posle vtoroto neuspesno invitro. Prvoto zavrsi so biohemiska. Posle imase predlog ajde uste ednas barem probajte so svoi j.k pa posle so donirani. So mm razgovaravme I resivme odime so donirani. Se plakame na privatno vo MK pa toa ajde uste ednas proba kako da e bez pari taka mi zvucese. Inaku vo Ceska, ovde vo Doha kade ziveeme Koj I da me gleda za matkata sekogas vikaat poubava nemaat videno Daj boze da e taka I naskoro da vrodi so plod. Ti posakuvam uspeh od se srce
Само да ве разочарам тие што мислевте да испитате кариотип на детска клиника. Се слушнав со докторката Шукарова што го прави испитувањето и ми кажа дека од Фондот им го прекинале финансирањето затоа што почнале да испитуваат на возрасни. Пратиле допис до Фонд да објаснат дека тоа им е работа, побарале и состанок, но веќе 2 недели немало одговор. Така јас отидов и до фонд ако има некој за одговор (silly me) и само ме препратија во две-три служби што не биле за тоа, и не најдоа кој е одговорен да го прашам. Докторката ме замоли ако добијам било каква информација да ја известам повратно.