Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

259 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 глас(а)
    11,6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

79 глас(а)
    4,6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

106 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

310 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

277 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. ANA988

ANA988 Активен член

Се зачлени на:
    5 јули 2020
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    178
    Луна душо многу ми падна жал јас верував дека кај тебе ке имаме добра вест ама тоа е господ знае подобро, со господ напред те чекаат други јунаци биди силна и позитивна .

На Prolett и LunaGrey им се допаѓа ова.
  2. DTN

DTN Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2019
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    1.007
    Дечки, сакам да споделам две апликации. Јас ги користам во моментов, можда ќе ви помогнат и вас:
    • MEDICA - води сметка за целата терапија шо ја примаш. Посебно од помош после трансфер кога имаме долга листа на лекови дневно
    • MY CALENDAR - календар за циклус, овулација и симптоми
    На PlayStorе има милион слични апликации, овие две засега ми се едноставни и од помош. Основната верзија на двете е бесплатна, и барем за мене досега е доволна. Горе ставив линкови до двете.

На thelittle17, marijamarkoska, s.maja и 15 други им се допаѓа ова.
  3. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    4.989
    Допаѓања:
    34.678
    Главите горе девојки и верувајте дека сите ќе станете мајки кога тогаш... јас мислев овој циклус хормони но продолжениов викенд и целава ситуација ме "измори" и кревам раце во блиска иднина психички не сум спремна...едноставно ако Господ сакал така неможам против тоа... не сум спремна за неуспех...
    Поготово кога условите ќе се идеални и неуспева...немам сила...но ќе ве следам и бодрам вас...не се откажувајте како мене..

На thelittle17, s.maja, CvetCvet и 9 други им се допаѓа ова.
  4. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2019
    Пораки:
    2.756
    Допаѓања:
    10.716
    Откажување НЕМА,Господ е голем,ќе додели среќа кај сите до една,си ја знае тој својата работа.Наше е да не губиме надеж во ништо и да бидеме храбри во се,како и што сме сите што сме по овој пат.:muscle::sun::l:

На thelittle17, Grasiela**, s.maja и 11 други им се допаѓа ова.
  5. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.076
    Допаѓања:
    119.152
    @LunaGrey многу ми е жал, некако потсвесно очекував позитивен резултат да ни соопштиш, но ете...:hug: :hug: без премногу разочарувања, првиот пат е најболно. Но веќе следниот пат ќе се израдувате:hug:
    Главата горе, и нема откажувања

На s.maja, Prolett, dunika и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.726
    Допаѓања:
    14.564
    Јас приметив дека под поголем агол помалку болат боцките.
    @LunaGrey не се разочарувај,знам дека е најтешко кога се е како по книга и пак не е успешно,од искуство,мене ми помогна тоа што си велам себеси дека тоа не било за мене,Господ чува нешто подобро,за сите нас.

На Ketty_80, ZvezdicaLea, marijamarkoska и 7 други им се допаѓа ова.
  7. Prolett

Prolett Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2019
    Пораки:
    1.291
    Допаѓања:
    2.531
    Rabotaat do 14 casot.a za vtor vvaucer ne znam.I jas ne gi nosev vo ist den, pa na dobieniot vaucer mi ja pisese datata zaverena od maticniot, primer na 30 juli mi se potpisala,dr a jas na 31 gi odnesov vo fondot

Jas pravev histerolaparaskopija, 2 vo 1, na snimkata mi izgledase zausen kanal, zatvoren

So sreka mila, kazi mi kako pomina, sto piese, kakvi injekcii i sto problem imase, bidejki i jas ke odam kaj nego

Fala mila si instalirav

Последна измена од модератор: 2 август 2020
    На sakam bebe, DTN, Bilka5T и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Lost angel

Lost angel Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2016
    Пораки:
    1.496
    Допаѓања:
    12.908
    Ako sakate inekciite od Kosovo da gi poracate , vo Uroshevac e apotekata Barnatore Zeka moze da gi najdete na fb, ako ne mozete da se razberete slobodno pobarajte pomos od mene.Jas samata sum zemala od tamu mnogu se usluzni i ako treba zamena za nekoja inekcija pravat.

На Ketty_80, Prinsess_Eva, Bilka5T и 8 други им се допаѓа ова.
  9. Alex*

Alex* Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2020
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    619
    Nie otkako pocnavme postojano imavme neubavi rezultati..prvo Cista pa polip, eden neeproden desen kanal, nizok amh, los spermogram, edna neuspesna inseminacija. Inaku jas bev so dolg protokol pocnav so mikroginon na vtor den od ciklus 20.06 (21den). 06.07 pocnav da se bockam so superfact 0.6. Dobiv uste eden ciklus merevme estradiol i pocnav 16.07 da se bockam istovremeno so superfact 0.4 i fostimon po 2 koi otkako pocnav da gi bockam za 9 dena imav 9 folikuli. 25.06 sabota stop inekcija... ponedelnikot punkcija 11folikuli (mene licno otposle ne mi bese mnogu bolna kako bolki za dobivanje imav) .
    Vo vtornikot imav info deka se oplodile 6. Sredata primiv prolutex (ja kupiv 560 den) i veke cetvrtok ni vratija edno. Sega cekam ☺️
    Inaku doktorot ne zboruva mnogu osven toa sto e vazno za nas nego go interesiraat samo folikulite. Jas licno od odnosot na Dr. Lazarevski sestra Anita i Boban embriologot sum prezadovolna a i od site tamu.
    Ete Malku dolgo no se nadevam uspesno ke bide. Ti ja posakuvam seta srekja i na site tuka ❤️

На Mihaela123456, Prolett, ZvezdicaLea и 18 други им се допаѓа ова.
  10. CvetCvet

CvetCvet Популарен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2020
    Пораки:
    552
    Допаѓања:
    1.347
    Те гушкам мила:hug:, и јас пред некој ден добив негативни вести, ама само храбро и позитивно, нов ден нова надеж :l:

На Prolett и LunaGrey им се допаѓа ова.
  11. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.193
    Допаѓања:
    3.964
    Здраво, поддршка за негативните тестови, знаете дека све сте направиле што требало, другото е божја работа, ќе биде следниот пат. И мене ми е страв од негативен исход повторно, ама тоа е, идеме даље до позитивен.
    Сакав да прашам: дали на боледувањето што се вади после трансфер пишува дека е за ин витро, и како тоа влијаело кај работодавачот? Ич не сакам да знаат, едно што ќе зборат, друго што може ( не е многу веројатно) да ми го прекинат договорот. Мислам да си продужам на работа после трансфер баш поради тоа. Не е тешка работата. Што мислите?

На Stara, marijamarkoska, LunaGrey и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.076
    Допаѓања:
    119.152
    Пишува дијагноза инвитро оплодување на боледувањето.
    Доколку можиш и не ти е тешка работата, а не сакаш да знаат оди си на работа.
    Јас не одев првиот пат, за второто инвитро си одев на работа до позитивна бета, потоа кажав и седнав дома.

На Prolett, s.maja, Sienna_MK и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.193
    Допаѓања:
    3.964
    Фала многу.

14. DTN

DTN Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2019
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    1.007
    Пишува баш инвитро оплодување на боледувањето од матичниот. Читав некои членки од форумов успевале да средат друга шифра да им запишат на боледувањето. Кај мене не беше така првиот трансфер, и сестрата експлицитно ми кажа дека мора да стои точната шифра и дијагноза. За првиот трансфер зедов боледување, за вториот зедов 3 дена од одмор па се вратив на работа. Размисли си и за комбинација со денови од одмор плус викенд, ако е возможно секако. Не препорачуваат многу лежење самите доктори после трансфер, освен ако немаш некоја специфична состоја што бара построго мирување. Првите 2-3 дена пожелно е повеќе мирување, после ако се чувствуваш добро, немаш физички тешка работа и немаш контакт со многу луѓе (поради covid) - можеш да се вратиш. Јас вториот трансфер полесно го поминав пошо побрзо се вратив на работа и барем тие саати од денот ги окупирав мислите со нешто друго.

Последна измена: 2 август 2020
    На s.maja, Sienna_MK, tina2018 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.193
    Допаѓања:
    3.964
    Одморот сега ќе ми го дадат, немам плус денови, они кога сакаат, не јас. Мајка ми ќе ме утепа ако одам на работа, вика дека не сум здрава и дека морам да лежам. Така го сфаќа инвитрово. Не замерам, стари луѓе, немало во нивно време. Поготово дека имав едно неуспешно. Ни јас не сакам да лежам, мислам дека полудев прошлиот пат. Ако се вратам на работа следниот ден па ќе мислам да не сум направила нешто, ќе се јадам жива, пак треба да зачистам, да подигнам нешто. Ај имам еден месец да размислам. Фала многу.

На Prolett, marijamarkoska, s.maja и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Се зачлени на:
    18 јули 2018
    Пораки:
    1.558
    Допаѓања:
    6.350
    Здраво мила, со лесно да ти минат деновите до позитивен тест(fingers) Многу добро си изреагирала на стимулација, дали ова ти е прво ин-витро и колку ти е АМХ-то? Дали претходно имаш нешто друго користено како стимулација? Фала ти однапред!

На Prolett и blackstyle им се допаѓа ова.
  17. Alex*

Alex* Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2020
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    619
    Фалаа ти:* :hug: да ова ми е прво ин-витро, претходно (февруари) имав една неуспешна инсеминација тогаш примав само кломифен (5дена)и 7 бемфола инекции и имав 7 фоликули. Инаку амх ми е 0.5

На AniSel и Sienna_MK им се допаѓа ова.
  18. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Се зачлени на:
    18 јули 2018
    Пораки:
    1.558
    Допаѓања:
    6.350
    Одлично мила, многу ме радува, сепак супер реагираш на стимулација.Навистина не знам дали АМХ има некој пресуден удел во созревање на фоликулите.Со лесно до крајот!:* :sun:

Последна измена: 2 август 2020
    На Prolett, Лаура82 и Alex* им се допаѓа ова.
  19. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    2.028
    Допаѓања:
    4.485
    И јас не сакав да знаат, но за жал, на првиот документ мора да ја пишува шифрата за ивф. Веќе понатаму, доколку одлучиш да седиш дома, ќе се смени шифрата во друга, пр. за ризична бременост.
    Друга опција е да го замолиш матичниот општ лекар да ти издаде боледување од 7 дена, со некоја дијагноза, а можеш во прилог да однесеш крвна слика. Мене така ми има излезено пресрет.
    И на крај краишта, и да дознаат, да не ти е гајле. Твој живот, твоја борба и твое право на кој начин ќе останеш бремена.

На Prolett, ZvezdicaLea, NNA и 6 други им се допаѓа ова.
  20. Alex*

Alex* Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2020
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    619
    Си ветив дека нема да барам симптоми ваљда рано е :smirk:меѓутоа ме плаши тоа што по трансферот (ноќта) имав јаки болки во стомакот и грбот кои до утрото се смирија (ајде за грбот не знам можеби беа од што лежев на грб цел ден и ноќ од страв да мрдам (facepalm)), потоа почнаа гасови и од вчера и денес осеќам некоја напнатост во јајниците посебно на движење а тоа е само до тоалет и назад. 4ти ден од трансфер ми е. Треба ли да се плашам дека тие болки првата ноќ и оваа напнатост сега се реакција на матката дека не го прифаќа? Цело време во мислите ми е тоа.

На Prolett, s.maja, tina2018 и 1 друга личност им се допаѓа ова.